accident plevnei

Anul trecut în decembrie, puțin înainte de Crăciun, primesc un sms: „Accident în Câmpina, intersecție strada Plevnei cu B-dul Culturii". Criza de știri, așa că mă duc. Ajung în cinci minute și dau peste mulțimea specifică unui accident petrecut într-un oraș mic: poliție, victime, martori și "guri căscate".

N-am fost deloc atentă la detalii, am făcut fotografii de la distanță și am dat să plec. Am trecut din nou pe lângă una dintre mașinile implicate în accident, un Logan albastru închis, dar ceva mi-a atras atenția: o pătură roșie pe scaunul din dreapta față. E pătura cu care se învelește Livia peste picioare atunci când o duce tata, iarna, la școală. Uniforma e prea scurtă și nu suportă colant gros. Îi place pătura aia.

 

E moale și pufoasă. Mi se oprește respirația, iar mâinile încep să-mi transpire. Un singur gând mi-a trecut prin cap. La locul accidentului nu am văzut nicio mașină de Ambulanță și nici sânge pe stradă. Exact din locul în care eram, pe trotuar, în dreptul portierei din dreapta spate, mă aplec cât pot de mult să văd numărul mașinii.

Atât am zărit ...MS. În secunda doi căutam ceva să mă așez. Era mașina tatălui meu. Daună totală. L-am văzut pe tata în picioare. Gesticula, explica, înjura, bombănea în fața unui cetățean. Respectivul era genul "acum picat din Lună", cu izmene mai lungi decât pantalonii, geacă foaie de ceapă peste puloverul din lână, ochi adânciți în orbite. Atât îmi amintesc.  Nu era țigan, era doar un om necăjit dintr-o comună de lângă Băicoi, târât prin Câmpina de fiu-su a cărui nevasta tocmai ce născuse un copil bolnav. Fiu-su nu avea carnet, dar își cumpărase o mașină SH cu banii câștigați la nuntă. Îl luase pe tac-su șofer să-l ajute pe la spital. Detaliile astea le-am aflat mai târziu. A lovit Loganul în portiera din stânga spate.

Loganul s-a răsturnat pe partea dreaptă și s-a rotit ca un titirez de mai multe ori până s-a oprit într-o bordură. Tata avea centură, dacă nu, azi îi făceam pomană de șase luni. A ieșit singur din mașină pe la lunetă și la doar câteva minute după accident a fost în stare să-i dicteze polițistului, din memorie, CNP-ul.

Cealaltă mașină n-a avut mai nimic la caroserie, dar știu că a plecat de la locul accidentului tractată. În hârtiile Poliției, evenimentul figurează ca o tamponare soldată cu daune materiale și atât. N-a fost chiar așa. Cetățeanul din Băicoi a rămas fără permis trei luni, adică exact perioada în care noră-sa avea mai mare nevoie de el s-o ducă și s-o ia de la spital. Mașina, am aflat acum că au vândut-o la fier vechi pe nimica toată. Tata n-a avut mașină din decembrie până în mai pentru că șoferul vinovat avea asigurare la ASTRA (știți problema, Fondul de Garantare a Asiguraților, milogeală pe la service auto etc).

Tamponare în documente, dar în  realitate evenimentul rutier a dat peste cap viața a patru familii. Acest accident în care a fost implicat tatăl meu este doar unul dintr-un șir lung de evenimente rutiere care s-au tot petrecut în intersecția dintre Bulevardul Culturii cu strada Plevnei. Este o zonă intens circulată pentru că acolo se află sediul Primăriei, al Poliției unde este și Centrul de Reținere și Prevenție al IJP Prahova (Arestul, așa cum îi spunem cu toții) al Stării Civile și, ceva mai departe, sediul Renel/Enel/Electrica sau cum s-o mai numi acum.

Atât Bulevardul Culturii cât și Plevnei sunt străzi înguste, cu câte o bandă pe fiecare sens. Cele două străzi se intersectează în cruce perfectă exact înainte de zona de promenadă a orașului unde sunt două parcuri pentru copii. Așa cum am aflat de la Poliție, în acea intersecție, prioritate au șoferii care ciruculă pe strada Plevnei, iar cei care vin dinspre centrul orașului, pe Bulevardul Culturii trebuie să oprească la Stop, să se asigure că Plevnei este liberă și apoi să traverseze intersecția.

Imposibil de făcut acest lucru fără să intri cu botul mașinii puțin în intersecție pentru că vizibilitatea stânga - dreapta este blocată de vegetație și de gardurile înalte ale clădirilor din zonă. Dacă nu ești familiarizat cu locul și ai proasta inspirație să ajungi cu mașina în zona, riscul de accident este foarte mare. În plus, sunt momente din an când vegetația acoperă semnele de circulație.

Duminică la prânz, doi oameni au ajuns la spital după ce au fost implicați înr-un accident exact în această intersecție. Scenariul este același. Un șofer din Buzău care nu cunoștea foarte bine zona, nu a oprit la Stop și a lovit lateral un autoturism care circula regulamentar pe strada Plevnei.

În urmă cu câțiva ani, nu mulți, o femeie a murit și un bărbat a fost grav rănit după ce un bolid (Audi Q 7, dacă-mi aduc bine aminte) a lovit o Dacia 1310. S-a întâmplat în aceeași intersecție. Prin urmare îmi permit să pun o singură întrebare Poliției: câți oameni vreți să mai intre în spital sau în pământ ca să montați și voi în intersecția Culturii cu Plevnei din Câmpina un semafor?

masina tata