canal1

Agricultorii prahoveni se confruntă în această perioadă cu o secetă puternică. În zonele agricole din sudul județului nu a mai plouat de aproape două luni, iar producția este compromisă în procent de aproape 70%. Culmea, problema ar putea fi rezolvată rapid, doar prin simpla ridicare a unei ecluze, astfel încât apa să curgă pe un canal de irigații amenajat înainte de 1990.

 

În perioada comunistă, în Câmpia Buzăului și a Prahovei a fost realizat un canal de irigații în lungime de 54 de km, jumătate fiind pe teritoriul județului nostru. Potrivit unei informări a Ministerului Agriculturii, canalul poate asigura irigarea unei suprafețe agricole de peste 35.000 de hectare. Sursa de apă o reprezintă râul Buzău, prin intermediul unui canal hidroenergetic, administrat de Hidroelectrica SA, apa curgând gravitațional pe canalul de irigații respectiv. Așadar, costurile de utilizare a canalului sunt 0 lei.

Practic, seceta ar putea fi combătută doar prin simpla ridicare a unui stăvilar metalic, surplusul de apă intrând în pânza freatică și contribuind astfel la rezerva națională de apă din subteran. De ce nu se întâmplă acest lucru? Pentru că Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) solicită sume importante agricultorilor, echivalentul profitului obținut la hectar într-un an bun, pentru a da drumul la apă pe canalul de irigații.

 

Așa se explică de ce în 2014, de exemplu, suprafața irigată a fost de numai 3.400 de hectare, adică mai puțin de 10% din potențialul canalului.

„Oamenii habar nu au că pe acest canal poate curge apă, așa că stau și se roagă să plouă ca să își poată hrăni animalele. Dacă s-ar da drumul la apă de la Buzău, oamenii și-ar cumpăra instalații de irigații și am scăpa de secetă. Din păcate, acest lucru pur și simplu nu se dorește!” spune un localnic din zona Mizilului, traversată de acest canal secat.

Statul român are numai de pierdut pentru că nu deschide robinetul pentru irigații: odată apa nu este folosită pentru agricultură, iar ministerul de resort plătește despăgubiri pentru secetă, iar rezerva de apă dulce, în loc să ajungă în bazinul subteran al țării, se varsă în Marea Neagră.

Apa pentru canalul de irigații se oprește într-un bazin din Buzău

canal7

Dacă s-ar deshide această vană, apa râului Buzău ar iriga 35.000 de hectare de terenuri agricole

canal9

Așa arată canalul de irigații la intrarea în județul Prahova

canal6

Imagini cu canalul de irigații din zona Mizil-Colceag

canal5

canal4

canal3
canal2