Un caz petrecut în Constanța, în parcarea unui centru comercial, aduce în discuție modul în care indivizi purtători de uniformă au ajuns să ”aplice legea”, fără să își folosească creierul.
Poate că titlul vi se pare atipic pentru un editorial, dar am decis că problema de fond (fiind una gravă!) trebuie expusă așa cum se vede în realitate, cum este percepută și de contribuabilii care asigură niște salarii deloc mici unor astfel de indivizi.
Concret, un echipaj al Poliției Locale din Constanța a decis ridicarea mașinii unor persoane cu handicap, pe motiv că mașina nu avea afișată la vedere legitimația care îi permite șoferului să parcheze pe locurile special destinate persoanelor cu dizabilități.
Perfect legal, pentru că legea prevede obligativitatea afișării la vedere a acelui permis, însă nu așa se procedează
Proprietarul mașinii și soția sa, ambii cu dizabilități, ea aflându-se într-un scaun cu rotile, au ajuns la mașină în timp ce echipajul Poliției Locale dispunea ridicarea ei. Au încercat inițial să le arate că au lipite pe parbriz și lunetă însemnele pentru persoane cu dizabilități, care se obțin doar în baza certificatului care atestă handicapul, însă polițiștii nu s-au lăsat înduplecați. Știau una și bună… permisul de parcare nu este la vedere, iar ei sunt fermi și aplică legea.
A urmat un întreg scandal, în care argumentele, bunul simț, omenia, rațiunea nu au contat sau pur și simplu nu există în cazul polițiștilor.
Chiar și talonul mașinii specifică exact că mașina este adaptată pentru cei cu dizabilități. Șoferița și-a recuperat mașina după ce a achitat taxa de ridicare de 570 de lei, chiar dacă a prezentat documentele care atestă că are handicap.
În cele din urmă, polițiștii locali nu i-au mai dat și amendă, ci doar avertisment. Femeia a reclamat fapta la Poliția națională. S-a deschis astfel un dosar penal pentru abuz în serviciu.