Vineri, 26 februarie, Prahova a înregistrat oficial al cincilea om omorât de gripa porcină. Dacă ținem cont de faptul că primele două victime diagnosticate clar cu AH1pdm09 au fost înregistrate pe 17 februarie, constatăm că ritmul cu care acest virus omoară oameni în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești este cu adevărat înfiorător. Discutăm de o medie de un mort la două zile! Oficial acum, când citiți aceste rânduri, în secția ATI a SJUP se află internați patru suspecți, dintre care trei aflați în ventilare mecanică.
În mod cu totul de neînțeles, comunicarea autorităților SJU Ploiești, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova și Ministerul Sănătății (MS), este cel puțin deficitară, contradictorie și generatoare de mari semne de întrebare. În mod intenționat, aveam să aflăm de la surse din sistem, aceste autorități, în special ministerul, au decis să nu comunice pe marginea subiectului decât atunci când presiunea publică este foarte mare. Și atunci doar lapidar, ”ca să nu panicăm populația”.
Ca să înțelegem cum stau lucrurile, începem cu răspunsurile la niște întrebări. Ce este AH1pdm09, virusul care a provocat îmbolnăvirile și decesele de la Județean? Răspuns: este AH1N1 – adică virusul căruia popular i se spune al gripei porcine, tulpina de la pandemia din 2009 – aceasta este ”traducerea” indicativului pdm09.
După toate aparențele, autoritățile sanitare prahovene au folosit acest indicativ medical tehnic în comunicarea publică pentru a evita folosiri denumirii generice a virusului AH1N1 care a cam intrat în folclor ca virus al gripei porcine, ceea ce ar fi alarmat oamenii.
Pe dealtă parte, AH1pdm09 este recunoscut ca fiind foarte agresiv și adeseori mortal pentru anumite ”categorii vulnerabile”, însă autoritățile medicale prahovene îl abordează, ca să citez un oficial, ca pe ”un banal virus de gripă sezonieră”. De ce? Pentru că există deja un vaccin împotriva lui și pentru că nu a produs un număr de victime peste o medie estimată!
CUM JUSTIFICĂ JUDEŢEANUL MOARTEA UNEI PACIENTE DE GRIPĂ: A FOST INTERNATĂ ÎN STARE GRAVĂ
Care sunt categoriile vulnerabile? Conform literaturii de specialitate, acestea ar fi persoanele care se încadrează într-una dintre următoarele situații: sarcina și lăuzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic, etc.), boli ale sistemului imunitar și alte boli cronice (respiratorii, cardiace etc.).
Ați auzit cumva de vreo campanie de informare a acestor categorii asupra riscului pe care l-ar implica o vizită la Județean sau la… mall? Noi nu!
Pentru a nu fi acuzați că dramatizăm, refuzăm să aducem în discuție situația unei gravide care s-a dus la supermarket sau într-o vizită de rutină la un medic din Maternitatea Ploiești, instituție sanitară în care DSP nu a declarat carantină! Nici a unui pacient care trebuie să meargă în fiecare săptămână la dializă jucând, la propriu, ruleta rusă cu AH1pdm09.
Vă propunem studiul de caz al diabetic. În Prahova sunt înregistrați oficial un număr de 36.000 de bolnavi de diabet. Conform Angelei Mihai, președintele Asociației Diabeticilor din Prahova, cifra reală este mult mai mare din două motive: fie sunt bolnavi care încă nu au fost diagnosticați, fie sunt pacienți care sunt înregistrați în alte zone – Bucureștiul fiind cea mai căutată dintre ele.
Tot domnia sa avea să ne declare: ”Habar nu aveam despre acestă situație. Aflu acum, de la dumneavoastră. O să-mi anunți imediat colegii din asociație. Ce altceva pot să vă spun decât că autoritățile sanitare comunică foarte greu sau de loc cu noi, deși suntem o asociație foarte activă, cu multe activități de prevenție și nu numai. În plus, între 16 și 18 martie aveam programat un eveniment de popularizare a prevenției pentru diabet pe care, dacă datele rămân aceleași, cred că o să-l reprogramez. Mi-ați dat niște vești foarte îngrijorătoare”.
Acum să presupunem că bolnavul de diabet suferă un accident și ajunge la UPU și, ulterior, pe o secție a spitalului. Ei bine, dacă acel pacient contactează AH1pdm09 există șanse mari să moară din cauza gripei și nu a accidentului. Vouă cum vi se pare, având în vedere faptul că din punct de vedere al autorităților totul este ok. Apropo, să vă mai spunem că așa, la o estimare lejeră, numărul prahovenilor care intră în rîndul ”categoriilor vulnerabile” depășește 150.000 de oameni?
Ce credeți, ar fi fost corect ca ministerul și direcția, ca să nu mai spunem despre spital, să-i informeze corect asupra riscului de a contacta un virus mortal la care sunt expuși în această perioadă dacă:
- merg la SJU Ploiești,
- merg la supermarket,
- merg la mall,
- merg la piață,
- se duc la biserică,
- merg la întruniri publice etc, etc, etc
Noi spunem că da!
Ce primim în schimb de la oficiali? Neluînd în seamă zvonistica incredibilă generată de comunicarea și acțiunea deficitară a autorităților, am încercat la începutul săptămânii trecute să obținem un punct de vedere al ministerului. Am fost rugați de cei de la biroul de comunicare să așteptăm până joi când instituția va emite un punct de vedere oficial referitor la cazurile de la Prahova. Joia trecută ministerul nu a scos o virgulă pe marginea Prahovei, iar vineri a mai murit un om.
Observatorulph.ro a publicat recent O MĂRTURIE CUTREMURĂTOARE: MAMA S-A ÎMBOLNĂVIT DE GRIPĂ PORCINĂ ÎN JUDEŢEAN! A MURIT CU ZILE!, cazul fiind prezentat, în exclusivitate şi în emisiunea "Direct la subiect" difuzată luni, 22 februarie, la Wyl TV (vezi aici înregistrarea).