john cristea

Iată că, acum, pe ultima sută de metri, unii dintre candidați fac semi-maratoane din dorința de a se poza, mai rău ca fetele astea botoxate, cu cât mai mulți cetățeni, păcaliți de-un zâmbet larg sau luați cu japca, așa cum se obișnuiește în situațiile de criză.

 

Eh, totuși, nu trebuie să se sperie nimeni de acest ancestral comportament, mai ales că 4 ani de zile, candidații vor suferi de autism acut, cu odihnă corespunzătoare, în spații mici, cu miros de lemn masiv și bere la rece.

Dacă aș vota cu un candidat de promite până dincolo de cer, aș fi un naiv fără constiință, un neica nimeni, un corupt fără beneficii, un măcelar care taie și nu mănâncă. Cel care vine să conducă orașul trebuie să-și facă timp să-l înțeleagă. Avem nevoie de spitale, dar sunt greu de construit, iar alții se pricep doar să le închidă. Ne-ar trebui internet, dar nici datele mobile nu’s de neglijat. Sunt bune cele 110 propuneri, dar să fim serioși: sunt prea multe pentru 4 ani de mandat!

 

E bun un tinerel în sistem, dar nimic nu-i ceea ce pare, mai ales când penal e un cuvânt aflat în proximitatea discuției. Vreau să cred că și femeile sunt bune la primărie, dar unele au ton de mahala, iar altele tremură din toate încheieturile. Unii’s caterincă și-au fețe de actori… n-aș vrea să plătesc mai mult decât îmi permit, mai ales dacă sunt în rol secundar.

Dacă îmi voi deschide o shaormerie, sigur știu la cine s-apelez, plus că s-ar putea să ne-alegem cu transparență și la budele din ograda administrației. Poate că se vor oficia nunți direct din toaletele publice, alea inexistente, cu live pe Facebook și bannere de promovare cât blocu’, la fel ca cele din precampanie.

Nu știu dacă pensionarii chiar vor să salveze orașul din mizerie, dar recunosc că mi s-ar rupe sufletul să-l trimitem la răcoare pe unul care abia își menține discursul (are și dentistul vina lui!). Distracția începe doar dacă vreun macho din palmares ajunge să câștige datorită prezenței, discursului și a câtorva exerciții de persuasiune. Vreau presiune în vene, nu picături/frânturi de acțiune în numele binelui. Domn’ primar, noi vrem educație, nu pătrățele nefondate!

La final, dacă vrem să fim masochiști până la moarte, atunci, cu drag pentru nimicul oferit, putem vota cu cei ce ne-au adus în actuala situație. Cum ar fi?

Constrâns doar de imaginație, știu că oamenii buni vor vota după cum vor simți, doar că ăștia nu vor să ne reprezinte, ci ne văd doar ca pe un business, un număr care trebuie să cotizeze și să nu ceară. Chiar dacă risc să generalizez, asta e pentru că așa vreau eu, să mă joc, până nu încep ei spectacolul. Iar de n-o veni vreun om competent la conducere, sper măcar să ne dăm seama.

Dacă viitorul primar devine antisocial și nu oferă transparență față de toate acțiunile și banii publici, atunci, cu dragă inimă, cu timp berechet și cu cearcăne de nu le explică nimeni, îi voi recomanda un psiholog sau o demisie de drag-început. Sau ambele! Succes!