Cresc munții de gunoi de la o oră la alta și odată cu ei crește pericolul pentru sănătatea publică. Este afectată cea mai mare parte a județului Prahova, iar situația pare scăpată de sub control. În fapt, cine are controlul?
Criza gunoiului este repetitivă în Ploiești, de câțiva ani. Mai nou, s-a extins și în restul județului. Vitalia, societatea care deține singura rampă autorizată din Prahova, refuză să mai primească gunoiul colectat de cei cinci operatori din județ.
Motivele invocate de Vitalia sunt două: operatorul din Ploiești – UWS (fost Rosal) are datorii, pentru asta având de suferit și ceilalți patru buni platnici, dar cel mai grav motiv este faptul că deșeurile menajere nu mai vin sortate de SWO. Ambele societăți însumează datorii de 8,8 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro).
Vitalia: ”Din 5 octombrie 2023 și până la data de 7 februarie, SWO și-a sistat activitatea de tratare pe fondul unor defecțiuni și i-a notificat pe toți cei cinci operatori – Aquasal Utilserf, Comprest, United Waste Solutions (UWS), Floricon Salub și Salub Intersev – cu privire la această problemă de funcționalitate. Deși avea termen de 15 zile, maxim 30 de zile să remedieze situația, SWO nici la acest moment nu a dat drumul activității de tratare. Drept urmare, Vitalia nu poate primi aceste deșeuri deoarece tot acest flux de tratare nu este respectat.”
Pe de altă parte, ADI Deșeuri, entitatea care reprezintă UATurile în gestionarea acestei probleme, susține că a notificat părțile implicate, ”impunându-le acestora reluarea, de îndată, a activităților prestate conform Contractelor de delegare asumate de aceștia.” Ce înseamnă ”impunându-le”? NU ÎNSEAMANĂ NIMIC! Atât timp cât nu se produc efecte, impunerea nu există.
Nerespectarea clauzelor contractuale atrage după sine consecințe, de la penalități și până la rezilierea contractelor. Cum de entitățile care nu au respectat aceste clauze au continuat să opereze în teren, cum de s-au putut acumula datorii atât de mari? Individual, primarii nu au putut acționa, fiind reprezentați de ADI deșeuri, DAR… ADI Deșeuri (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) este alcătuită din reprezentanții UATurilor… de primari. Până la urmă, această Asociație se dovedește că a ajuns mai mult să încurce, nicidecum să ajute la o ai bună gestionare a unui serviciu public atât de important în fiecare comunitate. Nu este vina celor care compun ADI, ci a celor care au inventat sistemul, unul care permite pasarea responsabilității. Mecanismul de funcționare este ineficient, iar rezultatul îl vedem în grămezile de gunoi din tot județul.
Astăzi, prefectul Virgil Nanu (PSD) și primarul Ploieștiului Andrei Volosevici (membru PNL și candidat PSD pentru un nou mandat) au organizat o conferință de presă pe teme administrative, inclusiv pe tema crizei gunoiului
Jurnaliștii au insistat să afle cine ar putea rezolva criza, dat fiind că pe lângă inconvenientul estetic, problema cu adevărat gravă ține de zona sănătății publice. Și dacă Prefectura sau Primăria nu au cum să se amestece în litigii comerciale, ceea ce este adevărat, dată fiind situația consecințelor care decurg din prelungirea crizei, cel puțin Prefectura se poate implica.
În această idee, prefectul Nanu a anunțat că va convoca pentru mâine o întâlnire cu toți responsabilii din domeniu, inclusiv instituțiile care sunt responsabile de starea sănătății publice, pentru a face în așa fel încât să se aplice toate legile care să protejeze populația.
Ce nu am înțeles este de ce mâine și nu astăzi…
De ce o problemă atât de gravă trebuie să suporte amânare de pe o zi pe alta? Sunt greu de deranjat, de urnit din birouri stimabilii ”responsabili”? Nu înțelegem de ce instituțiile în cauză nu au întreprins nimic până acum, fără să fie nevoie să aștepte o convocare din partea prefectului. Atribuțiuni au, personal care să aplice legi/sancțiuni au, cu salariile știm că sunt la zi, deci de ce este nevoie să fie împinse de la spate, de ce până acum nu au acționat???
Desigur, vor fi voci care să spună că nu e chiar așa, că nu au pârghii, că sunt motive întemeiate pentru care nu au acționat. Scuze se găsesc întotdeauna. În acest caz, ce sens mai are convocarea de mâine?
*Revenim (mâine), deși nu suntem convinși că vom avea ce să vă comunicăm după întâlnirea prefectului cu acești ”responsabili”. Și dacă vom avea, sperăm să ni se poată explica de ce până acum nimeni nu s-a implicat.
Cum ți se pare subiectul?
Nu mai poate Prefectul de grija cetățenilor din Ploiești. În cazul ăsta de criză gravă, nu acționează imediat, ci „mâine”. Ar trebui demis imediat. Azi.
Daca imaginea din deschiderea articolului este de astazi , atunci aveti raspunsul la ” de ce maine?”
Doamne, ce fata poate sa aibă făcătura aia de primar! Dacă iese tot asta primar, e clar ca nu avem nicio șansă sau viitor în infecția asta de oraș.
Ia sa nu mai platim noi ca prosti acest serviciu care s a triplat in ultimii 3 ,4 ani si sa vedem daca vin sa l ridice pana la urma. Asa…o sa vedeti cum or sa mearga lucrurile.
A.D.I.Deseuri Prahova (Asociația Dezvoltare Intercomunicare PRAHOVA) a fost înființată la insistențele Șefului Consiliului Județean Prahova, cu votul majorității primarilor din UAT -rile. , în așa fel încât să cuprindă măi mulți operatori de salubritate din județul Prahova… . Prin urmare responsabilitatea de a-i plăti pentru serviciile efectuate le revine șefilor acestor primării , care au încasat deja banii de la populație și celelalte entități (private/stat), conform contractelor încheiate !… Asta… apropo de datorii restante/neachitate !!