Odată cu 1 februarie, instituțiile din România au anunțat implementarea unui serviciu demn, în sfârșit, de anul 2023: obținerea cazierului judiciar on-line. Numai că, în viața de zi cu zi, acesta se dovedește complet inutil.
Deși serviciul de eliberare online a cazierului judiciar prin intermediul unor platforme guvernamentale, precum ghiseul.ro şi hub.mai.ro, este disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiționat de programul de lucru cu publicul, cetățenii nu pot beneficia în totalitate de utilitatea lui.
Concret, potrivit Legii nr. 3/03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică.
Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.
Citește și: Pașii de urmat pentru obținerea cazierului judiciar în sistem online, accesând ghişeul.ro şi hub.mai.ro
Paradoxal, cazierul judiciar obținut astfel este complet inutil persoanelor care au nevoie de acest document în situațiile de zi cu zi, spre exemplu, în cazul obținerii permisului auto.
O astfel de situație ne-a fost semnalată pe adresa redacției de un cititor, care s-a lovit de imposibilitatea depunerii dosarului de reexaminare auto pe motiv că documentul respectiv, obținut on-line, nu e valabil la ghișeul serviciului din structura MAI. Motivul invocat de funcționari? Odată tipărit acesta devine o hârtie pe care o poate falsifica oricine.
Așa se face că, celebrele glume care circulă pe internet privind informatizarea instituțiilor din România au ajuns să nu mai fie simple bancuri, ci relatări ale unor întâmplări de care oamenii se lovesc zilnic: „cazierele on-line se depun la ghișeul 2” ne-a transmis în mod ironic cetățeanul care ne-a semnalat această situație.
Chiar dacă au fost urmați toți pașii necesari emiterii acestuia, documentul nu poate fi folosit în format fizic, ci doar în mediul virtual. La ora redactării acestui articol pe site-ul Poliției Prahova, secțiunea dedicată obținerii cazierului, nu este specificat nimic în acest sens.
Concret, dacă ai nevoie de cazierul judiciar în vederea constituirii unui dosar, de orice fel, documentul trebuie emis urmând procedura clasică, la ghișeu. Odată tipărit, cazierul online își pierde autenticitatea.
Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere Poliției Prahova cu privire la această situație dar și lămuriri cu privire la situațiile concrete în care poate fi folosit cazierul obținut online.