Trenul Regal a ajuns și în Ploiești, la Gara de Sud. Cea mai importantă chestie? Nu a avut întârziere. Ba chiar a venit mai devreme cu un minut față de ora anunțată.
La ora 12:09, astăzi, 10 mai, Trenul Regal a ajuns în Ploiești. M-a bucurat și m-a frustrat, în același timp, punctualitatea trenului. Cred că ar fi fost potrivită o strategie de marketing prin care Trenul Regal să fie afișat cu o întârziere de cel puțin 60 de minute. Noi, oamenii de rând, suntem obișnuiți cu aceste întârzieri, fac parte din antrenamentul răbdării, zi de zi.
Citește și: Trenul regal a ajuns la Ploiești. Cum au fost primiți Majestatea Sa Margareta și Principele Radu – VIDEO
Nu scriu aceste rânduri pentru a comenta evenimentul, nici pe domnul primar și nici pe mulți alți aleși care și-au făcut prezența în cadrul întâlnirii de pe peron.
Nu voi puncta faptul că gara arată jalnic pentru anul 2022 și nici nu voi aplauda ceva – că n-am ce.
Totuși, voi adăuga câteva virgule și semne de exclamare în acest condei, ca să nu rămână neștiută treaba asta cu oamenii veniți să vadă Trenul Regal, la Ploiești.
Dincolo de partea ritualică a venirii Trenului Regal, se pare că mulți dintre ploieștenii veniți la eveniment și-au făcut prezența cu gând de îngrămădeală și înjurături la purtător. Toți voiau să facă o poză trenul, cu domnul primar, cu Majestatea Sa Margareta, cu Principele Radu sau cu oricine era îmbrăcat la patru ace.
Sunt convins că multe fețe erau necunoscute pentru mulțime, însă faptul că se întâmpla ceva în Ploiești a fost motiv suficient pentru a porni telefoanele și a intra live pe Facebook.
Să nu se înțeleagă greșit… Am intrat și eu live, în mod politicos și cu drag să dau zoom, să creez o știre, să informez publicul și să îmi fac meseria.
Dar, să ne fie cu iertare, nu mă așteptam la așa înghesuială și la vorbe cum ar fi: “dă-te, bă, cu telefonul tău!”, “ce-ai de te bagi în față?”, “nu ai voie să filmezi aici!”, “dă-te din față, că nu ai voie să filmezi cu telefonul!”. Nu, nu erau de la presă vocile astea.
Așadar, nu e chiar simplu să îi convingi pe niște oameni, veniți de nicăieri, că trebuie să se potolească și să te lase să îți faci treaba. Să nu mai zic că, la un moment dat, am fost tras de haine, să merg mai în spate. Nu, nu de oamenii legii, ci de oamenii cu telefoane, care făceau și ei live și aveau chef de exclusivitate. Jurnalismul se face, se pare, în stradă!
Citește și: O elevă a fost viceprimar pentru o zi al comunei Blejoi
Învăț din această experiență că trenurile ar trebui să fie toate regale – poate așa ajung și ele la timp. Dacă nu, rămânem la stadiu în care doar strigăm după regi, prinți, dreptate și schimbare. Și mai învăț și faptul că pandemia ne-a sălbăticit pe unii dintre noi.
Pun punct acestei scrieri cu gândul că mâine, încă de la prima oră, mulți dintre călători vor păși, fără covor roșu, către trenurile care nu vin la timp. De ce? Pentru că… mereu există cineva care știe să ofere o explicație, nu o soluție.