Vineri, 23 februarie 2024, a avut loc, la Sala Europa a Consiliului Judeţean Prahova cea de-a doua ediţie a Galei Tineretului Prahovean, cu ocazia căreia se recunosc meritele celor mai activi tineri din comunitate. Nu este imperios necesar să câștigi, și simpla nominalizare reprezintă recunoașterea valorii pe care respectivul tânăr o are în comunitate.
Cea de-a doua ediție a Galei Tineretului Prahovean a fost desfășurată sub egida programului Ploiești #Let’sPLAY Capitala Tineretului din România 2024. Evenimentul a fost organizat de Fundația Județeană de Tineret Prahova și Asociația Eurospirit. Observatorul Prahovean s-a numărat printre sponsorii galei.
Și cam atât cu introducerea oficială…
Ce înseamnă Gala Tineretului Prahovean pentru tinerii noștri
În ultimii ani pare că Ploieștiul nu oferă absolut nimic tinerilor. Din acest motiv aceștia tind să se orienteze spre alte orașe, chiar spre alte țări, în încercarea lor de a se simți realizați, împliniți.
Odată cu câștigarea titlului de Ploiești – Capitala Tineretului din România 2024, în orașul nostru s-a dat startul unei serii de evenimente cu, pentru și despre tineri. Aceste evenimente au menirea de a arăta tinerilor din Ploiești și Prahova că și la nivel local se pot dezvolta și pot realiza ceea ce își doresc.
În plus, pentru oraș înseamnă o șansă de a se dezvolta și de a ieși într-un fel din mocirla în care se afundă în ultimii ani.
Mă bucur că au fost oameni, ca cei de la Fundația Județeană de Tineret Prahova și Asociația Eurospirit, Mihaela Tătaru și Radu Simionescu, care au realizat că orașul chiar are nevoie să-și țină tinerii aproape, să le recunoască și să le valorifice meritele. Gala Tineretului Prahovean are chiar acest scop, recunoașterea publică a valorilor tinere ale Ploieștiului.
Organizatorii s-au străduit să facă din acest eveniment unul de excepție. Au adus invitați speciali care au avut mare succes la public și, în mod sigur, anul viitor va fi și mai bine.
Momentul simbolic al preluării drapelului de la Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2023, a fost unul încărcat de emoție pentru Radu și Mihaela, cei cărora li se datorează titulatura de anul acesta a Ploieștiului.
Aspecte mai puțin „roz” ale Galei Tineterului Prahovean, ediția 2024
Deși Observatorul Prahovean s-a numărat printre sponsorii evenimentului, nu am putut să nu remarc și aspectele mai puțin plăcute ale evenimentului de vineri seară, aspecte pe care trebuie să le menționez.

Cu toate că sunt genul care preferă să scrie și să se afișeze mai puțin, printr-un complex de împrejurări am ajuns în sală în seara galei. Nu am putut să nu remarc „pleiada” de personalități politice prezente. Dealtfel, fără sprijinul politicului, o titulatură ca cea obținută de Ploiești, cea de Capitală a Tineretului, nu poate fi dusă la bun sfârșit, așa că prezența lor a fost firească.
Nefirească mi s-a părut însă prezența în sală a unora care, cu câteva ore înainte de eveniment, comentau că „Fiecare cu grijile lui…” și postau sugestiv pe Facebook. Acelora vreau să le spun că este imperios necesar ca tinerii să rămână în Ploiești pentru ca toți să avem „apă și canalizare” și ca Ploieștiul să nu mai fie „Capitala copiilor fără apă și canalizare”.

Pentru ca ei, tinerii, să știe că sunt apreciați aici, că munca lor dă roade și că eforturile le sunt răsplătite, este nevoie de evenimente ca Gala Tineretului Prahovean. Această gală a avut sponsori din mediul privat, nu s-au luat bani de la buget, adică de la „apa și canalizarea” copiilor, așa că inițiativa este cu atât mai mult salutară.
În general politica este asociată cu ipocrizia, lucru demult știut. Tocmai din această cauză, deși în prima fază am fost dezamăgită, mi-a trecut repede. Știu eu demult de ce nu mai cred în Moș Crăciun… 😉
Lacunele au fost dar… unele au ținut de oameni pur și simplu
A fost doar a doua ediție, iar o astfel de gală este un eveniment care necesită multă experiență pentru a ieși ca la carte. Nu a fost ca la carte, dar unele aspecte chiar nu țin de organizatori ci de bunul simț al oamenilor.
Unele dintre personalitățile prezente au considerat că este suficient doar să stai până îți auzi numele și apoi să pleci. Am observat acest comportament din partea reprezentanților mediului politic și la alte evenimente, cum a fost, de exemplu, concertul de Crăciun organizat la Teatrul Toma Caragiu pentru persoanele cu dizabilități. Reprezentanții politicului au venit, și-au auzit numele, au primit aprecierile, dar s-au evaporat înainte de finalul primei piese. Trist, dar adevărat…
Cam așa și vineri seară… Venit, văzut, bifat, pupat, plecat! Urât! Sunt oameni care au depus eforturi pentru organizarea unui astfel de eveniment, nu este normal ca, la final, să se trezească cu sala aproape goală. Fiecare are treabă, de acord, mai ales vineri seară, dar când îți asumi prezența la un astfel de eveniment, o faci cap-coadă, nu doar… puțin, ca să dai bine. Pentru că nu, nu dai bine, și sunt mulți care remarcă asta. Da, de obicei lumea vede și tace… uneori scrie… dar cam atât.
Pe măsură ce se împărțeau premiile, câștigătorii își luau trofeele, susținătorii și… părăseau sala. Puțini au fost cei care au rămas până la sfârșit. Unul dintre ei a fost Constantin Țurlea. Chiar și după ce „Șah în școală” a câștigat, a rămas acolo să-i aplaude și să-i susțină și pe ceilalți. Frumos! Deci se poate! Cu astfel de tineri chiar avem o șansă!
Citește și: „Ploiești, Let’s PLAY!” Capitala Tineretului, lansat oficial. Radu Simionescu: „Tinerii au șansa să scrie istorie”
De menționat mi se pare și contribuția lui Ștefan Petre, care, dealtfel, a fost și câștigătorul categoriei Media Award. Implicarea lui activă în comunitate este de necontestat, tânărul fiind și compozitorul și interpretul Imnului Ploiești – Capitala Tineretului din România 2024, pe care l-a și interpretat pe scena Sălii Europa, unde a avut loc Gala Tineretului Prahovean 2024.
Dincolo de neajunsuri, dincolo de administrația deficitară și viitorul incert al orașului, demersurile Fundației Județene pentru Tineret Prahova și ale Asociației Eurospirit, au menirea de a face ceva pentru tinerii din Ploiești, astfel încât aceștia să aibă și aici o șansă.
Așa că, pentru ca Ploieștiul să nu fie pentru totdeauna „Capitala copiilor fără apă și canalizare” este nevoie ca el să fie, anul acesta, „Capitala Tineretului din România” și să aibă an de an o Gală a Tineretului Prahovean susținută, ca de obicei, de mediul privat. Este corect, nu? 😉