La Serviciul Pașapoarte de pe strada Vasile Lupu din Ploiești nu există nicio posibilitate pentru persoanele cu dizabilități pentru a urca la ghișeele de la etaj. Nu are lift, nu are rampă de acces la etaj!
Deși pare strigător la cer, realitatea Ploieștiului este crudă: în anul 2023, persoanele cu mobilitate redusă nu au nicio șansă de a urca la ghișeele de la etajul clădirii de pe strada Vasile Lupu, unde se află Serviciul Pașapoarte Prahova.
Fiind azi prezentă în clădire pentru a ridica un act, am asistat la o scenă demnă de filme cu camera ascunsă: două persoane, un bărbat și o femeie, se chinuiau pe scările înguste să coboare un cărucior în care era o femeie cu evidente probleme de deplasare.
Citește și: Mihai Băcanu, ploieșteanul care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități: „Vrem și noi să simțim că suntem acceptați!”
Am fost prea șocată de imagine ca să mă gândesc să fac vreo fotografie în timp ce căruțul era coborât pe scările dintre etajul 1 și parter. Am reușit să surprind scena pe ultimele trepte dinaintea ieșirii din clădire.
Nu contează cine sunt persoanele, nu contează că ar fi trebuit să ceară ajutorul celui care era de serviciu la intrare, nu contează decât că, o persoană cu mobilitate redusă nu se va simți niciodată bine-primită în această clădire și va face tot posibilul ca să evite deplasarea acolo.
Citește și: Primăria Ploiești, reclamată pentru locurile de parcare marcate ”la mișto”. Victimele sunt chiar persoanele cu dizabilități
Iar această clădire nu este singura în această situație. Instituțiile de stat au obligația să asigure accesul persoanelor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă. Serviciul Pașapoarte Prahova este, la propriu, inaccesibil persoanelor în cărucior, persoanelor în cârje sau cu alte limitări de deplasare.
Chiar și în situația în care un infant are nevoie de pașaport, părinții sau tutorii trebuie să se prezinte cu copilul în brațe, pentru că nu ar avea sens să urce căruțul până la etaj.
Observatorul Prahovean a demarat o campanie de conștientizare a situației dificile în care se găsesc persoanele cu dizabilități din Ploiești și, în general, din Prahova. Acestora, deși prin lege li se garantează anumite drepturi, acestea le sunt încălcate constant, începând cu locurile de parcare și terminând cu accesul în instituțiile statului.
Citește și: Observatorul Prahovean a lansat o aplicație gratuită pentru știri într-un format simplu de citit
Scena de astăzi de la Serviciul Pașapoarte a fost observată de mine, personal, doar din întâmplare. Sunt convinsă însă că nu este singulară, ba mai mult, nu se întâmplă doar la Serviciul Pașapoarte ci și în multe alte insituții ale statului din județ.
Reamintim faptul că Serviciul Pașapoarte Prahova aparține de Prefectura Prahova și nu de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, așa cum, deseori, se face confuzia.

Daca tot veni vorba,de ce nu prezentati si facilitatile create pentru persoanele cu dizabilitati de la Serviciul de Evidenta a populatiei? Sa stiti ca fostul director executiv a facut acolo ce altii,nu.Au rampa de acces la evidenta,platforma ptr. persoane greu deplasabile la starea civila,toaleta adaptata ptr.persoane cu dizabilitati,toate documentele in alfabetul braille pentru nevazatori inclusiv inregistrari audio pe site-ul institutiei si posibilitatea maririi caracterelor inscrisurilor pentru cei cu acuitate vizuala scazuta si nu in ultimul rand loc de parcare ptr.aceste persoane.Toate acestea au facute si cu sprijinul unei echipe pe cinste.Hai sa dam si exemple bune.Nu credeti verificati.
Dar de angajatele de la stare civila care vorbesc mizerabil cu cetățenii și ii trateaza cu …dosul aveți habar???
Bunà ziua desi sîntem personele fotografiate fàra aprobarea noastrà mentionez nu am cerut ajutorul deoarece nu aveam nevoie de servici pentru persoana cu handicap dar apreciem foarte mult amabilitatea sefei serviciului de pasapoarte care vàzîn-dune am fost chemati prioritari si tratati cu foarte mare respect si profesionalism mi de multumiri si respect
Bună ziua,
În articolul acesta nu este vorba despre dumneavoastră, ci despre o întreagă categorie de persoane defavorizate care sunt zilnic umilite de condițiile precare din instituțiile publice. Nu este vorba nici măcar de amabilitatea personalului, ci strict de partea logistică, pentru care Prefectura nu pare a fi în stare să găsească o soluție.
În ceea ce privește acordul dvs, identitatea persoanelor din fotografie este protejată 100%, iar fotografia ilustrează o stare de fapt, nu are scopul de a dezvălui vreo identitate. Pe scurt, nu au fost fotografiate persoanele, ci situația.
Să privim comparativ cum stau lucrurile la Evidența Populației și veți vedea ce am vrut să evidențiem în acest articol. Repet, nu este despre nicio persoană, ci despre o situație cotidiană, din păcate… Articolul despre cum sunt primite persoanele cu dizabilități la Evidența Populației îl veți putea citi în seara aceasta în Observatorul Prahovean.