Noi, cei care trăim aici, știam că românii sunt oameni sufletiști, în ciuda faptului că unii dintre noi poate sunt ”mai răi de gură sau de scris”. Și nu de puține ori ne-am făcut rău singuri, preferând să ne îndreptăm atenția către partea mai puțin frumoasă a societății, în loc să acordăm atenția cuvenită oamenilor care merită cu adevărat promovați.
Nu de puține ori ne-am simțit rușinați din cauza felului în care am ajuns să fim priviți. Drojdia societății ajunsese să pună ștampila pe România, iar străinii care nu fuseseră pe la noi și nu ne cunoșteau cu adevărat au ajuns să facă ochii mari și să țină mâna pe portofel când auzeau că sunt ”români” prin zonă.
Era nedrept, dar era oarecum firesc să se întâmple așa, pentru că românul cu bun simț nu făcea valuri pe unde umbla, fiind discret și cu nimic mai prejos decât oamenii din lumea pe care o considerăm civilizată. Și știți foarte bine că toate țările au hoții, prostituatele și peștii lor, au golanii lor, doar că ai noștri deveniseră ceva mai vizibili.
România e o țară cu oameni buni!
Și s-a văzut asta în ultimele zile, poate mai mult decât în alte dăți. E drept că nu ne-am mai confruntat cu o situație similară și poate că ar trebui să ne servească drept lecție atunci când vorbim despre noi ca națiune. Poate că pierdem prea mult timp când acordăm atenție celor cărora totul le miroase urât. Este evident că nu sunt majoritari, deci nu definesc România. Frustrări avem toți, neîmpliniri avem toți, criza actuală ne afectează pe cei mai mulți dintre noi, dar uite că tot am scos ce aveam mai bun… omenia.
Ne-a făcut plăcere să promovăm oameni valoroși, ne-a și stimulat asta să vrem mai mult de la noi și să arătăm că suntem altceva decât o țară care livrează cocalari, cerșetori, bișnițari de tot felul. În ceea ce ne privește, am lansat un proiect de promovare a celor mai buni oameni din societate, începând cu cei pe care am avut plăcerea și onoarea să îi cunoaștem personal, apoi invitându-vă și pe dumneavoastră să recomandați oameni de valoare, indiferent de ocupația acestora. Au fost mecanici auto, medici, mici afaceriști, pentru că încercăm să punem umărul la tot ce înseamnă bun și se face bine. Proiectul nostru www.recomandpe.ro va continua!
Așadar, România are ce arăta frumos, are ce promova și acum se vede altfel în afara țării. Știrile cu primirea valurilor de refugiați fac înconjurul lumii. Voi atașa la finalul textului doar câteva din miile de linkuri către astfel de știri, în care românii arată cum sunt de fapt: OAMENI BUNI.
Să spui pe 1 Decembrie ”Mândru că sunt român”, iar în restul zilelor să spui ”mi-e scârbă de țara asta!”, să spui că ești mândru când Simona Halep câștigă, apoi, când mai și perde, să o critici, să spui că ești mândru când turcii spun că îl iubesc pe Hagi, când oameni pe care nu i-am sprijinit cu nimic au reușit, iar coincidența face să fie tot români ca tine și ca mine, astea nu sunt adevăratele motive de mândrie.
Doar că, acum, ai motiv să spui ”Mândru că sunt român”, dacă ai oferit un loc de odihnă unei mame, unui copil din altă țară, dacă din puținul tău le-ai dat o bomboană, un ceai cald sau un coltuc de pâine, dacă nu ai avut ce să oferi, dar le-ai zâmbit și le-ai permis să treacă prin țara ta, fără să se simtă printre străini.
În mod evident, gesturile de solidaritate ale românilor nu au fost făcute ca să ”dea bine” prin lumea mare, ci au fost sincere, pentră că așa au simțit oamenii, pentru că dincolo de ceea ce se spunea sau se credea, nu suntem cu nimic mai prejos decât alții, dar suntem cu certitudine peste ce ajunsesem să fim percepuți.
Câteva dintre linkurile promise mai sus, nu neapărat cele mai relevante, dar cu siguranță suficiente pentru a vă da seama că România este văzută acum așa cum merită, datorită românilor:
PS: Pentru cei care se întreabă ”de nu-i ajutăm si pe românii săraci la fel”, un bun început ar fi să o facă chiar cei care se întreabă, apoi să aștepte de la alții (am explicat AICI). Românul majoritar a demonstrat întregii lumi că e în toate mințile și că te poți baza pe el.