Indiferent de motive, drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu pot fi încălcate într-o societate care se pretinde democratică. Doar că, în numele unor motive care se spune că sunt în favoarea cetățeanului, se permite accesul la date care nu ar fi putut fi obținute decât în anumite condiții, deplin justificate și verificate de către magistrați.
Legea securității cibernetice ar fi o formă ceva mai rafinată a contestatei legi ”Big Brother.
Deputaţii USR și cei de la Forța Dreptei au sesizat CCR în legătură cu legea securităţii cibernetice pe motiv că încalcă „grav” dreptul la viaţă privată al românilor.
Contestatarii legii au argumentat astfel: „Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor.
Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă un nou derapaj politic. Nu poţi să obligi sute de mii de furnizori de servicii tehnice de securitate cibernetică să îşi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora.
Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor.”
USR mai acuza faptul că legea încalcă prevederile Constituţiei referitoare la principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care subiecţii actului normativ şi obligaţiile impuse lor sunt „vagi” şi „neclare”.
Într-o lume normală, nu ar trebui să ne îngrijorăm, atât timp cât nu facem ceva ilegal, însă nu trăim într-o lume normală, existând temeri justificate că această legea va putea fi aplicată abuziv
Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) a avertizat că legea va transforma furnizorii de servicii de securitate cibernetică în delatori profesioniști și ar permite acces sporit și discreționar către SRI ori MApN la problemele de securitate și la datele persoanelor private.
Bogdan Manolea, președintele APTI: ”S-a lărgit și mai tare spectrul celor care trebuie să se supună obligațiilor de securitate, iar atribuțiile SRI au fost extinse și la campaniile de propagandă sau dezinformare inclusiv derulate de o entitate non-statală. Deci acum chiar are un motiv să ne urmărească pe toți.
Ne îngrijorează formularea vagă a acestor cazuri. Care sunt „infrastructurile informatice și de comunicații de interes național”? Care e diferența între postări false care circulă pe Facebook și o campanie de dezinformare?”
Cum CCR nu a găsit aspecte neconstituționale, legea urmează să fie aplicată.