Val de reacții după ce m-am plâns de insistența vânzătorilor ambulanți din centrul Ploieștiului. De ce nu accept „nu-ți convine, nu mergi…”

11

Pentru că, în mod neașteptat, articolul cu experiența neplăcută din centru de pe 1 ianuarie a stârnit foarte multe comentarii, mă văd nevoită să vin cu o serie de precizări. Așa cum se întâmplă de obicei, lumea este împărțită în două tabere: pro și contra ceea ce se întâmplă acolo. În general, majoritatea cititorilor au sesizat nefirescul situației dar au fost mulți care au comentat că „nu-ți convine, nu mergi…”, pe un ton mai mult sau mai puțin civilizat.

Prima problemă: insistența vânzătorilor de baloane

Fără supărare, nu știu câți dintre comentatori au sesizat faptul că cea mai deranjantă este INSISTENȚA! Mă plimb, vorbesc cu cineva, nu mi se pare normal ca la fiecare 3 pași să mi se bage în față câte un balon luminos și să fiu întreruptă din conversație. Cine vrea să cumpere, e liber să o facă, se poate duce și să cumpere balonul respectiv. Este oricum vizibil de departe. De ce trebuie această agresivitate?

Unul dintre comentarii mi-a atras însă atenția cu adevărat:

Nu ești obligat(ă), să cumperi, ai poftă de la miros,și curge apă din gură,de poftă,scoți sutica din buzunar(să nu ți se umfle ceva)  și potolești pofta.

Nu dai din fleancă pe facebook. oameni fițoși, care mai cred că orașul le aparțin doar lor,străzile,zilele de sărbători…și restul să stea închiși în case, că ies ăștia cu nasul pe sus pe stradă.

Pe timpul lui Ceaușescu de 1MAI,sau când se organiza bâlci, zile de sărbătoare in orașe,comune,sate,erau acolo,cu detoate:vată pe băt,cocoșei din zahăr,floricele,tombolă cu un papagal micuți ce trăgea lozul,mici,bere,vin fiert,circ cu animale..era frumos și NIMENI NU COMENTA,de vânzători ambulanți,eram copil și cumpăram,CINE VREA CUMPĂRĂ CINE NU,NU CUMPĂRĂ.

ĂSTIA cu FIȚE ȘI BĂȘINI,cu arfe de clase sociale înalte,creați-vă lumea voastră,și lăsați popularitatea celorlalți…”

Mare dreptate aveți, domnule! Erau zile de sărbătoare. Te duceai, vedeai, te bucurai, cumpărai. Și vată pe băț, și cocoșei din zahăr și floricele… DACĂ voiai!! Exact cum ați spus: „CINE VREA CUMPĂRĂ CINE NU,NU CUMPĂRĂ” Nu venea nimeni să-ți bage cocoșelul sub nas, ca acum, dragă domnule!

Pentru cei care au comentat că „Si in Italia si peste tot sunt vânzători ambulanți si nu cred ca ar trebui ca cineva sa se deranjeze asa mult,,,Nu te obliga nimeni sa cumperi, dar sunt si oameni cu fițe carora nu le place si tot timpul va gasi ceva ne la locul lui!”. Cine a zis că afară nu deranjează?? Ba din contră! Problema este că ai noștri au învățat probabil de la „ciuciunghezii” din Roma și Paris. Li se pare cool să procedeze la fel, au impresia că vând mai mult dacă fac asta.

Seamănă izbitor cu șmecherii cu trandafirii de prin toate orașele mai răsărite. Îți bagă trandafirul în mână și apoi te obligă să-l plătești.

Sau cu cei cu brățările prieteniei… ți le leagă de mână și apoi, sub pretextul că „ai ghinion dacă o dai jos…” sau „dacă o scoți înseamnă despărțire…”, te taxează cu câțiva euro pentru împletitura de ațe.

Și afară, ca și aici, nu înțeleg de ce trebuie să suportăm așa ceva? Vreau să cumpăr, mă duc și cumpăr, nu e nevoie să îmi invadezi spațiul personal fără acordul meu.

Mai bine va plimbați în pădure, acolo sigur e liniște…..căutați o insulă pustie sau…..vai de noi, trăim într-o țară unde doar se comentează și se fac discriminari, păcat…”, scria o cititoare pe Facebook.

Și de ce ar trebui să merg să mă plimb în pădure dacă eu vreau să văd luminițele din centrul Ploieștiului? În fond și la urma urmei trăim într-o societate democratică și civilizată (teoretic). De ce trebuie să-mi fie încălcată libertatea mea de a mă bucura de lumini și/sau de o plimbare? Eu nu încalc libertatea nimănui! La asta se reduce tot.

Sunt convinsă că bâlciul este pe placul multora. Se pot bucura de el. Au dreptul acesta. Asta nu înseamnă însă că trebuie să mi se încalce mie dreptul de a mă bucura în felul meu. Orașul cu lumini și spirit de sărbătoare trebuie să fie pentru toată lumea, nu doar pentru un segment de populație. Fiecare simte și se bucură de sărbători în felul lui.

Nu, nu este normal să stau acasă pentru că unii vânzători ambulanți sunt agasanți. Dacă ar fi stat pe margine și ar fi așteptat să le vină clienții nu aș fi avut nimic cu ei. Dar așa? De ce sunt obligată să spun în fiecare minut „Nu, mulțumesc!”???

A doua problemă: prețurile la vata de zahăr și porumb

„Sunt unii care își permit să dea 10 lei pe o vată sau un porumb și să se bucure de asta…”, comenta o cititoare. Da, de acord. Nu comentăm că 10 lei pentru o vată de zahăr, pentru o familie cu un venit minim pe economie, este un efort considerabil. Dar, corect, bâlciul din centrul Ploieștiului nu este pentru copii din astfel de familii. Ei nu trebuie să meargă acolo pentru că nu și-ar face decât rău…

Și aș fi de acord chiar și cu prețul de 10 lei… dacă mi s-ar da bon fiscal! „De ce vă deranjează, fac și ei un ban?”, scria un alt cititor. Și eu fac „un ban” și plătesc impozit pentru el!

Altcineva comenta: „Ca sa vedeți ce ați pățit stimata doamna ,stimați domni ,la cata jecmaneala este în tara noastră ați postat ca va jecmanesc vânzătorii ambulanți, poi lumea nu trebuie sa mănânce și ei ?La tot ce se întâmplă în lumea asta ,asta sa va fie necazul ,astea sunt lucruri mărunte, astea se vad cu ochii liberi ,încercați sa aveți reclamații la cei ce fura miliarde cu pixul ,nu la jecmaneala de 10 lei”.

Nu o dată i-am „reclamat” și pe ei și o vom mai face! Dar ce legătură au miliardele „din pix” cu cei 10 lei pe un porumb? Sau, dacă avem hoți în Parlament, trebuie să închidem ochii la tot până scăpăm de ei? Sau cum? Chiar nu înțeleg…

Și lista poate continua…

Faptul că au fost totuși și oameni care au apreciat semnalul de alarmă tras și au înțeles nefirescul situației din oraș, faptul că lumea se întreba unde este Poliția Locală, îmi spune că avem totuși o șansă la normalitate într-un final. Să vedem ce va fi în decembrie 2022. Oare cât va costa atunci un porumb sau o vată?

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

11 COMENTARII

  • Ați pus punctul pe „i” și va felicit.
   Sunt perfect deacord cu dumneavoastră. Ce este mai dureros însă, este faptul ca acest procentaj continua sa crească și asta nu interesează pe nimeni.
   Un an nou plin cu bucurii va urez.

 1. Am fost și eu în seara de 02 .Ian . Citisem articolul, dar nu mai era nimic deosebit!Erau mulți jandarmi și polițiști!Am stat 40-50 minute și nu am văzut nici un vînzător din ăsta . Semn că articolul a avut efect ! Deci se poate

 2. Articolul este foarte corect și prezintă o situație prezentă din nefericire și în alte țări mult mai civilizate..iar cei care m-au agasat și agresat „afară” , prin această formă mascată de cerșetorie, erau majoritatea „conaționali”🤔

 3. Salutare,am 3 copii din care 2 sub 7 ani,obligat forțat am cumpărat 2 din acele baloane cu 20 ron bucata.Bulangiul ambulat le a oferit direct copiilor,ce era să fac,le am cumpărat.Normal trebuia să le comanda eu.

 4. Constatarea doamnei este o realitate cruda a zilelor nostre. Are dreptate, o sa fim dominati in curand de ,,vanzatorii,, de orice ,,nimic,, . Noi ar trebui sa luam atitudine, sa avem curajul doamnei care a expus situatia , in primul rand si lucratorii institutiile abilitate sa isi faca datoria pentru care sunt platiti.
  Sa avem curaj, nu ingaduinta vis.a.vis de aceste situatii si de altele

 5. Ploiești-ul decade de ani buni. Articole ca acesta,pe teme din viața de zi cu zi, pot reactiva spiritul civic. Sa întrebăm mai des de ce plătim atâția bani pe salariile uriașe ale celor din Primărie și Poliție Locală ( care urgent trebuie desființată) când orașul arată atât jalnic. La fel defapt ca și unii comentatori de pe aici

 6. Oare acesti comercianti ambulanti aveau autorizatie sa vanda in acel loc? Nu cred ! Oricum ar trebui facut si un artcol despre toti cei care vand prin fata pe la profi, si pe trotoarele din orasul Ploiesti care nu au nici un fel de acte, in timp ce pietele din oras sunt tot mai goale ! Poate deschid ochii autoritatile !

 7. Ai dreptate…si acelari lucru e si cu cersetorii de pe strada …nu poti sta linistit intr-un loc o perioada,ca trebuie sa vina un cersetor la tine!!!!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău