Doamnă fost ministru al Mediului Grațiela Gavrilescu,

Au trecut mai bine de 20 de ani de când, sub ochii noștri, moare încet, încet, actul medical și, împreună cu el, mor oameni nevinovați la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești.

 

De exemplu acum, de când dumneavoastră ați redevenit ”simplu” deputat, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, știu sigur că nu vă spun o noutate, spitalul este infectat cap-coadă cu bacilul clostridium. Inclusiv secția de arși.

Din păcate, printre acești pacienți ghinioniști care trebuie să ajungă la Județean și care au murit sau urmează să moară cu siguranță acolo se numără mame, tați, surori și frați ai unora dintre oamenii cu care dumneavoastră ar trebui să vă întâlniți în fiecare zi. Mă refer la alegătorii dumneavoastră.

Pentru ”aparținătorii” din tot județul Prahova mersul la urgențele SJU Ploiești cu o persoană dragă este echivalentul viitoarelor procese de conștiință fantastice: ”oare dacă îl duceam la București, nu cumva avea o șansă? Măcar pentru că nu mai stătea trei ore în UPU ca să se uite un doctor la el...”

 

Și știți ce e cumplit? Că în timp ce ei trebuie să trăiască o viață cu asta și să-și ofere explicații care niciodată nu or să le șteargă incredibil de profundul sentiment de vinovăție generat de acest ”poate că dacă...”, dumneavoastră și alți colegi de-ai dumneavoastră ați arătat încontinuu că vă doare în cot de suferințele astea cumplite.

Doamna deputat la al treilea mandat Grațiela Gavrilescu,

Doamna fost Minstru al Mediului Grațiela Gavrilescu,

 

Doamna fost vicepreședinte (un mandat) și acum membru (alt mandat) al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților Grațiela Gavrilescu

Doamna fost viceprimar al Municipiului Ploiești Grațiela Gavrilescu,

Spitalul Groazei din Ploiești a trecut prin multe grozăvii. Inclusiv prin aceea a momentului în care, pe un post de televiziune de maximă audiență, dumneavoastră, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, făceați apologia ”lucrurilor bune” care se întâmplă acolo încercând să acoperiți uriașul scandal generat de un medic naiv ce spera să obțină măcar o pensă mai performantă. Adică, în totală contradicție cu enormul val de indignare publică generat de scrisoarea doctorului Oprea, dumneavoastră încercați atât de disperat să puneți batista pe țambal.

 

Ca ziarist local care scrie de ani de zile despre grozăviile care se întâmplă în sistemul medical public Prahovean, dar mai ales despre SJU, consider că am proprietatea termenilor când spun că principala grozăvie care omoară oameni în Prahova și Ploiești este lipsa de interes a clasei politice față de ceea ce se întâmplă în sănătatea publică.

Și din întreaga clasă politică locală eu cred că în principal doi sunt complet culpabili: dumneavoastră – atât de vechi membru al Comsiei de Sănătate a Camerei Deputaților și senatorul Ion Luchian, la fel de vechi președinte al Comisie de Sănătate a Senatului.

Acesta din urmă are măcar decența de a nu încerca să-și facă imagine=voturi, pe cadavrele a doi copii.

Ca lider politic local știți de criza de medici de la Județean, cu toate astea n-ați făcut nimic deși această criză poate duce, dacă nu cumva a și dus, la morți sigure.

Ca membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților pe care îl văd atât de preocupat de acțiunile unui ministru – un ”tehnocrat” incompetent și ăla, nu un pursânge liberal – este imposibil să nu știți că Județeanul este infestat cu bacilul clostridium. De luni de zile.

Și tot de luni de zile, un director care are și susținerea dumneavoastră politică, nu comunică pacienților acest lucru. Nici măcar celor de la secția arși.

Să nu-mi spuneți că ”toate spitalele din România sunt infestate cu Clostridium”, că nu despre asta vorbesc eu. Vorbesc despre faptul că dumneavoastră, un atât de proeminent politician local, refuzați cu obstinență să abordați serios situația sistemului public de sănătate prahovean care este în colaps cam de când sunteți dumneavoastră în comisia aia de la camera deputaților.

De ce nu ați declnașat o celulă de criză în acești vreo opt ani de când vă distrați prin acea comisie? De ce nu ați apelat la specialiști, dacă nu vă pricepeați? De ce nu ați făcut nimic? Ha? Aud? Chiar mi-aș dori să primesc un răspuns măcar pentru acei aparținători care sunt acum bântuiți de sindromul ”poate că dacă...”.

Așa că, înainte să-i dați o cizmă în bot ”tehnocratului” care le cere la toate babele isterice să se potolească, să nu se hiperventileze, ia judecați domnia voastră ce s-ar întâmpla dacă, Doamne ferește, ar trebui să ajungeți fără pile la UPU a SJU Ploiești?

Pe bune, pe dumneavoastră chiar nu vă îngrețoșează atâta fariseism?

Acest text mi-a fost provocat de această scrisoare deschisă pe care am primit-o astăzi pe adresa redacției din partea doamnei deputat Grațiela Gavrilescu.

”Domnule ministru al Sănătății,

Au trecut mai bine de 10 zile de la izbucnirea crizei copiilor infectați cu - se pare?! - bacteria E-coli, zile în care starea sănătății acestora s-a agravat.

Din păcate, doi dintre micuții pacienți nu au putut fi salvați iar pentru ceilalți - prognosticul medicilor este rezervat, boala având o evoluție extrem de agresivă.

Tinerii părinți din toată țara deja se tem pentru sănătatea copiilor lor, neștiind care a fost sursa de contaminare de care ar trebui să se ferească.

Domnule prim-ministru,

Domnule ministru al Sănătății,

Doi nou-născuți decedați și alți 10 - în stare foarte gravă - din cauze încă necunoscute reprezintă o situație extrem de periculoasă, o situație de criză care vă depășeșește!

Ca membru al Comisiei pentru sănătate și fost ministru în Guvernul României, consider că am proprietatea termenilor!

De ce nu ați declanșat alerta epidemiologică?

Cine coordonează celula de criză?

De ce nu ați anunțat populația ce măsuri suplimentare ar trebui să ia pentru a preveni îmbolnăvirile? Și, mai ales, cine sau ce vă oprește, dacă simțiți că nu puteți controla și coordona această situație de criză, să apelați la omologii dumneavoastră de peste hotare, care ne-ar putea veni în ajutor? Oare acești copii, care depind de noi sută la sută, nu merită TOATĂ atenția dumneavoastră?  Oare ei nu au dreptul de a avea acces la asistență medicală din străinătate, la cel mai înalt nivel?

Domnule ministru,

Am tot respectul pentru profesia și performanțele dumneavoastră medicale, dar, ca ministru, sunteți deplorabil!

Am înțeles: nu faceți - pentru că nu știți! - ce ar trebui făcut. Ați fi avut opțiunea de a apela la specialiștii din Ministerul Sănătății, dar, probabil, orgoliul de „tehnocrat” v-a împiedicat să o faceți! Dar cu ce am greșit să ne jigniți, să ne insultați inteligența, afirmând că: „Nu a fost vorba de o criză. Dacă ventilăm emoţional..... De fiecare dată se întâmplă lucruri din acestea şi sunt absolut regretabile. Dacă creăm panică şi punem şi presiune pe toţi medicii de acolo ce rezolvăm? Credeţi că se rezolvă o problemă?

Este absolut regretabil că se întâmplă. (...) Astfel de lucruri se întâmplă din păcate în orice colţ al lumii acesteia”? Cine vă dă dumneavoastră dreptul să ne reproșați că „ventilăm emoțional”, în contextul în care aveți responsabilitatea morții din cauze necunoscute a doi nou-născuți și a sorții altor 10, aflați, din aceleași cauze necunoscute, pe ventilație artificială și dializă?

Domnule ministru,

Cred că este momentul să vă retrageți, la Cluj, prin demisie, cât încă nu este prea târziu!

Lăsați portofoliul liber pentru un înlocuitor competent, de urgență!

Domnule prim-ministru,

Contez pe autoritatea dumneavoastră și pe experiența pe care o aveți pentru a debloca ancheta epidemiologică și a face toate demersurile pentru identificarea și stingerea focarului.

Deputat ALDE Grațiela Gavrilescu, membru al Comisiei pentru Sănătate”