După tragedia de la Ferma Dacilor, în urma căreia au murit opt oameni, dintre care patru erau minori, alte două persoane fiind rănite, ISU Prahova a început controale la pensiunile, hotelurile și restaurantele din județ.
Așa au fost descoperite numeroase unități de cazare și alimentație publică care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu sau foloseau improvizații la instalațiile electrice. Adică fix problemele descoperite la Ferma Dacilor, dar după incendiu!
Astăzi, reprezentanții ISU Prahova au transmis un comunicat de presă cu rezultatele a 30 de controale efectuate la unitățile de turism și alimentație publică din orașele Sinaia, Bușteni și Azuga, precum și din comunele Valea Doftanei și Bănești.
”În urma acestora, au fost constatate 135 de nereguli și deficiențe, care au fost sancționate cu 84 de avertismente și 51 de amenzi în cuantum de 406.502 lei. De asemenea, pe timpul desfășurării controalelor, au fost efectuate 7 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 51 de persoane. Printre deficiențele constatate se numără punerea în funcțiune a construcțiilor fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, neprezentarea documentelor vizate spre neschimbare, care au stat la baza emiterii autorizației, prezența unor improvizații la instalațiile electrice” se arată în comunicatul ISU Prahova.
Redacția Observatorului Prahovean a solicitat reprezentanților ISU Prahova numele unităților de cazare și alimentație publică sancționate, precum și neregulile găsite la fața locului, însă răspunsul primit a fost ”NU vom da denumiri de operatori”.
Întrebăm și noi, în numele cititorilor, de ce?
De ce nu avem dreptul să știm dacă pensiunea sau hotelul în care ne cazăm funcționează ilegal?
De ce este secret numele unui restaurant care folosea improvizații și puteau provoca oricând o tragedie? De ce?
P.S. Nici măcar GDPR-ul nu poate fi folosit ca scuză de către ISU Prahova pentru că, potrivit regulamentului publicat pe site-ul Comisiei Europene, acesta nu se aplică persoanelor juridice. În plus, presa este exceptată în astfel de cazuri de obligația de a ”proteja” imaginea celor sancționați pentru că este vorba de un interes public sau, mai simplu, de VIAȚA oamenilor!
De ce nu avem acces la informatii? Simplu, pentru ca viata oamenilor nu conteaza pentru ei, banul face legea, probabil s-au dat spagi grase pentru a tine secret numele lor. Cu alte cuvinte autoritatile lasa in functiune firme, unitati care au functionat pana acum ilegal… cu cateva amenzi aplicate, amenzi care probabil nu vor fi platite niciodata.
Sa nu ne mai mintim ca banul nu face legea, legile sunt pentru cei prosti si saraci…
Buna seara!
Sincer acum nu putem da vina doar pe ISU,nu vad legatura asa putem spune despre orice institutie care are in subordine de a controla diverse sa spunem prima data alimentele..deci nu e chiar isu de vina.
Eu vad vina proprietarilor care trebhie sa isi asigure in primul rand bunurile si siguranta oamenilor care le sunt clienti fara clienti ei nu ar exista in primul rand
dupa vine organele de control abilitate.
Daca dam exemole asa gasim multe dar stim cu toti nimeni nu e perfect.
Organele in general sa isi faca treaba