- Publicitate -

Hrană pentru câini la preț de aur, la ”raftul de imbold”. E corect?

Data:

Distribuie articolul:

Crizele influențează comportamentul indivizilor și creează anomalii ale pieței. Un efect principal al unei crize economice, de exemplu, este creșterea vânzărilor și a prețurilor la produsele de lux. Un război la graniță va genera frica de criză. Pandemia duce la prețuri exorbitante ale materialelor sanitare. Ce se întâmplă când toate aceste tipuri de criză vin simultan peste un consumator? Păi e cam victimă sigură.

- Publicitate -

Marketingul ajută la amplificarea sentimentului de nesiguranță, de frică, pentru că o lege nescrisă a domeniului este că ”frica vinde bine”.

Comercianții știu asta, motiv pentru care sunt pregătiți să profite cât se poate de mult și cât se poate de legal de masa consumatorilor panicați, neatenți. Cât timp campaniile merg și profiturile cresc astronomic, nimeni nu se gândește la individ. În fond, el decide de unde și la ce preț va cumpăra, nu e așa?

Ei bine, nu e deloc așa. Când intrăm într-un magazin fizic sau când vrem să cumpărăm ceva online, este bine să fim conștienți de faptul că suntem, deja, victime. Înainte de orice, am fost deja pregătiți și fezandați bine de campanii publicitare care justifică ”nevoia” de a cumpăra produse ale căror prețuri nu se justifică.

- Publicitate -

Pentru că ce este diferit la criza pe care o parcurgem față de alte crize prin care am trecut este că inteligența și inspirația publicitarilor, deci eficiența campaniilor, este dusă la un nivel fără precedent de apariția unei unelte incredibil de precise: inteligența artificială (IA).

Intersectarea bugetelor impresionante alocate publicității cu creativitatea unor oameni adeseori geniali și cu datele folosite de IA, transformă consumatorul din ”țintă” a unei campanii publicitare, în victimă sigură a acesteia. În acest context, consumatorul nu mai are de mult decizia în privința a ceea ce cumpără.

În ceea ce-l privește pe cel român, el este, deja, zombificat – cumpără dimineața ce i-a livrat seara televizorul în pauza dintre programe, iar la prânz ce i-a sugerat pagina de Facebook, Insta, Tiktok etc

- Publicitate -

Nu mă credeți? Vă simțiți lezați? Credeți că sunteți ”smart” și dețineți controlul iar eu greșesc sau exagerez? Priviți în jur la prețul telefoanelor pe care le au copiii și adolescenții de lângă voi, și poate vă schimbați părerea.

Ok, veți zice, îți pace să bați câmpii. Nu înțeleg ce legătură are asta cu prețul hranei pentru animale?

Răspunsul este că legătura este una cât se poate de directă. Am ales ca prim subiect al acestei rubrici de conștientizare a cumpărătorului hrana pentru animale deoarece legătura dintre om și necuvântător este una specială. Cred că toți suntem de acord cu asta.

- Publicitate -

Cum nu este un secret, ci un adevăr științific, validat de mii de ani de cercetări 😊, ar fi o mare prostie ca acesta să nu fie speculat la adevărata lui valoare în magazinele de profil sau în supermarketurile care comercializează hrană pentru animale.

Cât de mult? Cât de nerușinat? acestea sunt întrebările. Ei bine, haideți să vă șochez.

La Lidl, magazinul clasei muncitoare ”smart” din România, în zona dedicată, găsești hrană pentru necuvântătoare la prețuri cât se poate de variate și accesibile. Corecte, aș zice eu. Ceea ce e bine, o bilă albă pentru ei.

- Publicitate -

Unde sunt bandiți? Unde își arată colții speculantul ordinar? Fix acolo unde te aștepți mai puțin: în zona unde sunt propuse articole din diverse campanii. Zona aceea unde dacă ai ratat săptămâna mexicană, ai șansa să mai găsești o cutie, două din fasolea pe care au vândut-o în timpul campaniei. În locul în care omul știe că, de regulă, sunt ”promoții” sau ”discounturi”.

De ce sunt bandiți? Pentru că nu este întâmplătoare poziționarea acolo a unor produse care nu prea își au rostul cum ar fi recompensa pentru câini sau os cu șuncă mediu. Este bine să știți că ei știu că aceea este ceea ce se cheamă în limbajul comercianților ”zona de imbold”.
Adică de acolo cumperi nu rațional, analizând prețul, ci pentru că ”tu știi” că acolo este ieftin, sau găsești produse la prețul corect.

Revenim la recompensa și osul nostru. Ambalate în cantități mici, fac prețul pe unitate să pară mic iar pe tine te fac să te crezi deștept: ”fac o afacere bună dacă iau asta”. Pe bune acum, chiar atât de chitros să fii, să nu-ți permiți 9,99 lei pentru 100 de grame de recompensă?

- Publicitate -

Cum 99,9 lei (nu 100!, că dă prost pentru speculant) un kilogram de mâncare pentru câini este ceva ce nu voi putea înțelege vreodată decât dacă bietul animal are nevoi speciale, m-am uitat prețul la ”os cu șuncă mediu”: 11,99 lei pentru 200 de grame!
Un os? Un os. Și un kilogram de oase cât costă? 39.97 lei, nu 40 de lei ”un kil de oase”, că dă prost pentru nerușinat.

Ce credeți, cumpăra lumea? Cât am stat, am văzut două persoane care au pus ”recompensa” în coș. Sunt aproape sigur că nu realizau ce fac, și anume că plătesc 100 de lei pe un kilorgam de mâncare pentru câini – 9,99 plicul e ceva ce îți permiți pentru animalul iubit.

Mai ales când vezi bine conturat, cu negru pe portocaliu, sintagma ”stoc limitat”.

- Publicitate -

Pentru documentare m-am dus să văd prețurile la raftul ”de imbold” de la un magazin Animax, dintr-un mall. Aici șoc și groază, nene.

E mult 11,49 lei (nici măcar 11,50 lei, ca să nu apese un buton de alertă în psihicul tău) un a bucată VK beef stick câine hot dog? Nu e mult, nu fii avar, nu vezi ce bine arată ambalajul?

E, acum vin cu partea frumoasă a poveștii atât de bine ambalată: 11,49 lei costă 30 de grame din minunea gastronomică ce poartă un nume atât de apetisant pentru om.

Un kilogram de hot dog pentru câine costă 383 de lei!!!

Da, ați citit bine, trei sute opt zeci și trei de lei un kilogram de mâncare pentru câini! la magazinul de mâncare pentru animale. Nu un tratament, nu o hrană specifică, ci un articol de tip recompensă.

Așa, de sanchi, ca să știți, cursul gramului de aur în luna octombrie a fost stabilit de BNR la 299,1485 lei.

E normal să plătești un gram și jumătate de aur, aproape, pe ”un kil” de mâncare pentru animale? Eu cred că nu, și că arată cât de victime am putut să devenim în calitatea noastră de consumatori.

E normal ca Animax să scrie prețurile pe kilogram ale produselor de la raftul de imbold cu o mărime a literei pe care să o poți citi doar cu lupa?

Nu, dar o fac pentru că sunt speculanți și vor să profite la maximum de dragostea noastră pentru animale și de faptul că suntem consumatori victimă, adică nu mai gândim rațional.

Să nu credeți că era singurul produs la prețuri aberante din Animax: VK beef stick câine burtă – 265,83 lei/kilogram, 93,96 lei kilogramul de hrană pentru pisici Royal Canin, și lista ar putea continua.

Pentru cârcotași, pot înțelege că există mărfuri, inclusiv mâncare, pentru câini și pisici care să depășească multe grame de aur pe kilogram și cred că este bine să fie în oferta magazinelor, cu o condiție: prețul adevărat, ăla pe kil, să fie pus maaare, la vedere, eventual cu negru pe portocaliu, și la raftul din zona special dedicată hranei pentru animale. Nu la ăla de imbold.

Mai mult, m-aș risca să propun ca acest tip de produse de lux să fie comercializate doar în magazine specifice, ca să nu mai transforme consumatorul obosit, tracasat și speriat în victima sigură a lăcomiei marilor comercianți.

Până la următorul episod, vă propun să vă gândiți: cine e de vină pentru aceste situații aberante din piață? Noi, consumatorii, sau ei, comercianții?

Eu cred sincer că ei, comercianții pentru că nu au voie să ne transforme în victime și să profite de asta.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

VIDEO: Au secat irigațiile din Prahova. În timp ce la Buzău culturile sunt verzi, la noi recolta este compromisă

Lipsa precipitațiilor din această vară, pe fondul unei canicule...

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Au fost identificați ”băieții de cartier” care au făcut scandal în Ploiești Vest. Ce amendă au primit

”Zona va fi monitorizată în continuare de către polițiștii Secției de Poliție nr. 3 Ploiești” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.

Până la 200 de minute – timpul de așteptare în vama Giurgiu, după începerea lucrărilor la partea bulgară a podului

Pe rutele alternative, cum ar fi Ostrov, timpul de tranzitare prin vamă este de doar 30 de minute.

Primăria Lipănești avertizează populația asupra pericolului reprezentat de prezența unui urs

Evitați chiar și în timpul zilei deplasarea în zona Lunca Teleajenului!

Cod roșu de nesimțire în Ploiești. Cât de greu e să duci gunoiul în locurile special amenajate?

Până nu vor fi mai multe camere de supraveghere și mai multe amenzi, nu vom avea un Ploiești curat.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.

Până la 200 de minute – timpul de așteptare în vama Giurgiu, după începerea lucrărilor la partea bulgară a podului

Pe rutele alternative, cum ar fi Ostrov, timpul de tranzitare prin vamă este de doar 30 de minute.

Primăria Lipănești avertizează populația asupra pericolului reprezentat de prezența unui urs

Evitați chiar și în timpul zilei deplasarea în zona Lunca Teleajenului!
- Publicitate -