Un bilanț și-o rezoluție

1

Se spune că la final de an, trebuie să facem socotelile acelea unde adunăm laolaltă tot ce a fost rău și tot ce a fost bun, după care tragem linie și vedem ce rezultat ne dă.

M-a întrebat cineva de curând dacă personal am avut un an bun. I-am răspuns simplu: “Da!”. În mintea și sufletul meu răspunsul ar fi fost mult mai amplu dar m-am mulțumit cu un răspuns simplu.

I-aș fi spus că în anul care tocmai se duce, nu am pierdut pe nimeni drag, că, de bine, de rău, pâinea pe care o pun pe masa pentru mine si familie mi-am câștigat-o cinstit, că sunt încă sănătos, că pot merge, că pot vedea, că îmi pot folosi mâinile și mintea, că ai mei sunt bine și că în casă e cald și nu plouă, că nu simt frigul în oase precum nefericiții oameni ai străzii, că nu am o mască de oxigen pe figură și nu stau întins pe burtă pe un pat anost de spital și că…pentru toate astea și pentru multe altele…am avut un an bun.

Dar oare câți oameni pot răspunde afirmativ la aceeași întrebare?  Vă spun eu; mai puțini decât ați bănui. Motivele sunt variate și mult prea complicate pentru a fi dezbătute aici, așadar să ne bucurăm dacă măcar următorii ani vor fi ceva mai buni decât ăsta, pentru că trăim niște vremuri cumplite.

La granițele noastre niște dezaxați se pregătesc de război, alți bezmetici de prin Asia își doresc pacea pentru ca altfel mor de foame călare pe rachete nucleare în numele unui război mut de 7 decenii care nu le-a adus nimic bun. În Europa asta “strâns unită” în care de fapt e fiecare pentru el, unii se pregătesc a șasea oară de lock-down de frica altui val, alții s-au retras pe insula lor și se mint că le e mai bine.

În Africa unii se omoară între ei pentru o cană cu apă și-un blid cu orez în timp ce într-o Japonie rămasă fără cartofi prăjiți în cele aproximativ 3000 (wow !!!) de fast-food-uri, se aduc de urgență cartofi din SUA cu avioane jumbo jet. Da, cam așa stau lucrurile în lumea asta nebună: mai deunăzi, americanii le trimiteau bombe atomice, astăzi le trimit cartofi prăjiți.

Miliardarii lumii se întrec între ei care are racheta mai lungă și care duce mai mulți excentrici care n-au ce face cu banii, în spațiu. Desigur se confruntă și ei cu problemele lor, cum ar fi defecarea…pardon defectarea toaletelor din navetele spațiale ori onorarea comenzilor de pe platformele de livrare online, în timp ce alții, ceva mai pământeni își ocupă timpul cufundați…scuze…cu fundații.

Per total a fost un an bun pentru omenire? Nu! Rezoluțiile pentru anul următor nu sunt multe pentru pământeni iar dacă îi iei la bani mărunți afli că, de fapt nu-și mai doresc decât sănătate!

Sănătate vă doresc și eu în anii care vor urma. Să avem cu toți parte de înțelegere, bunăstare și prosperitate și sa îi mulțumim bunului Dumnezeu că din când în când ne mai dă câte o palmă părintească după ceafă ca să ne trezim din letargia asta consumeristă și autosuficientă în care considerăm că totul ni se cuvine.

Nu, nimic nu “ni se cuvine” și nimic din ceea ce ne înconjoară nu e gratis în viața asta și absolut totul are un preț. Aerul pe care îl respirăm credem că ni se cuvine dar nu ținem la calitatea lui, apa de la robinet credem că ni se cuvine dar nu o prețuim, viața considerăm că ni se cuvine dar ne batem joc de ea aproape zilnic.

Vă mai doresc ca despre ultimii doi ani să povestiți ca despre un vis urât, atunci când veți fi bătrâni dar sănătoși și înconjurati de toți oamenii dragi din viața voastră. Iar acum, în prezent vă îndemn să va concentrați pe anul ce va să vină, un an care deja promite să fie unul foarte interesant. Vă urez “La Multi Ani!” și am să închei ultimul meu articol din acest an, cu un mic fragment din Glossa marelui Eminescu:

Vreme trece, vreme vine,

Toate-s vechi şi nouă toate;

Ce e rău și ce e bine

Tu te-ntreabă şi socoate;

Nu spera şi nu ai teamă,

Ce e val ca valul trece;

……………………………….

Nu spera şi nu ai teamă;

Te întreabă şi socoate

Ce e rău şi ce e bine;

Toate-s vechi şi nouă toate:

Vreme trece, vreme vine.

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău