Am așteptat, în această dimineață, aproximativ 30 de minute în fața unui ”ghișeu”, și aș mai fi sta încă 30 fără probleme. Coada era la înscrierea pentru participare la un turneu de șah. Procedura de înscriere/înregistrare a participanților a fost prelungită cu aproape 45 de minute pentru a-i aștepta pe concurenții care veneau din zone ale județului afectate de viscol. În acest interval, s-au adunat în jur de 200 de copii și părinți. E o imagine incredibil de tonică și optimistă.
Desfășurat în incinta Prahova Value Centre, înscrierea la concursul de șah rapid „Șah în școală” a început la 8.30. La 8.35 când am ajuns noi, deja erau în față aproximativ 30 de persoane. După noi, s-a format o coloană destul de mare.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest tip de competiție, atmosfera este, cu adevărat, de necrezut. În primul rând, nu te aștepți la un număr atât de mare de participați – s-au înscris în jur de 140, participă puțin peste 100, mulți fiind nevoiți să renunța din cauza condițiilor meteo, așa cum am aflat de la profesorul Constantin Țurlea, unul dintre organizatori.
Să vezi copii de la 6 la 14, 15 ani, stând la masă, complet absorbiți de tabla de șah în pregătirea viitoarei competiții, și ignorând complet rumoarea din jur, este un spectacol în sine, credeți-mă.
Dacă cei mici sunt impresionanți prin starea de concentrare pe care o afișează înainte de începerea concursului, cu foarte rare excepții, părinții sunt, la rândul lor, cât se poate de spectaculoși. Relaxați, socializând în liniște, așteaptă, unii chiar vizibil emoționați, să vadă ce fac copiii: câștigă?, pierd?
Indiferent de rezultat, tot în majoritatea covârșitoare a cazurilor, părinții îi încurajează pe competitori. Nu urlă, nu pun presiune suplimentară. Au discuții, împărtășesc cu ei din observațiile de pe margine, le oferă sfaturi pentru abordarea următorului meci.
Nu îmi vine să cred ce văd. Recunosc, ideea mea despre competiție în orice domeniu, implică în mod obligatoriu un spectacol, puțin exhibiționism, ceva încurajări din tribune, chestii din astea. Nu copii așteptând ușor tensionați, dar calmi, senini, începerea unei noi runde.
Pentru cei care apreciază comparațiile plastice, la acest concurs ar fi trebuit să participe echivalentul a aproximativ 14 echipe de fotbal și, din cauza condițiilor meteo, a intrat în teren echivalentul a 10 echipe. Iar pe teren și în jurul lui este o energie incredibil de pozitivă, fără gălăgie, fără teribilism.
Citește și Festivalul „Șah în școală – Prahova Value Centre” are loc sâmbătă la Ploiești
La următorul concurs, din luna martie, înțeleg că sunt așteptați să participe în jur de 400 de copii, adică 37 de echipe de fotbal! Care vor juca șah, simultan.
Concurenții ”intră în teren”, dau mâna și, la final, pierd sau câștigă, fac același lucru. Gestul vine de la sine, din interiorul fiecăruia, nu e ceva condiționat, impus.
Este o imagine unică pentru unul ca mine, nu prea obișnuit cu competițiile sportive, să văd atâția copii, atât de focusați pe competiție și manifestând un fair play real. Este o imagine pe care mi-aș dori enorm să o văd replicată în toate domeniile, în jurul meu.
Merită să menționez organizatorii – CS Gambitul Damei Iași, Asociația Județeană de Șah Prahova și Clubul Sportiv Universitar Ploiești și să le ofer aplauze la scenă deschisă pentru că reușesc să ofere un spectacol al bunului simț și performanței reale.