La tv a început invazia reclamelor de Sărbători. Semn rău, dacă ești ploieștean!!! Asta înseamnă că se apropie un moment de care să te temi. Este acel moment din an când Primăria Ploiești pregătește o nouă surpriză cu ocazia Nașterii Domnului. Mă îndoiesc că anul acesta va fi altfel, dat fiind că aceiași ”capabili/competenți” se ocupă. Nu au buget, consilierii au insistat pe plata facturilor, dar ceva tot se va face. Ce anume?
Undeva, într-un birou al municipalității, cel puțin o minte aparținând unei persoane care a avut o copilărie nefericită se pregătește să se răzbune. Asta ar fi o explicație pentru repetatele rateuri în privința decorării dubioase, care e drept că nu doar în perioada Sărbătorilor de iarnă apar, ele băgând copiii în sperieți și de Paște.
Ploieștiul a devenit ”emblematic” la nivel național. Nu prin ratarea fondurilor de dezvoltare, asta fiind o altă ”mică” problemă, ci prin cum se dezbracă de haine de sărbătoare. Știți cum e… unii se îmbracă în haine de sărbătoare, noi ne dezbrăcăm de ele. E mai sexy așa…
Un scurt remember, ca să înțelegem că mai multe administrații locale au dat rateuri
În 2015, Ploieștiul rămânea fără decorațiuni și iluminat specific sărbătorilor de iarnă. Rămânea el fără primar sau cu un interimar al cărui beculeț nu se aprindea la timp, ca să-i lumineze mintea. Poate că a fost mai bine așa, fără luminițe, pentru că anii care au urmat au arătat adevărata față a prostului gust.
Spuneam că, atât de Paște cât și de Crăciun, au apărut tot felul de dubioșenii. Scena Nașterii Domnului a fost reprodusă de creatorul păpușei ucigașe – Chucky. Nu sunt sigur că pe el l-a tocmit Primăria Ploiești, dar nu avea cum să fie altul, la ce operă i-a ieșit. Plângeau copiii când erau duși să vadă ”minunea”. Ai fi zis că e loc de promenadă pentru părinții care vor să-și pedepsească neastâmpărații care nu papă tot și fac prostii la școală.
Bunicii erau pasibili de un stop cardio-respirator, iar doamnele din grupurile de mămici erau de-a dreptul vexate, la un pas să blocheze rețelele de socializare cu recenzii pline de indignare educațională. Să te fi uitat la fața numitului Iosif, nevinovat în materie de paternitate, dar plin de mânie din această pricină. Eu cred că asta a vrut să spună artistul, denaturând astfel sensul acceptării biblice a ceea ce reprezenta minunea de a avea un prunc, fără să fi participat activ și mai presus de toate de a fi chiar încântat de situația în sine. Iată de ce zic…

La drept vorbind, în viziunea artistului nici Fecioara Maria nu era vreo frumusețe răpitoare, dar cine sunt eu să judec gusturile altora și mai ales ale Celui de Sus? Iertare! Vă rog să nu mă înțelegeți greșit, aici fac referire la ce a ieșit, nu la însemnătatea scenei, mai ales că nu văd legătura ci, mai degrabă, văd blasfemia.
Să nu uităm că episodul a fost marcat atunci de un incident deloc plăcut, respectiv furtul Pruncului din iesle. S-a întâmplat în realitate! O fi fost un act de pedepsire a artistului, o fi confundat hoțul momentul Nașterii cu cel al Învierii, știut fiind atunci că Fiul lui Dumnezeu chiar a dispărut, dar din cu totul alte motive, în niciun caz unele care țin de fapta penală numită răpire de minor. Să nu vă muște șarpele să râdeți, că ne bate Cel de Sus! Asta chiar nu a fost de râs. Am relatat doar ceea ce s-a întâmplat.
Merită reamintit momentul în care, în alt an, nu au avut bani de brad ”pe bune”, așa că au decorat fântâna arteziană de lângă Palatul Administrativ și a ieșit o…

… o chestie. De fapt, a ieșit ”un” nu ”o”, un crin cu bile, ceva ce cu greu poate fi asimilat unui conifer. Atât s-a putut…
Un alt an, o altă minune: bradul eco. Ce să zic? O frumusețe… Un fel de ce e Dacia Spring pentru lumea auto ar fi acest brad pentru specia coniferelor.
Brazii ca brazii, dar pinguinul albastru a fost o altă sinistroșenie. I s-a spus ”pinguinul sifilitic”, motivele fiind evidente. Nu părea deloc prietenos și era parcă o reclamă la boli de piele netratate la timp. Ceva mai târziu a fost sursă de inspirație pentru palmierul smart, în orice caz mai smart decât autorul care l-a pus pe domeniul public.

Dar parcă toate pălesc în comparație cu cel mai mare rateu de sărbători marca ”Primăria Ploiești” – Cătunelul Copiilor din 2022. (detalii AICI, în caz că cineva a fost în moarte clinică și a ratat momentul)

S-a vrut a fi un Orășel al Copiilor, dar a ieșit un fel de simulare a situației dintr-o zonă de conflict. Cam asta au simțit ploieștenii, oamenii care și-au plătit taxele și impozitele și care în fața tuturor kitsch-urilor servite drept decorațiuni și ”orășele” de sărbători s-au simțit umiliți, tratați ca la bâlciurile sătești de acum 200 de ani.
Anul acesta, de la discuția penibilă ”ce culoare să aibă globulețele?” doar pentru că primarul a schimbat partidul și până la ce buget să aloce în prag de an electoral, când împrumută orașul pentru plata facturilor și ratelor aferente creditelor municipale, în condițiile în care orașe precum Craiova, Brașov și altele fac deja probe la instalațiile ornamentale, la Ploiești ne rugăm să apară sponsori care să acopere incompetența din administrația publică.
Poate că ne-a trebuit unora mult timp să înțelegem că ”atât s-a putut”, că încă un an tot nimic se va putea, așa că poate data viitoare vom avea opțiuni serioase și mai multă minte când punem ștampila. Și poate că va veni o echipă care înțelege că în astfel de situații apelăm la profesioniști pentru organizarea unor evenimente de asemenea anvergură, că ”ieftineala” ne costă întotdeauna mult mai mult decât face și că suntem săraci la bugetul local de neprofesioniști ce suntem în gestionarea lui, ca să nu zic de proști. Crăciun deficit!
*Anumite tradiții vor suferi modificări de program în Ploiești: nu se va mai merge cu ursul, pentru că umblă singur prin Ploiești. Eventual se va merge după urs. Și nu se va mai merge cu buhaiul, pentru că e suficient să deschizi geamurile de la Primărie și se aude live.
Proști da’ mulți!
Pacat Ca’ nu se gandesc decat la cum sa ia spaga cei ce vand seminte, cocoloase de floricele….in ce conditi sant produse…. Baloane cu luminite etc . Nu mai vorbesc de faptul ca esti agasat de insistenta lor …
La bucuria copiilor , la sanatatea lor , la educatia lor, la spiritul Craciunului nici macar Mos Craciunovici nu se gandeste .
Bani bani ….
Decât un kitsch, mai bine lipsă.
„Atât s-a putut”.