- Publicitate -

Taximetristul filosof, atacă din nou! “Ar fi timpul ca Vova să se îmbolnăvească!”

“Ar fi timpul ca Vova să se îmbolnăvească!”

“… parcă așa mărturisea fostul șef de la Yukos, că se șoptește pe culoarele de la Kremlin, nu?”. Astfel își începu discursul, taximetristul filosof care mă preluă din stație. Se întoarse ușor către mine și zâmbi cu subînțeles pe sub mustață, apoi văzând că nu-i răspund, continuă.

“Dumneavoastră ce parere aveți, îl concediază baieții lui de casă sau îl mai suportă o vreme?” … apoi fără a aștepta un răspuns, zise: ”L-a cam speriat detonarea lui Dimorphos…la uuunnnșpe milioooane de kilometri de Pâmănt, domne!…Îți dai mata seama la ce distanță au trimis racheta aia mică să distrugă un pietroi de mărimea unui stadion de fotbal? Operațiunea le-a reușit se pare…îți dai mata seama” repetă el redundant … ”dacă americanii au putut să facă asta de la o așa distanță, cu o așa mare precizie, de ce n-ar putea, la fel de bine să lovească și biroul lui Putin, cu o rachetă venită direct din cosmos?”

Am zâmbit într-un gest reflex, poate cu un aer puțin cam prea superior, pentru că văzându-mi gestul în retrovizoare își șterse la rândul său, mina jovială de pe față și tăcu serios.

Pentru a mă revanșa cumva și a sparge liniștea apăsătoare care se instalase brusc întreruptă doar din când în când de două schimbări de viteză sincopate și-un claxonat scurt, spusei aproape grăbit: ”Deci, credeți că pe Putin l-a speriat detonarea asteroidului Dimorphos și asta l-a facut să ordone recrutarea parțială în Rusia?”

Îmi răspunse la fel de scurt și tăios, tot cu o întrebare, semn că încă nu mă “iertase” pentru zâmbetul zefelmitor de mai devreme: ”Dumneavoastră ce credeți?”

Mă grăbii să răspund învălmășit doar de dragul de a răspândi liniștea apăsătoare: “Eu cred că de fapt l-au speriat întrevederile scurte pe care le-a avut săptămâna trecută cu Președintele Chinei și cu Premierul Indiei. Vorbim de cei doi oameni care conduc două dintre cele mai mari puteri economice din lume, ambele deținătoare, la rândul lor, de arme nucleare și de populații care depășesc fiecare câte 1,5 miliarde de locuitori.” Aici m-am oprit să respir adânc de doua ori și să-mi reiau suflul. Văzând că încă așteaptă concluzia mea, am continuat logoreic:

“Din câte am citit în presă, se pare că ambii l-au cam “dojenit” pe Putin pentru comportamentul său expansiv și colonizator, spunându-i că a procedat greșit și că ar fi bine să înceteze ceea ce face. Eu cred că asta l-a cam pus pe gânduri și l-a făcut să grăbeasca procesul de anexare a celor 4 teritorii dar în același timp și să își măreasca efectivul militar pentru a “proteja” cele 4 teritorii smulse cu forța din Ucraina. Din câte știm din istorie, încă de pe vremea Imperiul Roman, cea mai grea campanie de expansiune era aceea de a păstra și exploata teritoriile cucerite, nu aceea de a le cuceri militar.”

Ridică din umeri ca și când n-ar fi fost de acord întru-totul cu părerile mele, ceva mai “pământene” decât ale sale și zise pe un ton afectat: “Eu cred că se teme de Occident exact la fel de mult cât Occidentul se teme de el. Războiul ăsta nu este al armelor și nici al soldaților. E un război economic de uzură și al resurselor naturale: gaze, minereuri rare, petrol, grâne, etcetera. Până și Macron a spus-o după prima întâlnire cu Putin de la începutul războiului. Lucrurile nu vor rămâne pentru mult timp așa, mă refer la cele patru teritorii furate.”

“Nici eu nu cred asta. Totuși, cum vedeți o ieșire din acest impas?” îl intrebai eu mimând fără talent curiozitatea dar și pentru a-l face să uite de “incidentul” de mai devreme.

“Hmm, păăăi…am înțeles că Zelenski, a depus o cerere de aderare rapidă la NATO. Probabil că NATO i-o va acorda, nu la fel de rapid pe cât crede el, însă cu siguranță îi va impune o singură condiție: Să nu provoace sau să atace teritoriile anexate de Federația Rusă. NATO știe foarte bine că dacă Ucraina va fi parte a NATO și ar face asta, ar însemna că lansează un atac al NATO asupra Federației Ruse…or nimeni nu-și doreste asta…deocamdată.”

“Si credeți că Putin va accepta acum, în condițiile astea, mult mai ușor o Ucraină ca parte a NATO?” mă arătai eu din nou mirat…

“Putin a obținut deocamdată ceea ce și-a dorit. A “denazificat” după spusele lui, cele patru teritorii și cu ocazia asta, pe lângă populația rusofonă, a pus mâna și pe: cea mai mare centrală nucleară din Europa, pe teritorii agricole bune, pe resurse de țitei și gaze, pe minereuri de metale rare și pe un scut defensiv la Marea Neagră.”

“Bine, bine dar Zelenki…Zelenski credeți că ar putea accepta o astfel de condiție?” îl întrebai eu, de data asta cu adevărat interesat de răspunsul lui.

“Nu mai depinde de el! Depinde de ce își dorește poporul ucrainean iar pentru asta va fi nevoie de un referendum. Să nu uităm că deocamdată, Ucraina este condusă după regulile războiului, adică fără decizii “democratice” ci marțiale. Dacă se va semna cu Federația Rusă vreun armistitiu sau ceva… și astfel Ucraina va reveni la o guvernare democratică, atunci se vor impune probabil noi alegeri și implicit, un referendum în privința căii de urmat. Dacă populația spune că vrea teritoriile înapoi prin luptă, atunci adio NATO și adio pace. Or, recuperarea teritoriilor prin acțiuni militare, ar însemna de acum, atacarea Federației Ruse. Așa că…mult succes!”.

“Și credeți că NATO va sta pe margine?” continuai eu să-l provoc.

“N-ar fi nici primul și nici ultimul conflict militar din lumea asta la care NATO asistă de pe margine”.

Recunosc că asta a fost o replică ce mi-a cam închis debitul curiozității. N-a fost doar replica ci și faptul că ajunsesem deja la destinație. Mă pregăteam să achit contravaloarea cursei și în timp ce îi intindeam banii, i-am mărturisit: “Recunosc că nu m-aș fi gândit la ce mi-ați spus mai devreme. Cum de v-au venit toate ideile astea?”.

Îmi răspunse aproape dojenitor, în timp ce apăsă accelerația:”M-am gândit la Dimorphos!”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

O firmă care depozitează deșeuri periculoase în Prahova a fost amendată de Garda de Mediu

Incendiul care a izbucnit luna trecută la un depozit de deșeuri periculoase din comuna Albești Paleologu a atras atenția comisarilor gărzii de mediu din...

Avarie la un punct termic din Ploiești. Locatarii nu au nici acum căldură în apartamente

Avaria de la punctul termic 23 din Ploiești afectează 11 scări de bloc, inclusiv din zona străzilor Clemenței și Veniamin Costache. Avarii la rețelele...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

O firmă care depozitează deșeuri periculoase în Prahova a fost amendată de Garda de Mediu

Incendiul care a izbucnit luna trecută la un depozit de deșeuri periculoase din comuna Albești Paleologu a atras atenția comisarilor gărzii de mediu din...

Avarie la un punct termic din Ploiești. Locatarii nu au nici acum căldură în apartamente

Avaria de la punctul termic 23 din Ploiești afectează 11 scări de bloc, inclusiv din zona străzilor Clemenței și Veniamin Costache. Avarii la rețelele...

Brad Pitt are buletin de România. Cetățean leton, arestat pentru falsificare de documente în Spania

Un cetățean leton, considerat de autoritățile din mai multe țări drept cel mai talentat falsificator de documente din Europa, a fost arestat săptămâna aceasta...

Spitalul din Câmpina, dotat cu un aparat rar, de ultimă generație, pentru spargerea pietrelor la rinichi

Un aparat ultraperformant pentru fragmentarea pietrelor la rinichi a fost achiziționat de către Spitalul Municipal Câmpina. Este unul dintre puținele aparate din România care...

Un român și un italian au furat trufe de pe un fond cinegetic din Prahova. Au folosit câini special antrenați – FOTO

Un român și un italian au fost depistați, joi, în zona montană cu..."diamantele Pământului", pe fondul cinegetic "25 Feleacu". Cele două persoane au recoltat,...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -