În această noapte se împlinesc opt ani de când în Colectiv, un club situat în incinta unei foste fabrici din sectorul 4 al Capitalei, a izbucnit în timpul unui concert un incendiu care a curmat în total 64 de vieți. 26 de tineri au murit în timpul incendiului și alți 38 ulterior, în spitale.
Incendiul a izbucnit la o jumătate de oră de la începerea concertului trupei rock Goodbye to Gravity, din cauza unor artificii. Un stâlp de susținere antifonat cu burete a fost aprins și, în scurtă vreme, tavanul halei a fost cuprins de flăcări. Mulți nu au reușit să iasă.
Am urmărit imaginile din spațiul public cu declanșarea incendiului. Dumnezeule! Era o ploaie de artificii într-un spațiu perfect închis!!!
„La mulți ani! Să trăim! (…) A luat foc aici ceva! Asta nu era în plan… Are cineva un extinctor?” sunt cuvintele lui Andrei Găluț, solistul. Ultimele cuvinte înainte de începerea nebuniei!
De la momentul în care a luat foc stâlpul și până când incendiul s-a extins și a cuprins tavanul din care au început să cadă bucăți arzând, nu a durat 2 minute! Asta ca să vă dați seama cât de inflamabile erau materialele din acea hală în care unii au dat autorizație pentru focuri de artificii…
Citește și: 7 ani de la tragedia din clubul Colectiv – Parcă ieri a fost și nimic nu s-a schimbat
În noaptea zilei de 30 octombrie 2015, începând cu ora 22:32, 114 apeluri au fost înregistrate la numărul unic de urgență. Echipajele de salvatori au intervenit… prea târziu pentru mulți.
A fost ultimul concert al trupei rock Goodbye to Gravity, a fost ultima zi din viață pentru patru din cei cinci membri ai trupei. Doar solistul, Andrei Găluț, a scăpat cu viață, dar cu arsuri pe 45% din suprafața corpului (pe mâini, față și umăr), arsuri ale căilor respiratorii și o puternică intoxicație cu fum. Niciodată nu s-a recuperat complet.
Concertul, unul gratuit, a fost pentru lansarea noului album al trupei, Mantras of War, și ar fi trebuit să fie o sărbătoare pentru toți fanii trupei. S-a transformat într-o tragedie imensă pentru o țară întreagă, mulți dintre cei prezenți acolo fiind marcați pe viață de eveniment.
A fost cea mai mare tragedie, cel mai grav accident din țară care s-a soldat cu pierderi de vieți omenești, depășind la numărul de decese tragedia aviatică de la Balotești, din 1995, unde și-au pierdut viața 60 de oameni.
Citește și: Imagini din interiorul clubului Colectiv, la 4 ani de la incendiu
S-au scris tone de pagini, s-au publicat mărturii ale supraviețuitorilor și povești ale rudelor celor decedați. S-au deschis procese, dar justiția înaintează lent. Astfel, abia în 2022, la aproape șapte ani de la tragedie, au venit primele condamnări definitive în acest dosar. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la patru ani de închisoare, cei trei patroni ai clubului Colectiv au primit câte 11 ani, opt și respectiv șase ani de închisoare, pirotehnistul evenimentului șase ani și zece luni și încă doi pompieri de la ISU București, considerați responsabili, câte opt ani și opt luni.
Toți au fost condamnați să plătească victimelor și familiilor acestoara daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro.
Cum funcționează justiția din România? Piedone a stat în spatele gratiilor doar un an și câteva luni și a scăpat de plata daunelor pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Așteptăm să se întâmple o nouă tragedie?
Întorcându-ne la tragedie… Normele au părut să se înăsprească în ceea ce privește securitatea la incendiu în perioada următoare. Dar totul s-a întâmplat doar pentru scurtă vreme.
Încet-încet, se pare că acum, la opt ani de la tragedie, este în regulă ca o clădire să funcționeze fără autorizația de securitate la incendiu. Pune un afiș care anunță acest lucru și își desfășoară în continuare activitatea nestingheriți.
Deci ce am învățat după „Colectiv”? Se pare că nu mare lucru. La opt ani de la tragedie încă sunt clădiri care funcționează fără autorizație la incendiu. Încă sunt luate într-un fel de derâdere normele de securitate în cazul izbucnirii unui incendiu.
În Prahova sunt clădiri importante, sunt instituții publice, unități de învățământ chiar, care funcționează… atenție!… FĂRĂ autorizație de securitate la incendiu! De ce? Pentru că nu va fi niciun spectacol pirotehnic acolo? Ne bazăm pe asta?
Tragedia de la Colectiv ar fi trebuit să ne învețe ceva pe noi, ca societate. Nu ne-a învățat suficient, se pare… La opt ani de la nenorocirea aceasta încă ne jucăm cu normele de protecție, încă le bagatelizăm, încă funcționăm „fără autorizație de securitate la incendiu”.
Ca fapt divers, la începutul lunii septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a dat publicității lista unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Lista poate fi consultată AICI.
Lista cuprinde nu mai puțin de 54 de grădinițe, școli și licee din Prahova. Cum este posibil așa ceva „după Colectiv”? Și cu asta am spus tot, din păcate!
Sursa foto: Captură video youtube
Stati acasa, lasati cluburile si kkturile! Altfel, ajungeti material de click bait pentru „presa” in timp ce nimeni nu va da doi bani pe voi.
Daca pompierii de azi, ISU, MISU si PISU ar fi decis si acum 40 de ani, niciun cinematograf si nicio scoala n-ar fi primit autorizatie. Pe vremea aia, regulile le faceau oameni cu pregatire tehnica, nu absolventi de Spiru, Ecologica, ori Bioterra. Iar drogatii care s-au inghesuit la Colectiv, si-au meritata soarta!
Inițial nu am vrut să vă aprob comentariul pentru: „Iar drogatii care s-au inghesuit la Colectiv, si-au meritata soarta!”
Apoi m-am răzgândit. Este bine ca oamenii să vadă că există și unii care gândesc ca dumneavoastră! Drogați? De unde știți? Cunoașteți pe cineva care a fost acolo? Eu da! Și nu doar o singură persoană… Să vă fie rușine că vă permiteți astfel de afirmații!
Dar da… este bine să fim conștienți că printre noi se află și unii (nu pot spune „oameni”) ca dumneavoastră!