- Publicitate -

Dacă agricultorii din România trebuie protejați în fața importurilor de cereale ieftine din Ucraina, pe consumatorii români cine îi protejează?

Avem o problemă, după ridicarea interdicției Ucrainei de a-și exporta produsele agroalimentare, cerealele în state din UE. În fapt, agricultorii noștri ar avea probleme, pentru că în cazul consumatorilor problema majoră este prețul ridicat al produselor autohtone. Cum facem să fie bine și pentru consumatori?

- Publicitate -

Problema este una complexă, care are însă aspecte obligatoriu de clarificat. Prețurile de pe piață au mulți factori care le determină oscilațiile. Nu putem să privim cu superficialitate, dar nici nu putem să trecem cu vederea aspecte evidente care ne afectează grav nivelul de trai.

Războiul din Ucraina a venit la pachet cu noi probleme economice, dacă vreți ”un supliment de viteză” pentru grava criză economică generată de pandemie, mai precis de gestionarea haotică a unei situații care a afectat economia mondială. Desigur, unii au avut de câștigat, dar cei mai mulți de pierdut.

În 2022, România a importat 2,1 milioane de tone de produse agro-alimentare din Ucraina, în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor INS

Trebuie precizat că în 2021 existau taxe vamale, taxe la care UE a renunțat în 2022, fiind astfel o formă de sprijin acordat Ucrainei.

Fără taxe vamale, România a importat în 2022 de peste 20 de ori mai multe produse agro-alimentare ucrainene decât în 2021. Acum, alături de alte patru țări vecine, cere Comisiei Europene măsuri care să oprească afectarea fermierilor locali. Protestele acestora au avut un rol, CE promite bani și soluții.

În 2023, luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Vineri, Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

De ce se sperie agricultorii de la noi?

- Publicitate -

După ce Comisia Europeană a ridicat restricțiile impuse Ucrainei, premierul Ciolacu a declarat: ”Vreau să-i asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an și ceva. Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României și a doua înțelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm și cu Comisia. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicție.”

Problema cea mai mare pentru fermierii noștri este prețul. Produsele din categoriile menționate sunt mult mai ieftine, așa că pentru cei implicați de la noi ar însemna falimentul. Doar că, în această situație, nu ne putem pune doar problema alor noștri, decât dacă în categoria ”năpăstuiților” includem și consumatorul final, cel care continuă să constate cum prețurile cresc.

Agricultura autohtonă are nevoie de protecție, dar cum să nu te întrebi de ce nu este la fel de performantă ca cea dintr-o țară care nu este în UE, care nu beneficiază de subvenții și alte tipuri de ajutoare. Ceva este în neregulă, iar diferența de preț este suportată de consumatori.

- Publicitate -

O piață concurențială este benefică, dacă se respectă regulile. Dacă nu, atunci tot consumatorul este cel care plătește. Pe el cine îl protejează?

Îmi amintesc un episod, pe care cu siguranță mulți dintre dumneavoastră și-l amintesc, legat de prețul unui litru de ulei. La începutul războiului, de pe rafurile Lidl a dispărut un sortiment de ulei. Era foarte bun calitativ și avea cel mai mic preț. M-am interesat, aflând că este importat din Ucraina. Costa undeva între 4 și 5 lei. După câteva zile de pauză, retailerul a fost nevoit să găsească un alt furnizor, ceea ce a și făcut, însă prețul la raft s-a dublat. Cel mai ieftin sortiment avea să se vândă cu 10 lei. Pot înțelege că sunt diferențe, dar chiar duble? Cât despre produse considerate superioare, deși sincer nu am simțit vreo diferență, ba chiar unele au fost în defavoarea produselor scumpe, acestea ajunseseră să coste peste 15 lei/l. Exagerat de mult pentru buzunarul românului, mai ales că venea la pachet cu scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, s-au mai găsit furnizori, se mai fac promoții, așa că se mai găsește și ulei la 5 lei/l. Ideea este că scumpiri s-au înregistrat la toate produsele alimentare. Cele mai multe au avut drept cauză scumpirile carburanților, însă atunci când prețurile acestora au scăzut… nu prea s-a văzut și la raft. Acum, că prețurile carburanților sunt din nou în urcare, auzim tot mai des de inevitabilele scumpiri. Ceva nu se leagă… Sau se leagă, dar nu în favoarea consumatorilor. Să îți vină din afara UE anumite produse, nu neapărat agro-alimentare, iar la final să aibă preț mai mic decât cele din UE, atunci e clar că avem probleme majore.

Pentru ca Ucraina să exporte are nevoie de licențiere. Înțeleg că se lucrează la acest capitol important. Asta presupune costuri. Chiar și așa, rămâne de văzut dacă produsele agricole în cauză vor fi mult mai ieftine decât cele autohtone. Este firesc ca agricultura noastră să fie protejată, evitându-se astfel dezechilibre macroeconomice, dar la fel de firesc este ca și consumatorul final să fie protejat, să nu fie expus cartelizării unor domenii esențiale care dictează prețurile și să nu fie nevoit să suporte ceva ce pare economie de piață, bazată doar când ne convine pe cerere și ofertă, pe dreptul de a alege.

- Publicitate -

Aș prefera să cumpăr produse autohtone, aș vrea ca banii să circule în economia noastră, dar momentan e clar că nu suntem suficient de competitivi. Poate că suntem, dar profitul a fost atât de mult maximizat pentru unii, încât din poziția cumpărătorului situația se vede clar dezavantajul său.

A cam sosit momentul ca România să-și regândească prioritățile, Guvernul să vină mai ales prin Ministerul Agriculturii cu programe serioase, care să ne facă să fim mai competitivi, dacă nu vrem să importăm mai ieftin. Așa îi sprijini și pe producători, dar mai ales pe consumatori.

Sondaj Observatorul Prahovean

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit a pus cineva punctul pe i. Adica dl. Vasilescu. Adica sa cumparam produse romanesti si, sa vorbim concret, sa numai iau faina, unt, ulei, branza, etc.de la Lidl cu calitate cu nimic inferioara si cu preturile pe care le stiti, iar la final de luna sa imi taie curentul ca nu am mai avut cu ce sa il platesc. Daca nu se gaseste solutia sa fie toata lumea multumita, eu ma multumesc sa fie consumatorul multumit.
    Solutia sa o gaseasca cei 1000 de consilieri, ca e oameni destepti.

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cum (nu) se lucrează pe Bulevardul Castanilor, în timp ce șoferii pierd timp prețios în blocaje rutiere [FOTO-VIDEO]

Au trecut două zile de când circulația rutieră a fost închisă pe un tronson important din Bulevardul Castanilor pentru lucrări de modernizare. Măsura a provocat,...

Dacă nici ăsta nu e circ… Proiectul măsurilor fiscale trage 20 de miliarde de la privați și maxim 3 miliarde de la stat

Este greu de analizat cu atenție proiectul măsurilor fiscal-bugetare pe care guvernul intenționează să-și asume răspunderea, iar greutatea vine nu din nepricepere, din neînțelegerea...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Cum (nu) se lucrează pe Bulevardul Castanilor, în timp ce șoferii pierd timp prețios în blocaje rutiere [FOTO-VIDEO]

Au trecut două zile de când circulația rutieră a fost închisă pe un tronson important din Bulevardul Castanilor pentru lucrări de modernizare. Măsura a provocat,...

Dacă nici ăsta nu e circ… Proiectul măsurilor fiscale trage 20 de miliarde de la privați și maxim 3 miliarde de la stat

Este greu de analizat cu atenție proiectul măsurilor fiscal-bugetare pe care guvernul intenționează să-și asume răspunderea, iar greutatea vine nu din nepricepere, din neînțelegerea...

Sunteți de acord cu introducerea uniformei în școli și licee? Sondaj Observatorul Prahovean

Articolul publicat astăzi de Observatorul Prahovean cu privire la introducerea într-o școală din Ploiești a uniformei a declanșat o dezbatere aprinsă în spațiul public. Un...

Cine concertează la “Sărbătoarea Vinului”, cel mai așteptat eveniment din Valea Călăgurească

Primăria Valea Călugărească păstrează tradiția și va organiza cel mai important eveniment al localității, “Sărbătoarea Vinului”, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie. Anul acesta,...

Razie a Poliției Rutiere în centrul Ploieștiului. Ce șoferi sunt vizați [VIDEO]

Miercuri după-amiază, în centrul Ploieștiului, are loc o amplă razie a Poliției în cadrul campaniei ”Fără decedați în accidente rutiere”. Sunt vizați în primul rând...
Emisiuni
- Publicitate -

Ploieșteni, știți cât veți plăti pentru apa caldă? Cum au răspuns cititorii la sondajul Observatorul Prahovean

De la 1 septembrie, ploieștenii care locuiesc la bloc și sunt racordați la rețeaua de termoficare plătesc apa caldă la un preț nesubvenționat. În ciuda...

Focar de infecție în zona centrală a Ploieștiului, în spatele stației Coreco-Hale [FOTO]

În centrul Ploieștiului, la doi pași de sediul Primăriei Ploiești, a apărut un adevărat focar de infecție în curtea unei case părăsite. Situată în spatele...

Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Ploiești. Pasionații de știință, invitați să studieze la microscop flori de mină și plante

Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea loc, pe 29 septembrie, la Muzeul Județean de Științele Naturii din Ploiești. Tainele ascunse ale cercetării este, de departe,...

Un număr record de călăreți și cai înscriși la Karpatia Horse Show 2023. Parade spectaculoase și demonstrații de măiestrie ecvestră vor încânta publicul

Cea de-a opta ediție a Karpatia Horse Show a înregistrat deja un număr record de călăreți și  cai (peste 150 de cai înscriși) în...

Situație incertă pe tema subvenționării gigacaloriei la Ploiești. Reacția consilierilor locali

Ploieștenii care locuiesc în blocurile racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plăti facturi de aproape trei ori mai mari pentru consumul de apă...
Emisiuni