claudius dociu

În tigaia primită acum patru ani de la candidatul stângii sfârâie ultimul ou din frigider. A expirat de câteva zile, dar tot e mai bun decât laptele fără termen de valabilitate pe care i-l aduc nepoții de la scoală. Teflonul i s-a dus de mult, probabil că imediat după alegeri, astfel că de fiecare dată oul i se lipește în tigaie și trebuie să frece la ea minute în șir cu buretele pentru a o scoate cât de cât la lumină.

 

Oprește focul și își toarnă ceaiul îndulcit cu zahăr de la ajutoare în cana primită la celelalte locale. Nu mai arată ca la început, dar s-a obișnuit cu ea și nu-i vine să o schimbe, cu toate că în ultima vreme a primit o mulțime de alte căni de la vecinele din bloc, care nu-l ocolesc niciodată de Sâmbăta Morților.

Din radioul cadou de la Geoană, blocat pe Național FM, răsună muzica tinereții sale, ceea ce-l face încă și mai nostalgic decât era deja. Cu radioul a avut noroc, spre deosebire de candidat. Mulți dintre amicii săi l-au aruncat imediat după ce l-au băgat în priză și le-a făcut scurt-circuit. El, însă, nu e genul care sa renunțe atât de ușor la obiecte, astfel că s-a încăpățânat să-l repare și iată că merge și astăzi. Pe un singur program, dar ce mai contează?  În fond, pe vremuri nu exista tot un singur program? Și era rău? Normal că nu! Era foarte bine înainte, nu ca acum, când nu mai știi ce sau pe cine să alegi…

Uită-te la candidații ăștia! Unul, ala gras și chel, care abia scoate doua vorbe, nu-i inspiră pic de încredere. Bine, nici pe ălălalt, ăla care a plecat din partid ca să candideze, ăla cu gura mare, nu l-ar vota. Din principiu, așa… Oamenii serioși nu se plimbă de colo-colo, indiferent ce nemulțumiri au. N-are el multe principii, dar alea pe care le are sunt sfinte…  Ar fi culmea să ajungă să-l voteze pe candidatul celorlalți. Niciun pericol, însă, uită-te la el cum se poartă și vorbeste, zici ca i-au pus fainoșag în biberon când era mic. Ar mai fi vreo doi-trei, dar despre fiecare a aflat câte ceva compromițător, așa că mai bine stă naibii acasă și urmărește la televizor ce se întâmplă la vot. În fond,  n-are nicio obligație. Nici ei nu s-au mai deranjat sa-i aducă un ceva acolo, acolo, cât de mic, el de ce s-ar mai deranja să le facă jocurile? Da, așa e cel mai bine, ca la meci, vezi mai bine din fața micului ecran decât de pe stadion și, dacă te ia cumva somnul cumva, ăștia dau și reluarea. Iar dacă ațipești vreo patru ani, nicio pagubă, că totul e la fel. Doar talonul pentru pensia municipală s-a mai îngălbenit puțin, dar  asta nu-l face mai puțin valoros. E pus bine, oricum, în șifonier, între lucrurile păstrate pentru înmormântare, semn că nu și-a pierdut optimismul și nici încrederea în oameni!