Să folosești o competiție muzicală pentru a protesta împotriva agresiunii lui Putin față de Ucraina, dar să te comporți exact ca Putin în fruntea Eurovisionului… asta înseamnă să nu ai minte! Cei care organizează Eurovisionul au demonstrat că nu au și că această mizerie trebuie boicotată așa cum trebuie boicotată Rusia.
Eurovisionul este o pseudo-competiție muzicală. Nu mă interesează de ani buni, pornind de la felul în care se face ”selecția” în România și până la cum se premiază câștigătorii în finală, în fiecare an. Ori e competiție pe bază de talent cretiv și interpretativ, ori e un prilej de motivat suplimentar vreo minoritate sau vreo națiune care momentan are o problemă? Orice ar fi, numai ce trebuie nu este.
Dacă dintr-o minoritate de orice natură sau dintr-un caz social se ridică vreun talent, atunci să câștige. Dar nu apartenența la o categorie să fie un substitut al talentului. La un concurs muzical urc pe scenă dacă am voce, dacă am o compoziție care cred că va fi pe placul publicului, nu pe bază de ce am în chiloți sau în funcție de cine mi-a decedat de curând.
În plus, nici gusturile muzicale nu mă prea împing către ceea ce se prestează la Eurovizion, dar asta e doar o chestiune de gusturi, care știți foarte bine că nu se discută. Înțeleg că unora le place ce se cântă acolo, iar asta e foarte bine, le respect alegerile și nu le comentez, cum și eu ascult ce îmi place, fără să oblig pe nimeni să îmi împărtășească gusturile. Dacă se intersectează… bine, dacă nu… la fel de bine.
Cu totul alta este problema!
Nu am urmărit ”competiția”, dar am văzut ce a ieșit după. Mă așteptam să ”câștige” Ucraina, să existe tâmpiți care să amestece lucrurile și să mânjească politic un act presupus cultural.
Nu mai are legătură cu muzica, cu ceea ce presupune un concurs din această arie culturală, scena respectivă transformându-se într-o tribună politică. Viața a demonstrat că acolo unde își vâră politicul coada se alege praful, chiar dacă la bază ar fi o bună intenție. De ce? Pentru că niciodată, sub nicio formă, arta nu trebuie susținută și promovată astfel. Arta se susține prin ceea ce ea oferă, nu prin sprijinul forțat al unor tâmpiți, care cred că pot face lumea mai bună, procedând întocmai precum cei pe care ei cred că îi sancționează.
Dacă nu ați apucat încă să vedeți ce s-a întâmplat, am să vă spun pe scurt
Prestațiile artiștilor s-au derulat, s-a ajuns la momentul votului, de parcă asta ar fi contat. Nici măcar să mimeze un vot de dragul competiției (că de aia îi și zice ”concurs”) nu au mai fost în stare. S-a intrat la rupere, exact așa cum intră Putin în cei care i se împotrivesc. Ba dispar subit, căzând de la etaj, ba beau un ceai cu supliment de viteză în drumul către lumea ailaltă, ba fac intoxicație cu plumb. Nu zici ca el, dispari!
România și alte state au votat de pomană! Nu au mai intrat în direct să prezinte rezultatele, ”din motive tehnice”, iar voturile au fost acordate Ucrainei, deși România votase cu Republica Moldova.
Eda Marcus, prezentatoarea TVR, a publicat pe Instagram înregistrarea cu momentul „Bucharest is calling”, protestând astfel pentru că Televiziunii Române i-a fost refuzată de către EBU (European Broadcasting Union) transmiterea în direct şi anunţarea punctajului juriului pentru Eurovision 2022. (video la final)
Eda Marcus: „Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi cand nu am fi existat.”
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală. Punctajele juriilor naţionale din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate la Eurovision 2022.
Despre prestația ”reprezentantului” României nu am ce comenta, pentru că îmi e greu să mă uit la un bărbat îmbrăcat ca Mița Baston, fiindu-mi imposibil să îl mai și ascult. Treaba lui, trec peste. Talent, ce să zic…, doar că eu sunt incapabil să înțeleg arta asta. Atât s-a putut cu mine, care oricum sunt irelevat la capitolul aprecieri. Treceți peste.
Revin la felul în care organizatorii au decis să se comporte dictatorial față de statele menționate anterior, doar ca să scoată Ucraina pe primul loc. Ucraina nu are nevoie de un asemenea comportament mizerabil! Simpla prezență a acelor reprezentanți ai ei pe scenă a fost un moment care a generat simpatie, susținerea morală de care au nevoie oamenii nevinovați, bombardați de un criminal. Prin ceea ce s-a întâmplat la Eurovision, ucrainenii nu prea le mai sunt simpatici multora. Simpatia și susținerea nu se pot impune, cum dragoste cu sila nu se face.
Respectul se câștigă prin ceea ce faci, prin ceea ce oferi și mai ales prin felul în care o faci. Asta nu au înțeles inepții care organizează lălăiala de la Eurovision. Dacă aș fi fost reprezentantul Ucrainei, nu aș fi acceptat premiul și atunci cu siguranță aș fi făcut ca nația mea să fie cu adevărat respectată chiar și de cei care încă nu înțeleg drama prin care trece.
Ucraina nu ne-a fost niciodată prietenă și este greu de crezut că ne va fi vreodată, dar asta nu înseamnă că neprietenia politică și teritorială va afecta relațiile interumane cu populația care nu are nicio vină și care are de suferit tot din cauza unor politicieni demenți. Românii au dat dovadă că sunt oameni, în majoritate fiind alături de refugiații din Ucraina, unii cu ce au putut material, alții măcar cu o vorbă bună, cu un zâmbet, cu orice fel de gest de simpatie. Au înțeles foarte bine că dincolo de niște scârbe politice, oamenii sunt oameni, că nu diferă cu nimic de noi și că nu merită o soartă atât de crudă.
România este o țară care a organizat un mega-concert caritabil pentru susținerea refugiaților ucraineni. Așa se susține o națiune năpăstuită, nu cum a procedat acum Eurovisionul.
Doar imbecilii de la Eurovision nu au înțeles. Ce nu pot înțelege eu, ar fi dacă România ar mai participa la o asemenea ”competiție”. Să i se schimbe numele din ”concurs” în ”manifestare de susținere cultural-artistică” pentru diverse cauze și atunci e ok. Să nu se mai voteze, să nu se mai zbată nimeni să concureze și să creadă că are vreo șansă să își reprezinte țara (apropos, România a fost reprezentată în limba spaniolă…) De ce să mai existe nume de țări, dacă avem o marmeladă multiculturală și nu ne mai putem reprezenta cu identitate națională?
Și, mai ales, să nu mai acceptăm să fim excluși dictatorial dintr-un sistem de decizie democratică! Dacă aș putea decide pentru următoarea participare a României la Eurovision, le-aș trimite un set de 10 preșuri de șters picioarele și un sul de hârtie igienică pe post de delegație, pentru a le satisface nevoia de a ne trata ca atare. Cei care vor intenționa să mai participe la Eurovision să înțeleagă că nu pe noi ne reprezintă, nu țara din care provin, ci pe cei care cred că ne pot trata așa, fără ca noi să avem reacție. Ni se va mai întâmpla doar dacă permitem!
PS: Respect pentru reprezentanții Televiziunii Române, care după ani de bălăceală în mizeria politică, au decis acum să reacționeze cu demnitate, cerând explicații reprezentanților Eurovision pentru ceea ce s-a întâmplat.
Vezi această postare pe Instagram