Luna trecută, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, l-a numit pe Gerard Georgescu, unul dintre cei mai vocali opozenți ai săi de până atunci, consilier onorific.
Primarul a semnat o dispoziție prin care i se acorda la 5 decembrie 2023 consilierului Georgescu ”atribuții în domeniul activităților sportive în cadrul Clubului Sportiv Municipal Ploiești”.
Documentul oficial aici:
În justificarea deciziei, edilul a invocat articolul 196 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, care prevede dreptul primarului de a adopta…dispoziții:
”În exercitarea atribuțiilor ce le revin, autoritățile administrației publice locale adoptă sau emit, după caz, acte administrative cu caracter normativ sau individual, după cum urmează: a) consiliul local și consiliul județean adoptă hotărâri; b) primarul și președintele consiliului județean emit dispoziții”.
Chiar dacă nu sunt remunerați, consilierii onorifici au dreptul de a avea acces în instituțiile ”monitorizate”, să solicite documente oficiale și să discute cu angajații.
În schimb, ei nu sunt obligați să-și depună declarațiile de avere sau de interese și nici nu intră sub incidența legislației privind incompatibilitățile.
În cazul de față, Gerard Georgescu a renunțat la această calitate după o lună și o săptămânână de la numire, aducând acuzații grave primarului Volosevici.
Detalii aici: Consilierul onorific al primarului Volosevici și-a dat demisia. Explicația: ”Minte! Girează bugetul CSM pentru acoliți!”
Consilierii personali ai primarului Volosevici, ținuți la secret
Anul trecut, Observatorul Prahovean a solicitat Primăriei Ploiești să facă publice numele consilierilor personali ai lui Andrei Volosevici. Instituția a refuzat să facă acest lucru, invocând protecția datelor cu caracter personal, deși persoanele respective sunt angajate pe funcții publice, fără concurs, și sunt plătite din banii ploieștenilor.
Detalii aici: Oamenii ascunși ai primarului Volosevici – plătiți din bani publici, dar cu numele și competențele ”la secret”
Ponta a introdus ”moda” consilierilor onorifici în timpul mandatului de premier
”Moda” consilierilor onorifici a apărut când Victor Ponta era premier. Liderul de atunci al PSD a avut opt consilieri onorifici, potrivit unui articol publicat de presa centrală în 2013. Printre aceștia se numărau Wesley Clark, fostul comandant al fortelor NATO în timpul razboiului din Kosovo, Giuseppe Arlacchi, fost deputat si senator al Italiei, Daniel Daianu, fost ministru de Finante, Dante Stein, fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, muzicianul Damian Draghici, medicul Ioan Lascar și avocatul Gyorgy Frunda.
Același Ponta este acum consilierul onorific al premierului Ciolacu
În prezent, același Victor Ponta este consilier onorific al actualului premier Marcel Ciolacu. Potrivit Digi 24, acesta deține o firmă de consultanță Vp Projects Advisers S.R.L., care a avut o cifră de afaceri în anii 2021-2022 în valoare de circa 1,3 milioane de euro. Ponta a declarat pentru sursa citată că nu a avut și nu are afaceri cu nici o instituție publică sau companie cu capital de stat din România. Prin urmare, nu vede vreun conflict de interese între afacerile derulate prin firma sa și calitatea de consilier onorific al premierului Ciolacu.
Cum ți se pare subiectul?