Discuția este una amplă, dar merită făcută, pentru că la mijloc este siguranța energetică a României, pe care și așa guvernanții ultimilor 30 de ani ”au avut grijă” să o pună la pământ, aducându-ne acum în situația de a stinge becurile pentru a face economie, de a ne întreba dacă vom avea cu ce să mai plătim facturile.
Contextul este deja cunoscut și de cei mai puțin specializați. În numele ”economiei de piață” am cedat resursele naturale, capacitățile de producție și de stocare, având grijă să închidem tot ce mai putea pune în pericol importurile de la alții, tot ceea ce făcea concurență celor care dintotdeauna ”ne-au vrut binele”.
Abandonăm hidrocentrale aproape finalizate pentru că afectăm nu știu ce specii de plante (nici ei nu știu exact), oprim construcția de autostrăzi pentru că periclităm gândacul de nu știu ce specie, practic… sabotăm România. Cei care și-au construit autostrăzi și alte lucrări de interes public major nu au mai afectat nimic…
Și când vorbim despre resurse și energie, vorbim despre siguranța națională. S-a atentat sistematic la ea, iar acum, când războiul și criza economică ne afectează serios, ne întrebăm de ce nu suntem capabili să ne punem la adăpost, să nu mai depindem de alții. Vă este clar că puteam fi într-o situație destul de relaxantă pentru populație…
Pe 23 martie 2022, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% au fost numite proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, astfel că vor fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. De atunci USR tot blochează demersul legislativ, care dacă nu ar fi fost atacat, ar fi ajuns la promulgare, la președintele Iohannis, apoi ar fi produs efectele care să ne asigure noi capacități energetice. Unele schimbări pozitive s-ar fi produs rapid, altele erau deschise pentru următorii ani.
Am ajuns în situația să încropim cu ce mai avem, dar nici așa nu suntem lăsați să ne descurcăm
În cursul zilei de astăzi, Curtea Constituţională a României va relua dezbaterile pe sesizarea USR cu privire la legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate. Se pare că aceste discuţii au fost amânate la începutul lunii octombrie. De menționat faptul că USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.
Cu alte cuvinte, USR ne spune că pitulicile, pârșii, plăntuțele nu neapărat rare și alte forme de viață au prioritate în fața siguranței oamenilor. Desigur, nu vorbim despre genul de situație în care omul nebun dă foc Universului, doar pentru ca el să supraviețuiască. Chiar nu e cazul. Ecologia este bună și pe termen lung tot pe noi ne va proteja, dar în momentul de față este evident că prioritățile s-au schimbat, că suntem într-o situație limită.
Concret, în câteva locuri din țară, sunt aproape finalizate hidrocentrale care să aducă un plus capacității de producție energetică din România. Sunt și alte proiecte care ar putea demara imediat, dar USR s-a gândit să blocheze demersurile legislative, pentru că așa am afecta ariile protejate. Drăguț… Atenție, nu vorbim despre termocentrale, deșii uite că nemții apelează la ale lor și nu sunt singurii, ci vorbim despre mult mai puțin poluantele hidrocentrale.
Iată ce spun cei de la USR în sesizarea către CCR: „O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană.
Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”.
În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major.”
USR a mai invocat și ”încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, reușind să facă acest lucru prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene”. Emoționant…, asta în condițiile în care UE caută tot felul de soluții să se salveze de dependența energetică față de Rusia.
Inițiatorii legii care ar permite finalizarea rapidă a acestor hidrocentrale, unele deja construite în proporție de peste 90%, au motivat inițiativa astfel: „Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională.”
Mai este cineva căruia să nu-i fie clară situația gravă în care ne aflăm și care riscă să devină și mai gravă?
Dacă legiuitorul, care a adoptat în majoritate, cu excepția USR, acest proiect, îl cataloghează pe bună dreptate și argumentat ca fiind ”de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională”, cum să îi considerăm pe cei care atentează la el?
Apreciem grija USR față de natură, o avem și noi nu doar declarativ, dar mai avem ceva: grija față de om, ceea ce în agenda USR nu prea se regăsește. E frumoasă România diversă, văzută de pe trotinetă, dar de la ce vom mai încărca trotinetele, domnilor de la USR?
*Revenim cu detalii, după ședința CCR