Dezamăgirea serii de 1 ianuarie la Ploiești: În centru, „la luminițe”, ești agasat de vânzătorii ambulanți și ți se cer 10 lei pentru o vată de zahăr

4

Ieri, în prima zi a Anului Nou, am considerat oportun să merg și eu să văd luminițele din centrul Ploieștiului precum și tunelul luminat anunțat cu surle și trâmbițe de autorități.

Încă de la depărtare, de pe Bulevardul Independenței, se vedea superb. Iar vremea caldă, cu 10 grade pe plus în aer, nu făcea altceva decât să ne spună că am făcut cu adevărat o alegere foarte bună. Ne încerca un sentiment de bine. Ne-am oprit în fața Muzeului de Artă, ne-am uitat pe panourile cu Poveștile Ploieștiului, apoi ne-am îndreptat spre Parcul Nichita Stănescu, unde știam că este kilometrul 0 al luminițelor ploieștene.

Nici bine nu am pășit în tunelul luminat că m-am trezit în față cu un balon luminat. „Pentru copil. O să îi placă” Doar 10 lei!”, mi-a strigat un individ masiv și bronzat vârându-i balonul sub nas copilei care se uita la el blocată. L-am refuzat politicos și am mai apucat să facem 2-3 pași când un alt balon identic ne-a fost vârât în față „10 lei! 10 lei!”. Am făcut semn cu mâna că nu și ne-am continuat plimbarea. Deja îmi pierise tot cheful…

După încă vreo 2 oferte de „10 lei!”, ne-am trezit cu un astfel de balon fără să mai auzim nimic. „NU! Nu vreau!”, am strigat agasată la maxim. Când, în fața noastră, cu balonul cu pricina în mână, se oprise vecinul nostru, ieșit și el la plimbare cu soția și fetița lor. „Ce faceți? N-ați scăpat, ha?”, i-am interpelat. Normal, și lor le fusese băgat sub nasul copilului balonul respectiv. Au ridicat din umeri. Copilul dorise balonul dar își pierduse interesul pentru el în secunda următoare. Așa că tatăl ajunsese mândrul purtător al balonului cu pricina.

Ne-am despărțit de ei pentru că ne îndreptam în direcții diferite, așa că noi am luat-o spre „bradul mov”, urmând dorința copilului.

„Mama, vreau și eu din aia!”, începu să strige puștoaica noastră arătând spre vata de zahăr. M-am uitat rapid stânga-dreapta analizând de unde aș putea să iau o vată de zahăr de la cineva „mai de încredere”. Dezamăgire, nu aveam de unde alege, așa că m-am îndreptat spre cel mai apropiat aparat.

„Cât costă?”. „10 lei, doamna!”, mi se răspunse. 10 lei o vată de zahăr mi s-a părut de-a dreptul jecmăneală. Probabil că s-a simțit asta în privirea mea… „2 la 15 lei, doamna!”, continuă vânzătorul.

Fraier nu e cine cere, ci cel care dă. Iar eu nu am fost fraieră, ci am fost proastă de-a binelea. Măcar am puterea să recunosc… ☹

Am luat vata de zahăr „roz”, conform dorinței domnișoarei și ne-am continuat plimbarea. Vată de zahăr și porumb vedeam la fiecare pas. Iar baloanele ne erau băgate în față non-stop.

Agasați de-a dreptul, am făcut două poze și am dat să ne întoarcem spre casă. Am preferat să ieșim însă din zona de luminițe și să mergem pe trotuar. Vânzătorii ambulanți sunt de-a dreptul înfiorători. Nu te poți bucura nici măcar de 3 minute de liniște. Este imposibil să nu încerce vreunul să te agațe cu un balon.

La întoarcere, înainte să traversăm, ne-am întâlnit din nou cu vecinii. „N-ai, măi, ce face cu ăștia! 10 lei un balon, 10 lei un porumb, 5 lei o vată de zahăr… Ăsta e furt pe față!”. „Ăăăă. Stai. Cum 5 lei vata de zahăr? Mie mi-a cerut 10 lei pe una, sau două la 15 lei!”, i-am replicat șocată. „Hehe, se orientează și ei probabil după ce scrie pe geacă!”, mi-a servit-o cu stil vecinul cel haios.

Sătui de atmosfera „de la luminițe”, de vata de 10 lei bucata, de porumbul fiert tot la 10 lei, ne-am întors acasă.

De ce trebuie ca atmosfera să fie stricată de vânzătorii ambulați? De ce nu este nimeni să îi verifice sau să îi amendeze? Ce face Poliția Locală? Au autorizații? Eliberează bon fiscal pentru ceea ce vând?

Toată experiența de aseară din centru mi-a lăsat un gust amar astfel încât, cel mai probabil nu o voi mai repeta în următorii ani. Păcat de frumusețea iluminatului de vis. Păcat că nu ne putem bucura cu adevărat de acest spectacol…

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

4 COMENTARII

  1. Dezamăgirea vine de la polițiștii comunitari care trec pe lângă ei de nici nu ar fi acolo.cred ca e înțelegere între primărie și vânzători. Părerea mea.nu se iau masuri și țigănia continua

  2. CINE SĂ VADĂ , CINE SĂ AUDĂ ? COMUNITARII CU BURTA MARE , UNII CU SALARII MAI MARI DECÂT UN OFIŢER DE POLIŢIE ADEVĂRAT ? ASTA NU ESTE POLIŢIE LOCALĂ , NU ESTE NICI MĂCAR POLIŢIA ANIMALELOR . NU VĂ ÎNTREBAŢI DE CE NU AVEM SISTEME DE SUPRAVEGHERE VIDEO ÎN ORAŞ ? DIN COMPLEZENŢĂ PENTRU INFRACTORI !

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău