Pesediștii din Prahova și-au furat-o rău la europarlamentare. Indubitabil. În contextul actual, în care partidul deține puterea absolută atât la nivel central, cât mai ales pe plan local, procentul de 33,05% poate fi catalogat fără nicio reținere drept cel mai slab rezultat al organizației din 2000 până în prezent.
Cele 4 procente sub media națională plasează organizația condusă interimar de senatorul Savu – vector de imagine al partidului, în partea de jos a topului intern al partidului. Ceea ce îl pune într-o poziție deloc de invidiat, de exemplu, pe Sebastian Ghiță – probabil cel mai influent deputat al partidului. Iată, de exemplu, o temă de meditație: diminuează sau nu acest rezultat forța lui Ghiță la negocierile din interiorul PSD? Îl pune într-o situație cel puțin stânjenitoare pe acesta în raport cu bunul său prieten Victor Ponta, cel care nu-și poate permite niciun rateu în cursa pentru președinție? Răspuns corect: da, fără îndoială.
Citește și: Ploieştenii au taxat, prin vot, curvele politice
Surprins de acest rezultat, am încercat să văd ce conjunctură nefericită a astrelor a adus PSD Prahova, până ieri organizația de temut a “baronului Cosma”, în situația de a câștiga gâfâind din greu unele colegii: 1 Valea Prahovei – 4 procente în fața PNL, 6 Boldești Scăieni – 4 procente în fața PNL, 7 Urlați – 2 procente în fața PNL. De asemenea, caz unic probabil la nivel național, în colegiul 9 pedelistul George Ionescu i-a zdrobit pur și simplu pe pesediști depășindu-i cu peste 10 procente.
Este evident că prima tentație este aceea de a pune insuccesul PSD Prahova pe seama scandalului de corupție care a lovit puternic în imaginea organizației. Asocierea numelor lui Mircea și Vlad Cosma cu acuzații de trafic de influență și luare de mită în dosarele Păvăleanu și Alexe, nu putea să nu afecteze scorul partidului. Deși de etapă, sentințele date de în cazul celor doi Cosma au fost percepute de marea masă a alegătorilor drept dovadă de vinovăție clară a acestora. Așadar, este mai mult decât logic să faci această asociere.
Și totuși… nu este așa. Când te uiți peste statistica rezultatelor pe colegii de la Prahova, un singur lucru îți sare în ochi: PSD a câștigat la pas fix în colegiile în care te-ai fi așteptat să piardă răsunător. Este vorba de Colegiul 8 Mizil al deputatului Vlad Cosma, care a scos cel mai mare scor al PSD în Prahova – 46,79%, și Colegiul 4 Slănic al deputatului Sebastian Ghiță – 43,04%, al doilea ca procent din Prahova. Dealtfel, cele două colegii sunt și singurele în care PSD a scos un scor peste media națională. În rest, este dezastru pe linie.
De ce sunt surprinzătoare aceste rezultate? În cazul lui Vlad Cosma este evident – te-ai fi așteptat să piardă fără drept de apel fix, ca urmare a scandalurilor și acuzațiilor din ultimele luni. În cazul lui Ghiță ecourile dosarului Păvăleanu, fost președinte al PSD Plopeni și cunoscut în bine de tot pe toată Valea Slănicului, ar fi fost de așteptat să-l ducă cel puțin la scorul național al partidului pe întreg colegiul. Iată că n-a fost așa, rețelele de partid au funcționat ireproșabil și cei doi au câștigat fără emoții.
Citește și: Încă o promisiune neonorată a primarului Bădescu
În afara Colegiului 9, unde pedelistul George Ionescu a reușit din 2008 până în prezent să se instaleze în sondaje cu notorietatea și încrederea unui primar de peste 60%, deci era de așteptat ca PSD-ul să scoată un scor prost, însă nu dezastruos, surpriza urâtă pentru “poporul PSD” vine de la Ploiești.
Principalul furnizor de voturi al Prahovei are toate caracterisiticile unei redute pesediste. Organizația municipală deține aici puterea absolută: primar, o majoritate confortabilă în consiliul local pentru că, exact așa cum declara senatorul Savu ieri, “la Ploiești USL trăiește” și beneficiază de un sprijin aproape necondiționat al PDL și PPDD, șefi obedienți în toate structurile subordonate primăriei și Consiliului Local. Mai numărăm cel puțin doi senatori – Augustin Mitu și Daniel Savu, doi deputați – Andrei Sava și Ion Eparu, nu mai știu câți șefi de deconcentrate sau secretari de stat. În plus șeful organizației este chiar primarul Iulian Bădescu, cel care recent a oferit ploieștenilor transportul gratuit. Deci ar fi trebuit să fie iubit necondiționat măcar de cele vreo 70.000 de legitimații cu venituri sub 3.000 de lei.
Citește și: Primarul Bădescu, dator la 70.000 de pensionari
Iată că lucrurile n-au stat deloc așa, ploieștenii oferind pesedeului un număr de voturi periculos de mic, număr care, transformat în procent, trage rău în jos rezultatul global obținut în Prahova. Astfel, două din cele patru rezultate sub 30% ale partidului au fost obținute în colegiile 12 Nord – deputat Andrei Sava și 10 Sud – deputat Ion Eparu. Culmea, singurul colegiu din Ploiești în care PSD a obținut peste 30%, mai precis 31,50%, este acela unde nu are deputat: 11 Vest – deputați Roberta Anastase (PDL) și Paul Dumbrăvanu (PNL). Totalul de 30,41% obținut în Ploiești, fac din organizația primarului Bădescu, de departe cea mai slabă organizație pe care o are PSD în Prahova. Mă rog, asta dacă nu putem în calcul rezultatele slabe scoase în comune sau orașe mici cu primari de la alte partide.
De ce mi-am consumat timpul făcând calculele pentru această analiză? Pentru a puncta un lucru pe care este obligatoriu să-l bage la cap și pesediștii. În ultimii ani, cel puțin la Ploiești, oraș al în al cărui mediu mă învârt, s-a schimbat ceva în percepția publică. Oamenii au început să devină din ce în ce mai conștienți de drepturile lor și au început să sară la scandal pentru a împiedica tăierea abuzivă a unor arbori dintr-un parc, de exemplu.
Am convingerea că, în mod pardaoxal, la această schimbare în bine a atitudinii cetățenilor au contribuit, în principal, minciunile gogonate aruncate de pesediști în campania localelor din 2012: pensia municipală, loturi de casă gratuite, case gratuite, dotă, zestre, etc etc.
Iată un fapt: în “singurul oraș din România unde oamenii circulă gratuit cu mijloacele de transport în comun”, așa cum spune propaganda primarului pesedist Iulian Bădescu, “beneficiarii”, inclusiv membrii de partid, i-au tras ascestuia o chelfăneală pe cinste. Cu siguranță sociologii se vor îngrămădi să dezlege acest mister: cum adică, le-a dat și nu l-au votat?!?!
Ca ziarist, știu sigur că unica soluție a lui Bădescu pentru a ieși din acest impas și să nu ajungă în nefericita situație de a-i fi retrasă funcția politică și, mai târziu, Doamne Ferește, să-l coste al doilea mandat, ar fi următoarea. Începând de mâine, primarul Ploieștiului să transforme orașul în “singurul oraș din țară unde se dă pensie municipală, se dau loturi de case gratuite, case gratuite, dote gratuite, zestre gratuită, etc, etc, etc”.
Altfel, electoratul ploieștean se va duce iremediabil pe dreapta ceea ce e cam nasol pentru PSD. Pentru el, nu știu.