- Publicitate -

Am fost să văd cum se lucrează la rețeaua de gaze pe Valea Slănicului. Ce mi-au spus oamenii

Data:

Distribuie articolul:

Obișnuit să nu cred până nu văd, am fost în această săptămână pe șantierul lucrărilor la rețeaua de gaze de care vor beneficia localitățile de pe Valea Slănicului. Proiectul, așteptat de 30 de ani, a fost demarat în martie de Consiliul Județean Prahova și este finanțat din bani europeni și fonduri proprii. Investiția are un termen de finalizare care mi s-a părut mult prea optimist pentru România: 31 decembrie 2023. Adică 9 luni pentru 300 de km de conductă de gaze.

- Publicitate -

Obișnuit cu ritmul de melc al lucrărilor care se fac, nu doar în Prahova, ci în întreaga țară și cu imaginea șantierelor abandonate la doar câteva zile după ce au fost începute, am plecat miercuri după amiază din redacție având convingerea că o să văd o adunătură de „Dorei” plictisiți, care au făcut mai degrabă dezastru decât lucruri bune.

Sincer, mă așteptam ca nimeni să nu mai lucreze după ora 16.00 și să mă întorc din teren cu o relatare a unei astfel de situații în stilul în care v-am obișnuit deja. Ei bine, nu a fost așa.

Și mă bucur că mica dezamăgire personală este de fapt un câștig al miilor de prahoveni privați timp de 30 de ani de un serviciu indispensabil pentru 2023: alimentarea cu gaze naturale.

- Publicitate -

Înainte să intru în detaliile văzute în fiecare sat unde se lucrează, vreau să aveți în minte un singur lucru: orașul Slănic, cunoscut în toată țara datorită Salinei Unirea, un oraș despre care conducătorii județului spun că ”și-a adus cu demnitate contribuția la punerea pe harta economică a țării județul Prahova”, NU are rețea de alimentare cu gaze.

Lucrările de alimentare cu gaze naturale au început aproape concomitent în toate satele din comunele Cocorăștii Mislii, Vâlcănești, Cosminele, Dumbrăvești, Vărbilău, Aluniș, Ștefești, Bertea și orașul Slănic.

La finalul șantierelor, care au ca termen 31 decembrie 2023, vor fi introduși aproape 300 de kilometri de conductă, o lungime similară cu distanța dintre Ploiești și Constanța.

- Publicitate -

Am plecat din Ploiești și am avut prima oprire la Cocorăștii Mislii. Aici, muncitorii au terminat de îngropat 12,4 km de conductă, iar singurele urme ale trecerii lor prin comună pot fi văzute doar în dreptul traversărilor peste carosabil.

Citește și: Au fost introduși 125 de km de conductă de gaze pe Valea Slănicului

Mi-am continuat drumul spre Vărbilău unde, în zona centrală a satului, muncitorii lucrau pe marginea DJ 102.

„Sunt 18 șantiere pe toată Valea Slănicului. Ce e mai jos de Vărbilău, am cam terminat, iar acum acolo se mai lucrează doar pe străduțe”, mi-a declarat un angajat – responsabil de bunul mers la șantierului.

- Publicitate -

„Sunt și oameni nemulțumiți de disconfortul creat, dar alții se bucură atunci când ne văd că ajungem în dreptul porților lor.

Poate mă ajutați să-i faceți pe oameni să înțeleagă că piatra pe care o văd acum așezată pe șanțurile unde am introdus conductă va fi excavată până la 30 de centimetri, vom turna beton și după vom asfalta” a precizat acesta.

Ce-i drept, disconfortul creat de lucrări este unul accentuat. Nori de praf sunt ridicați de fiecare mașină care trece în viteză, iar în dreptul multor porți au fost instalate punți pietonale.

- Publicitate -

Totodată, mulți localnici preferă în această perioadă să-și lase mașinile pe marginea drumului decât să se chinuie să le bage în curți.

De la Vărbilău am plecat spre Aluniș, Bertea și Ștefești, unele dintre cele mai îndepărtate comune cuprinse în acest proiect.

Din loc în loc, echipe de muncitori restricționau traficul cu semafoare, dar și cu indicatoare pentru a putea face săpături.

- Publicitate -

În satele comunelor menționate anterior, lucrările pe străzile principale erau aproape finalizate, iar singurele urme care indicau trecerea conductei gaze erau șanțul acoperit cu pietriș și câteva balize rutiere.

Hotărât să aflu cum stau lucrurile și în Slănic, mai ales că se făcuse deja ora 17.00, am plecat spre singurul oraș din Prahova fără rețea de gaze fără să mă mai opresc și în alte localități.

Spre surprinderea mea, nu am văzut niciun muncitor pe DJ 102, drumul care străbate orașul de la un cap la altul și am început să cred că „se lucrează în forță, dar doar până la cel târziu ora 17.00”, lucru care mi-a alimentat într-o oarecare mare măsură convingerea că proiectul nu o să fie finalizat la data avansată de Consiliul Județean Prahova.

- Publicitate -

După scurte discuții cu localnicii aveam să aflu că, din martie și până în prezent, muncitorii au intervenit pe majoritatea străzilor din oraș, urmând ca la final să intervină în zona centrală și pe DJ 102.

Așa am ajuns în dreptul unei case pe strada Primăverii, unde am un slănicean supraveghea atent modul în care se făceau lucrările.

„Sunt optimist-moderat. Promisiuni au fost multe. De ani de zile se tot promite și nu s-a întâmplat nimic” a declarat bărbatul, întrebat fiind despre cum privește data avansată de autorități pentru terminarea lucrărilor.

La ora 18.00, am plecat din Slănic spre Ploiești, cu gândul la oamenii cu care am stat de vorbă și la modul în care voi relata ceea ce am văzut, pentru că, vă spun drept, mă încercau sentimente mixte: pe de o parte, eram, în mare parte, impresionat de avansul pe care îl aveau lucrările în locurile pe care le-am vizitat, iar, pe de altă parte, mă gândeam la miile de oameni care, în ultimii 30 de ani, au trăit fără să aibă acces la o infrastructură care în alte părți ale județului și a țării este ceva normal.

Ajuns la Dumbrăvești, am înclinat balanța în favoarea optimismului cu privire la termenul de finalizare a lucrărilor: la ora 18.30 excavatoarele săpau în continuare porțiunea de la marginea drumului, iar în urma utilajelor muncitorii așezau conducta în pământ.

„Nu am crezut că se vor ține de cuvânt, până nu au ajuns și în dreptul nostru. Am înțeles că anul ăsta vor să termine. Cu siguranță mă voi racorda la rețeaua de gaze”, mi-a declarat un bărbat, care privea atent dintr-un scaun rulant ritmul lucrărilor.

Ceea ce am văzut în această săptămână pe Valea Slănicului mi-a schimbat percepția despre ”șantierele publice” și m-a făcut să revin peste alte câteva luni, când, teoretic, săpăturile ar trebui să fie finalizate peste tot.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

1 COMENTARIU

  1. In Soimari-Ph,numai oamenii primarului au dreptul sa se conectele la reteaua de gaze….. de primar PSD in doua mandate a reusit sa bage doar apa .Toaleta e in fundul curtii,mizeria si sobolanii la tot pasul,handelul e deversat in paraul Lopatnita,iarba necosita pe DJ,etc.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

A început evenimentul săptămânii: „De la cal la cai putere” pe Hipodromul din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Super mașini și concerte la Ploiești! Programul complet al evenimentului:

Meciul România – Belgia va putea fi urmărit din tribunele Hipodromului Ploiești. Surpriza organizatorilor evenimentului ”De la cal la cai putere”

Vă invităm să susținem împreună naționala de fotbal, vizionând meciul de sâmbătă seara, pe ecranul montat în fața tribunelor Hipodromului.  

Adrian Purcaru (PSD) revine la Primăria Azuga: „Orașul are nevoie de o dezvoltare economică”

Adrian Purcaru a reușit să câștige cel de-al patrulea mandat de primar la Azuga.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Elevii Școlii „Andrei Mureșanu” din Ploiești participă la proiectul „Școala verde de la Zoo”

În perioada 1-4 iulie 2024, elevii Școlii Gimnaziale „Andrei Mureșanu” din Ploiești participă la evenimentul „Școala verde de la Zoo”

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

Aur pentru David Popovici la Campionatele Europene de natație de la Belgrad

Multiplul campion David Popovici  a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Campionatele Europene de natație

Cum ar trebui să arate Ploieştiul după patru ani de mandat al lui Mihai Polițeanu

Ar trebui să avem CEL PUȚIN: canalizare, apă curentă, spații verzi și centru pietonal

Mesajul unui fost elev pentru diriginta lui, Alexandra Stroe, de la liceul din Sinaia: „M-ați învățat să fiu bun”

Fostul elev s-a semnat simplu: Pință Ciprian, clasa a XII-a B, prima bancă de la geam.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

De ce a pierdut Andrei Volosevici alegerile pentru Primăria Ploiești [VIDEO]

Marele pierzător al alegerilor locale din 9 iunie

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Elevii Școlii „Andrei Mureșanu” din Ploiești participă la proiectul „Școala verde de la Zoo”

În perioada 1-4 iulie 2024, elevii Școlii Gimnaziale „Andrei Mureșanu” din Ploiești participă la evenimentul „Școala verde de la Zoo”

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

Aur pentru David Popovici la Campionatele Europene de natație de la Belgrad

Multiplul campion David Popovici  a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Campionatele Europene de natație

Cum ar trebui să arate Ploieştiul după patru ani de mandat al lui Mihai Polițeanu

Ar trebui să avem CEL PUȚIN: canalizare, apă curentă, spații verzi și centru pietonal
- Publicitate -