„Dacă te duci la târgul liceelor (aka „Bursa de valori educaționale” în limbaj colocvial), să aduci pliante, te rog! Studiem împreună…”, i-am spus fiică-mii, absolventă de clasa a VIII-a anul acesta. Tocmai mă anunțase că intenționa să dea o raită pe acolo, împreună cu gașca, după ce ieșea „de la bilingv”.
Acum, recunosc, aș fi putut să merg cu ea. Dacă aș fi fost un părinte responsabil, probabil că aș fi făcut-o. Dar cum nu sunt :))), și cum am deplină încredere în alegerile ei, m-a interesat mai puțin aspectul acesta. Ea știe încă de la începutul acestui an școlar care îi va fi prima opțiune pe listă… și a doua… și a treia… și chiar și mai departe. Așa că, din punctul meu de vedere, o vizită la „târgul liceelor” era cam redundantă.
În plus, recunosc, colegul John Cristea deja fusese, așa că știam, din punct de vedere al presei, cum se prezintă evenimentul. Recunosc însă, eram curioasă să văd pliantele, mai ales pentru că mediile de admitere de anul trecut nu sunt încă afișate pe internet.
Citește și: „Zilele Porților Deschise” la UPG Ploiești. Printre invitați s-au numărat elevi și cadre didactice din Turcia, Germania, Lituania și Belgia
Când a venit fiică-mea acasă cu pliantele și cu tolba plină de povești (despre care nu mă lasă să scriu, a zis că după ce intră la liceu… „poate”), am fost de-a dreptul șocată. Recunosc, nu mă așteptam la așa ceva…
Unele dintre marile colegii ale orașului Ploiești au împărțit absolvenților niște flyere care, în mod cert ar fi ieșit mai bine făcute în word și printate la imprimanta mea de acasă. Cam așa înțeleg să se prezinte colegiile naționale din Ploiești absolvenților de clasa a VIII-a.
De departe, cel mai bine pus la punct pliant de prezentare a fost cel al Liceului Carol I din Plopeni. Și nu pot să cred că acest liceu are un buget mai generos sau posibilități mai mari față de Colegiul Național I.L.Caragiale sau Colegiul Național Al.I.Cuza din Ploiești.
Respectul față de viitorii liceeni se vede. Tradiția și numele se consideră că fac „toți banii”, așa că marile nume nu consideră că mai trebuie să se chinuie să „dea bine”. Ele oricum sunt „crema”.
Citește și: Bursa de valori educaționale 2022 din Prahova. „Săptămâna de excelență pentru elevi”, la Ploiești
Dar să dau exemple concrete…
Colegiul Național „I.L.Caragiale” s-a prezentat cu un „fluturaș”, un sfert de coală A4, cu „Oferta Educațională, an școlar 2022-2023”. Dacă nu-l țineai bine, riscai să-l pierzi fără să-ți dai seama. Și asta nu e tot… Oricât ne-am chinuit, nu am reușit să descifrăm cu siguranță mediile înscrise în tabel: „Ăla e 5, e 8 sau e 9? Pune-l în lumină poate se vede mai bine…”. Și nu, nu exagerez. Uitați-vă și veți vedea că am dreptate. Nu se înțelege nimic!
E adevărat, îmi povestea fiică-mea că pliantul lor de robotică „arăta mișto”. „Păi de ce nu ai luat?”, am întrebat-o. „Pentru că nu era pentru mine. Eu vreau profil umanist. Ce treabă am eu cu robotica lor? Ăsta era pentru cei ca mine!”, și mi-a întins fluturașul pe sfert de coală A4 bombănind: „Toți se agită numai pentru real și informatică! Pentru noi, care vrem uman… mai ca pentru amărâți, așa…”.
Colegiul Național „Al.I.Cuza” s-a prezentat tot cu un fluturaș cât un sfert de coală A4. Acesta cuprindea un „Plan de școlarizare”. Atât de bine făcut era acest plan încât nici măcar nu s-au obosit să treacă mediile de admitere de anul trecut. În schimb măcar la acest „fluturaș” scrisul era clar. Păcat însă că nu prea aveai ce citi pe el.
La polul opus s-a situat Liceul Carol I din Plopeni. A venit la „târg” cu o prezentare de-a dreptul europeană, la standarde înalte. Nici ei nu au avut trecute mediile de admitere din 2021, dar au compensat prin prezentare. Dacă ar fi trecut și mediile, ar fi fost, cred, singurul pliant complet de la acest eveniment.
În caz că tradiția și numele li s-au „urcat la cap” și consideră că sunt prea bune, prea deosebite și prea „vedete” ca să se preocupe de atragerea viitorilor elevi, țin să menționez că, la nivel național, deși Prahova este un județ mare, atât liceul Caragiale cât și liceul Cuza, nu reprezintă niște nume sau niște forțe.
Astfel, la nivel național, Colegiul I.L.Caragiale ocupă locul 78 iar Colegiul Al.I.Cuza ocupă locul 82. Parcă nu sună atât de bine, nu?
Citește și: Bursa de Valori Educaționale 2022 de la Palatul Culturii Ploiești. Licee și colegii participante la eveniment – FOTO
Respectul față de viitorii elevi este deosebit de important. Ceea ce elevii văd, asta și fac. Așa încât, cum îi poți cere unui viitor elev să se prezinte la ore? Așa cum și tu, ca instituție te-ai prezentat lui, nu?
Nu am amintit nimic de celelalte licee „cu ștaif”: Mihai Viteazul (locul 39 național), Nichita Stănescu (locul 54 național), Economic (locul 188 național), Pedagogic (locul 121 național), etc. pentru că, deși nu au excelat, măcar nu și-au bătut joc de viitorii elevi și de părinții acestora.
Cam așa s-a văzut anul acesta „Bursa de valori educaționale” din Ploiești prin ochii unui părinte. Aștept cu speranță să se schimbe ceva până peste 4 ani, când voi avea din nou de studiat pliantele liceelor. Sper să văd o îmbunătățire până atunci. Dacă nu, poate peste 10… Poate? 😊