- Publicitate -

Românii și antreprenorii. De ce simțim nevoia să aruncăm cu noroi în cei care reușesc?

Data:

Încă de când am demarat, la Observatorul Prahovean, campania „Antreprenori de Succes”, am avut parte, de-a lungul zecilor de materiale realizate, atât de aprecieri, din partea unor oameni care au înțeles scopul campaniei, cât și de comentarii negative, atât la adresa noastră, cât și la adresa antreprenorilor intervievați. Puțini au fost antreprenorii care s-au lăsat afectați de comentariile negative, multe stârnite din invidie, venite din partea celor care au impresia că, dacă ai succes, ești obligat să-l împarți cu alții care nu au.

- Publicitate -

Ce înseamnă să fii antreprenor

În orice domeniu ai alege să deschizi o afacere, se numește că ești antreprenor. Indiferent că vorbim de domeniul imobiliar, medical, sau cel al cramelor sau lavandei, ideea este aceeași: ți-ai deschis o afacere.

O afacere întotdeauna este deschisă cu scopul de a face profit, nu?

Tocmai din această cauză nu reușesc deloc să-i înțeleg pe cei care comentează prețurile mari, practicate de o anumită afacere, prețuri pe care „nu mulți și le permit”. Antreprenorii își apreciază singuri valoarea afacerii și produselor. Dacă afacerea lor are succes, de ce ar trebui să-și permită toată lumea să le cumpere produsele sau serviciile?

- Publicitate -

Afacerile sunt deschise, repet, pentru profit. Nu este nimic rău, nu este nimic greșit în asta. Că există angajați care sunt nemulțumiți de salarii sau potențiali clienți care sunt nemulțumiți de prețuri, asta este mai puțin important.

O afacere care merge înseamnă locuri de muncă și înseamnă taxe plătite la stat. Dar astea sunt pe lângă profitul de care trebuie să se bucure cel care a deschis afacerea respectivă. Cei nemulțumiți pot încerca să-și deschidă propria afacere și atunci, în mod sigur, vor vedea cu totul altfel lucrurile…

O afacere nu înseamnă muncă în folosul comunității

Cine dorește să facă muncă voluntară poate să se înscrie ca voluntar sau poate să-și deschidă o fundație. Un business este pentru profit, pentru o viață mai bună, în primul rând pentru cel care îl deschide. De ce este ceva greșit în asta? De ce fiecare om de afaceri trebuie pus la zid și trebuie luat la întrebări, de ce practică prețuri mari, sau de ce nu-și plătește angajații la nivelul salarial din Europa. Când răspunsul care vine este că „pentru că altfel n-ar mai face profit”, încep din nou injuriile și apelativele.

- Publicitate -

O firmă nu este o organizație caritabilă iar un antreprenor trebuie să vadă în primul rând de bunăstarea lui și de bunăstarea familiei. Că doar acesta este motivul pentru care a înființat firma, nu? Ca să trăiască mai bine el și ai lui.

Dacă un angajat nu este mulțumit de salariu, poate cere o mărire. Dacă i se acordă sau nu, este și în funcție de valoarea lui. Dacă nu îi convine, este liber să se mute la alt loc de muncă. Și tot așa…

Dacă este vorba de abuz asupra angajaților, sau condiții improprii de muncă, asta este deja de competența Protecției Muncii, nu are legătură cu ideea de antreprenoriat.

- Publicitate -

Cabinetele veterinare unele dintre cele mai hulite

„Am ajuns cu pisica la doctor… Vai, nenorocitul, câți bani mi-a cerut!”, este o expresie pe care, din păcate, o aud des. Păi pentru animale nu se plătesc, din câte știu eu, asigurări de sănătate. Un cabinet veterinar privat, este un business la bază. Dacă este un business trebuie să facă profit. Și atunci?

Este decizia antreprenorului care a deschis businessul dacă face oferte, discount-uri, și nu trebuie blamat dacă nu o face. Un cabinet veterinar presupune multe cheltuieli pe care nu statul le acoperă. Ba mai mult decât atât, statul încasează taxe de la acest cabinet veterinar… Și atunci? De unde să scoată acești bani, plus alții pentru alte cheltuieli, plus profitul lui? Da, este vorba de profit, pentru că vorbim de un business și în cazul cabinetelor veterinare!

Exemplele pot continua în orice domeniu. Discuțiile sunt cam aceleași peste tot. „Ia uite ce a urcat ăla prețurile!”. Da, le-a urcat pentru că trebuie să facă profit!

- Publicitate -

Românul este, prin definiție, invidios

Și aici trebuie să recunoaștem că este adevărat. Întotdeauna românul se uită în ograda vecinului, este mai preocupat de ce face vecinul decât de ce face el. Este mai invidios pe succesul vecinului decât concentrat pe ce poate face el ca să aibă succes. Este o realitate care, din păcate, se simte în viața de zi cu zi și puțini sunt cei care se ridică deasupra.

În plus de asta, majoritatea românilor, mai ales a celor din pătura medie și cea de jos ca nivel al veniturilor, cred că cei care au venituri mai mari ca ei trebuie să împartă câștigurile și cu cei mai puțin avuți. Nu contează că unii au program fix și liniștea unui venit lunar și alții se zbat ca să își mărească veniturile. Ai mai mult, deci trebuie să împarți. Cam așa s-ar traduce… De ce?

Pentru că mentalitatea noastră este „toți pentru unul și unul pentru toți”, mai ales partea a doua a sintagmei.

- Publicitate -

Antreprenorii sunt oameni care dezvoltă afaceri. Sunt oameni care creează locuri de muncă, sunt oameni care plătesc taxe către stat. Uneori nu dorm noaptea, nu au weekenduri și nu au timp de familie. Și atunci de ce ar împărți câștigul și de ce le-ar face favoruri celorlalți?

Este greu să faci business în România. Nici statul și nici cetățenii nu au cultura „de business”, nu sprijină antreprenorii și nu le facilitează dezvoltarea afacerilor. Și, cu toate acestea, sunt oameni care dezvoltă afaceri aici și, datorită lor, sunt locuri de muncă și statul are de unde colecta taxe și impozite. Bravo lor! Poate, dacă ar fi susținuți mai mult, ar reuși și România să reducă deficitul comercial, ar reuși să crească nivelul salarial și, astfel, am câștiga toți.

Dar mai avem mult până la această mentalitate… dacă vom ajunge vreodată acolo. Până atunci, dăm în antreprenori și le minimizăm meritele. Scormonim modul în care au pornit afacerile și încercăm să găsim ilegalități în orice. Și, în final, cine are de pierdut? Noi toți, inclusiv statul român!

- Publicitate -

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

2 COMENTARII

  1. De ce simțim nevoia să aruncăm cu noroi în cei care reușesc? Pentru ca cei mai multi au stelute pe umeri, sau sunt beizadele de ” baieti ” cu stelute pe umeri.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -