- Publicitate -

Orologiul stradal din Ploiești ne amintește că în fiecare zi în care uităm să trăim, mai murim un pic…

Data:

Distribuie articolul:

M-am surprins deunăzi, pieton grăbit, pe străzile urbei mele prăfuite, cu mintea înnegurată de griji, ca majoritatea trecătorilor. N-avem timp, n-avem timp! Și totuși…încotro ne ducem cu toții și de unde venim, nici noi nu mai știm?!

- Publicitate -

Pășim mecanic, cu capetele plecate, cu privirea încețoșată de probleme cotidiene, fără să mai zâmbim, fără să ne mai salutăm, cărând sacoșe sau plimbând hărțoage prinse în dosare cu șină ori stând aplecați pe la ghișeele publice sau…și mai rău, în poziția șezut-spășit în fața vreunui funcționar bancar ori suferind-cocârjat de pe la cozile din farmacii.

Suntem săraci, bolnavi și datori. Chiar așa, oare ce motive am mai avea să zâmbim? Fără să vrem și fără să ne dăm seama, copiii noștri ne văd expresiile triste și supărările apăsătoare care ne doboară zilnic. De multe ori nici nu ne dăm seama cât de tare îi afectează și pe ei tristețea noastră, neintenționata noastră lipsă de comunicare.

La joacă sau și mai rău, la școală au de-a face uneori cu alte frustrări; unele ale colegilor, aduse probabil tot de-acasă, altele ale dascălilor, ale femeilor de serviciu, ale gardinenilor, ale lor proprii. Nimeni nu are nicio vină, vina e a societății în care am ales să trăim.

- Publicitate -

Vorba vine „am ales”, că nici de ales nu mai alegem noi de când nu mai înțelegem rostul de a alege; de când constatăm, că de fapt, în final, totul se reduce la alianțe, rotative și compromisuri de dragul ciolanului.

Am devenit niște mici roboței casnici, extra-casnici, extra-curiculari. Până și vacanțele, mini-vacanțele, “punțile” și week-end-urile ni le programăm cu minuțiozitate, luându-ne marje bune de timp dus-întors, pentru statul în coloane pe drumurile jerpelite ale patriei. Ne cazăm, destupăm sticla de whisky și facem ce-am fi făcut de fapt și pe-acasă, doar că acum deh…suntem în vacanță…hmm…ce iluzie oarbă.

Și cum spuneam, cu atâtea punți și mini-vacanțe, orașul rămâne gol, pustiu, lăsat pradă porumbeilor, șobolanilor, câinilor și pescărușilor citadini, doar cu farmaciile, sălile de jocuri și amaneturile deschise.

- Publicitate -

În rest, nimic de făcut pe la Ploiești, niciunde de ieșit la o limonadă sau o cafea pe la terasele din centru. Stai, care terase din centru? Că noi, la Ploiești, nu avem terase în centru! Noi avem doar șaormerii.

Alte orașe, pe lângă nelipsitele șaormerii, au adus însă și terasele în centru, pentru că au înțeles că banii trebuie să rămână și să se învârtă în orașul lor, nu în afara lui. În schimb, la Ploiești, municipalitatea încurajează oamenii să IASĂ din oraș, nu să RĂMÂNĂ în el. Nu îi încurajează pe proprii locuitori să-și ruleze banii aici, loco, „în casă”, ci să-i verse cu nemiluita pe la mall-urile din comunele vecine, în buzunarele deja grase ale străinilor.

În fond, de ce le-ar pasă edililor și factorilor decidenți de pe-acolo? Că doar, ei lucrează la stat, nu la privat. De ce le-ar păsa de micile afaceri locale care trebuie încurajate, de întreprinzătorii locali, motorul viu și sângele catalizator al comunității?

- Publicitate -

De cei care au avut cel mai mult de suferit în pandemie, în criză, în…general? De ăia care susțin bugetul, ăia care susțin fondurile de pensii, de șomaj, de sănătate, ăia care plătesc salariile funcționarilor, aia care angajează oameni și îi plătesc din câștigurile proprii, aia care se zbat, care nu dorm, care se frământă să încropească ceva din muncă, din sudoare, din inițiativa proprie, privată.

De fapt eu vroiam să vorbesc despre altceva…dar m-a furat peisajul trist și pustiu al acestui oraș golit de oameni, suspect de intenționat de golit de oameni. El a fost golit printr-un fenomen care nu mai e de mult unul de natură economică ori sanitară. Nu! Ploieștiul suferă de un fenomen mult mai grav, unul social: Îndepărtarea tăcută a ploieștenilor de propriul lor oraș. Și totul se face sub oblăduirea indiferenței latente a edililor.

De fapt, eu vroiam să vorbesc despre altceva…pentru că “m-am surprins într-una din zilele trecute, pieton grăbit, pe străzile orașului meu prăfuit, cu mintea înnegurată de griji, ca majoritatea trecătorilor”..și-atunci l-am zărit pe el.

- Publicitate -

Semeț și impecabil, precum un trubadur, cu mustățile-i răsucite și inegale, cu papion, ghetre, joben și frac. Cel care ne dă zilnic tuturor, bună dimineață, bună ziua, bună seară și chiar noapte bună…orologiul stradal.

Alături de ceasul turnului de la Halele Centrale și cel cu afișaj electronic din față clădirii Consiliului Judetean, doar pe el îl mai avem…cred.

Într-o era în care umblăm cu toții cu aparat foto, internet și ceas la purtător sub forma unui telefon, pe el, pe orologiul stradal, l-am uitat complet, l-am ignorat treptat și irevocabil, încadrându-l incert într-un peisaj comun, de parcă ar fi un tufiș știrb sau un coș de gunoi jupuit.

- Publicitate -

El însă nu ne-a uitat pe noi. Chiar dacă știe că ne dăm seama, după expresia mustăților lui inegale, că zămbește vesel iar alteori e serios ori trist, el ne arată negreșit, tuturor, cu exactitate implacabilă timpul. Și culmea, face asta într-un oraș devenit…atemporal.

Știu, că la fel ca și mine îl uitaserăți și voi dar dacă doriți vreodată să-l salutați din când în când și să-l întrebați cât mai e ora, îl puteți întâlni oricând, pe strada C. D. Gherea, indiferent dacă zilele sunt însorite, ploioase sau pline de chiciură; el ne așteaptă oricum pe toți, mereu în același loc, amintindu-ne, fie că ne place au ba, că în fiecare zi în care uităm să trăim, mai murim un pic…

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

1 COMENTARIU

  1. MARE ADEVAR!
    Ce oraș a fost “ Ploiesti”și ce a ajuns! Suntem foarte, foarte dezamăgiți.
    Noi chiar am încercat sa facem ceva cu resursele noastre proprii si am avut parte de minciuni, neprofesionalism, etc!
    MARE DEZAMAGIRE !
    Dacă doriti va putem pune la dispoziție documente doveditoare conform legii!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Otrava din aer: efectul nociv al balastierelor asupra sănătății prahovenilor. La ce boli suntem expuși

Observatorul Prahovean a publicat mai multe articole privind balastierele...

Imagini cu puiul de delfin Baby de la unul dintre ultimele lui spectacole din Delfinariul Constanța [VIDEO]

VIDEO: Puiul de delfin Baby, născut în captivitate, a murit la delfinariul din Constanța. Un cititor ne-a trimis imagini surprinse la unul dintre ultimele spectacole în care Baby a încântat asistența cu un program de excepție.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Fetiță mușcată de un câine în Ploiești. Copila a fost transportată la spital

La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale Serviciului de Ambulanță Județean Prahova.

Femeie dată dispărută la Sinaia. Apelul Poliției

Femeia ar fi plecat în mod voluntar din orașul Sinaia și nu a mai revenit până în prezent.

Idioțenia sistemului de învățământ românesc: Literatura română, obligatorie la BAC pentru profilul real

Mult mai folositor este să scrii corect, să vorbești corect și mai puțin să citești opere literare care nu-ți plac.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Candidatura lui Mircea Geoană, susținută de Partidul România în Acțiune

Cum se va implica Partidul România în Acțiune la alegerile prezidențiale din toamnă
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Fetiță mușcată de un câine în Ploiești. Copila a fost transportată la spital

La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale Serviciului de Ambulanță Județean Prahova.

Femeie dată dispărută la Sinaia. Apelul Poliției

Femeia ar fi plecat în mod voluntar din orașul Sinaia și nu a mai revenit până în prezent.

Idioțenia sistemului de învățământ românesc: Literatura română, obligatorie la BAC pentru profilul real

Mult mai folositor este să scrii corect, să vorbești corect și mai puțin să citești opere literare care nu-ți plac.
- Publicitate -