claudius dociu

“În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.”

 Ne-am atrenat vreo 50 de ani, dar trebuie să recunoaștem că ne-a reușit. După ce am auzit peste tot în jurul nostru că nu trebuie să faci aia și nu trebuie să spui ailaltă, am ajuns probabil singurul popor din lume care, în loc de obiceiuri, are... interdicții.

La noi, fie că e post, fie că e sărbătoare, trebuie să găsești ceva ce nu se face. Nu se mănâncă de dulce, nu se spală deloc, nu se calcă, nu se muncește, nu se... nu se...

Ca și cum, însă, asta n-ar fi fost nimic, între timp am reușit și alte performanțe în domeniu, cum ar fi să nu spunem niciodată ce gândim, să nu facem ce ne dorim, să nu-i arătăm cu degetul pe vinovați și să nu-i trimitem pe hoți unde le e locul.

Pentru că, nu-i așa?, nu se face, nu se cade, nu se cuvine, nu e frumos... Nu, nu și iar nu, ca nu cumva să ne gândim la ceilalți, nu cumva să îi ajutăm în vreun fel și în general ca nu cumva să facem ceva, întrucât cine știe cine se supără și ne alungă ca indezirabili din Țara lui ce să nu faci. Așa că stăm cuminți și nu facem nimic, până când, ghinion, viermii ne vor mânca și pe noi odată cu semănăturile alea!