- Publicitate -

Vă mai aduceți aminte de Meleșcanu, Crin Antonescu sau Tăriceanu? Ei n-au făcut nimic pentru noi!

Vă mai amintiți oare de Theodor Meleșcanu? Dar de Crin Antonescu? Ce mai fac oare Călin Popescu Tăriceanu sau Dan Ioan Popescu?

Dar de Ion Iliescu vă mai amintiți? Ori poate de Victor Ponta sau de Emil Constantinescu? Pe Ludovic Orban și pe Elena Udrea îi mai țineți minte ori pe Dan Barna, Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea?

Ori, cine știe, poate vi-i mai amintiți vag pe Liviu Dragnea, Florin Câțu, Codrin Ștefănescu sau Adriean Videanu? Nu? Măcar numele lor să vă sune cunoscut dacă le-ați uitat cumva figurile sau mărețele înfaptuiri. Cum care înfăptuiri? Alea mărețe pe care le-au lăsat în urma lor cât au fost la putere!

Cum făceau ei și desfăceau ițele politichiei românești. Cum tăiau ei și spânzurau în stânga și-n dreapta și împărțeau țara asta în felii și feliute pe care le serveau apoi, zâmbind zeflemitor, ca pe un desert binemeritat, între ei dar și altora?

Mă miră totuși că i-ați uitat?! Și știti ce mă mai miră? Faptul că niciunul, da’ niciunul din ăștia enumerați, n-are bust domne’! N-are statuie! Niciunul n-are o statuie undeva, într-un sat sau într-o comună, oraș sau municipiu. Oare de ce îi regăsim acolo mereu pe aceiaiși Octavian Goga, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu și alți oameni politici din vremuri demult apuse?

Uite, de exemplu la Ploiești, avem statui cu fosti primari sau iluștri oameni politici din secolele trecute, străzi care le poarta numele, busturi ale unor personalități ce au viețuit și au clădit ceva în orașul ăsta. Dar n-avem niciun bust al vreunui primar care a fost în fruntea acestui oraș de 32 de ani încoace.

Apropos, cine mai știe cum îl chema pe primarul de dinaintea actualului primar? Puțini nu? Dar pe cel de dinaintea aceluia? Dar pe cel de dinaintea lui? Hmm…exact.

Cam despre asta este vorba în așa zisa “putere” vremelnică și efemeră a politicianului local sau național de după ‘90, care atunci când se vede sus, crede ca puterea e veșnică și nu-și mai dă interesul să lase în urma lui ceva pentru cei ce l-au urcat acolo, în afară poate de datorii, hârțoage, praf și pulbere.

In 1946, Germania era tot praf și pulbere. In 1978, la fix 32 de ani de la finalul războiului, Germania începea deja să exporte BMW-uri, Porsche-uri si Volksvagen-uri, în toată lumea dar mai ales, unde credeți…în SUA! Dintr-o țară, prăbușită după razboiul pierdut, a reușit cu propriii oameni și fără niciun ban ca în fix 32 de ani să redevină o forță economică a lumii. Despre Japonia ce să mai spunem… La noi de ce nu se poate? Noi nu eram așa de jos în 1989, n-aveam datorii externe, ce s-a întâmplat cu noi, ce s-a întâmplat cu oamenii de-aici. Chiar nu găsim și noi o metodă optimă care să ne scoată din morcirla asta cleioasă în care ne zbatem de 3 decenii încoace?

De ce un politician își dorește să devină primar? Teoretic pentru că vrea să facă bine orașului și locuitorilor acestuia, nu? Apoi, după ce ajunge primar, își termină mandatul și este întrebat de ce n-a clădit nimic în tot acest timp? Ne va spune placid că instituția primariei este condusă de un consiliu local, nu doar de Primar. Deci, cu alte cuvinte, dacă e prea de-o singură culoare acel Consiliu Local, toți banii se duc firmelor de casă ale partidului și sinecurilor aferente; dacă e prea multicolor Consiliul Local, se ceartă prea mult între ei consilerii și nu se mai construiește nimic pentru locutori. Deci, cum e mai bine?

Habar n-am?! De-asta nici nu m-am făcut politician. N-am fetișuri de-astea. Tot ce știu este că partide politice au existat dintotdeauna în România (exceptând desigur neagra perioadă comunistă) și că dintotdeauna au existat culori politice și direcții de stânga, dreapta sau centru.

Doar că cei care au lăsat ceva în țara asta și în orașul ăsta au acum busturi și străzi care le poartă numele, ridicate de oamenii care i-au urmat și care au văzut în ei niște modele, niște mentori; tocmai pentru că au lăsat ceva în urma lor, au construit ceva, și au făcut asta știind să aducă împreună și în concens oamenii de la vârf. Au avut abilitatea și talentul politic să-i convingă pe toți, indiferent de culoarea lor politică, să construiască ceva pentru cei care i-au votat!

Ce s-a întâmplat de-atunci, nimeni nu știe?! Ce schismă ireversibilă, ce ruptură morală sau culturală s-a întâmplat de-atunci, nu știm. Știm doar că de foarte multă vreme, în țara asta, nu se mai construiește nimic. Iar dacă se construiește ceva, se construiește din bani privați și/sau străini care de cele mai multe ori se întorc înzecit tot în buzunarele din care au venit. Asta n-ar fi o problemă atâta timp cât s-ar face același lucru și în domeniul public, cu fonduri europene, cu parteneriate public-private sau doar publice. Orice, numai să se facă ceva și pentru oamenii din orașul ăsta și țara asta care s-au săturat să tooot aștepte o minune!

Așadar, încotro mergem? Ce facem? Noi cu cine votăm? … și dacă îi votăm, de ce îi mai votăm? Îi votăm ca apoi să ne uităm la ei cum se ceartă sau cum se acund precum năpârcile și cum sunt arestați prin țări străine declarând oripilați că “ei sunt nevinovați!” sau că “ei n-au făcut nimic!”?

Într-adevăr. În 32 de ani, chiar nimic n-au făcut!

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord cu deschiderea terenurilor de sport de la școli și licee în perioada vacanței?

Sunteți de acord cu deschiderea terenurilor de sport de la școli și licee în perioada vacanței?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cine este singurul absolvent al unei școli din mediul rural, care a luat 10 la Evaluarea Națională

Daniel Zotescu este unul dintre copiii de 10 ai Prahovei. De altfel, singurul absolvent provenit de la un liceu din mediul rural, care a...

Cine sunt cei șapte elevi din Prahova care au obținut media zece la Evaluarea Națională

Șapte elevi din Prahova au obținut media zece la Evaluarea Națională 2022. Aceștia provin de la Colegiile Naționale Mihai Viteazul, Nichita Stănescu și I.L....
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Cine este singurul absolvent al unei școli din mediul rural, care a luat 10 la Evaluarea Națională

Daniel Zotescu este unul dintre copiii de 10 ai Prahovei. De altfel, singurul absolvent provenit de la un liceu din mediul rural, care a...

Gelu Hanganu, unul dintre cei mai îndrăgiți profesori din Prahova: “Păcatul nostru este că noi nu discutăm cu elevii, ci cu proiecția lor în...

Gelu Hanganu, unul dintre cei mai îndrăgiți profesori din Prahova, vorbește deschis despre educație și suștine campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la...

Cine sunt cei șapte elevi din Prahova care au obținut media zece la Evaluarea Națională

Șapte elevi din Prahova au obținut media zece la Evaluarea Națională 2022. Aceștia provin de la Colegiile Naționale Mihai Viteazul, Nichita Stănescu și I.L....

Am vizitat, alături de localnici, singurul depozit de deșeuri periculoase din Prahova deținut de Ecomaster în Ariceștii Rahtivani. Cu ce impresie am rămas

Pentru prima dată în cei 13 ani de funcționare, Ecomaster Ariceștii Rahtivani, administratorul singurului depozit de deșeuri periculoase din Prahova, a organizat Ziua Porților...

Scandal în PSD Prahova după ”țeapa” împărțirii banilor de la Consiliul Județean

Ieri a fost ședință a Biroului Politic Județean la PSD Prahova, după ”țeapa” împărțirii banilor de la Consiliul Județean. Președintele organizației, Bogdan Toader, nu...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -