Este toamnă și este frig afară și uneori chiar în case. Este vremea pentru filme tomnatice; filme care să se îngâne armonios cu frunzele brumărite de pe străzi, cu norii plumburii și crengile acoperite de promoroacă. Este vremea unor filme pe măsura vremii și vremurilor.
Despre un pictor și un compozitor…
Filmul mai vechi este despre cel mai mare compozitor pe care l-a dat Austria: Wolfgang Amadeus Mozart. Un geniu al muzicii care presta la clavecin încă de la 4 ani, compunea precum respira și trăia ca și când următoarea zi ar fi fost ultima. Intepretarea magnifică a lui Tom Hulce în rolul lui Mozart se datorează și experimentatului Milos Forman, regizorul filmului. Spun asta pentru că, după acest film Hulce nu a mai strălucit în niciun alt rol. Trebuie remarcat aici și rolul interpretat de F. Murray Abraham în rolul lui Antonio Salieri, un rol greu și versatil, pe care Abraham îl face atât de bine încât pare că el însuși este Salieri.
Detaliul principal este acela că în limba latină “Ama Deus” înseamnă “Iubește-L pe Dumnezeu”, așadar un nume predestinat. Deasemenea, mai trebuie menționat faptul că impresionanta superproducție nominalizată la 10 premii Oscar a fost realizată în Viena și Praga, pasionații de călătorii putând identifica multe dintre locațiile exterioare care au fost folosite la realizarea peliculei.
Filmul mai nou este despre unul dintre cei mai mari pictori ai Regatului Unit al Marii Britanii: J. M. W. Turner. Acesta a fost un artist foarte controversat la vremea lui, un inovator al picturii dar și un om plin de pasiune și ispită. Turner călătorește, pictează, înșeală, socializează cu aristocrația dar vizitează și bordelul, un popular dar anacronic membru al Academiei Regale de Artă. Acest pictor nestatornic și împătimit de creația artistică, se leagă chiar la un moment dat de catargul unei corăbii aflate în plină furtună pentru a putea capta mai bine imaginea acesteia într-o pictură de-a sa. În toate ipostazele în care se află, el este în egală măsură celebrat și detestat atât de vulg cât și de aristocrație. Pentru acest rol, artistul britanic Timothy Spall a primit premiul Palme d’Or pentru cel mai bun actor în rol principal.
Detaliul de aici este acela că un grup de hackeri a reușit să descarce filmul original cu trei săptămâni înaintea lansării oficiale în S. U. A., fiind atunci vizionat ilegal de peste 63.000 de persoane.
Filmele:
Filmul mai vechi: Amadeus (Amadeus); An: 1984, Regia: Milos Forman; Cu: Tom Hulce, F. Murray Abraham; Gen: Biografic, Dramă.
Filmul mai nou: Mr. Turner (Dl. Turner); An: 2014, Regia: Mike Leigh; Cu: Timothy Spall, Dorothy Atkinson; Gen: Biografic, Dramă.
Revenind la filmul mai vechi și facând o paralelă cu segmentul de mai jos, dedicat muzicii trebuie spus faptul că, din nefericire pentru memoria sa, Hollywood-ul l-a transformat cumva pe Salieri într-un paria, din cauza rivalității lui artistice cu Mozart, el fiind reabilitat abia în secolul XX când i-a fost recunoscută oficial contribuția nemijlocită în domeniul muzicii clasice
O reabilitare…cu cântec
Melodia mai nouă are numai 3 (trei) minute și este un fragment din sonata nr. 11 în A major de Wolfgang Amadeus Mozart, publicată în 1784. Această cea de-a treia parte a sonatei, cunoscută și sub denumirea de „Rondo turc” este aria cel mai frecvent ascultată, separat de restul sonatei, și este considerată a fi printre cele mai cunoscute partituri compuse vreodată de Mozart.
Detaliul de aici este acela că abia în 2014, bibliotecarul ungur Balázs Mikusi a descoperit patru pagini din această partitură originală (cu autograf) a lui Mozart, la Biblioteca Națională “Széchényi”din Budapesta. Până la acel moment, doar despre ultima parte a partiturii semnate în original se știa a fi supraviețuit. Hârtia și caligrafia celor patru pagini regăsite în 2014 s-au potrivit perfect cu celelalte ale originalului adăpostit în arhivele din Salzburg.
Melodia mai veche are doar 3,45 min. și este una dintre cele mai apreciate compoziții ale lui Antonio Salieri: “Coșarul”. Aceasta a fost compusă în 1781 și face parte dintr-o operă în trei acte. Compusă inițial că fiind o comedie muzicală, lucrarea libretistă îmbină deopotrivă caracteristicile cântecului popular german și operei bufe italiene.
Detaliul de aici este acela că: Franz Liszt, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart au fost printre cei mai faimoși elevi ai lui Antonio Salieri. Așadar, putem spune cu certitudine că toți cei de mai sus au deslușit tainele muzicii adevărate de la el. Talentul însă…face uneori diferență între a fi efemer sau nemuritor. În cazul de față, învățăcelul și-a depășit dascălul…deh, de mai întâmplă! 😉
Melodiile:
Melodia mai nouă: Rondo alla turca; Artist: W. A. Mozart; An: 1784, Gen: Clasic
Melodia mai veche: Der Rauchfangkehrer; Artist: Antonio Salieri; An: 1781; Gen: Clasic
Vizionare ori/și audiție plăcută!