Permiteți să râd puțin de domnul Rafila? De cum nu i-a luat el comanda lui Arafat. Mai degrabă i-o aduce… la masă

0

Raed Arafat e de neînlocuit. Este un fel de Allah al sistemului sanitar din România. Nu am spus Dumnezeu, deși e același pentru toți, ca să se simtă și el bine. Cândva, românii au ieșit în stradă, ca să îl apere pe Arafat de Băsescu. Au reușit…

Și dacă Băsescu nu a putut să îl înlăture pe Arafat, atunci cine ar putea să o mai facă?…

Băsescu a argumentat motivele pentru care nu-l mai voia, însă Băsescu era atât de compromis, atât de lipsit de credibilitate, încât putea să-l invoce pe Dumnezeul argumentelor și nimănui nu i-ar fi păsat. Nici nu mai conta dacă avea sau nu dreptate. Tot ceea ce a reușit să facă Băsescu a fost să îl victimizeze pe șeful DSU, ridicându-i astfel cota de popularitate.

Era necesară îndepărtarea lui Arafat? Au fost argumente pro și contra. Dintre toate, cel pro a fost SMURDul, copilul de suflet al lui Arafat. Apăruseră discuțiile despre achizițiile făcute de IGSU pentru acest serviciu. Cumva, fără a minimiza utilitatea și eficiența SMURDului, Serviciile Județene de Ambulanță (SAJ) au avut de suferit. Au rămas cu dotările mult în urmă, deși pe ambulanțele SAJ erau medici, nu paramedici ca la SMURD. Sistemul public de sănătate a alocat sume fabuloase pentru SMURD, discriminând astfel cel mai important serviciu de intervenție pentru urgențele medicale.

Cum a reușit Arafat să gestioneze și să încline balanța este un mister. Cum toți cei care au condus Ministerul Sănătății s-au făcut preș, ce forțe nevăzute au acționat asupra deciziilor lor, aici se poate discuta/specula, fără a avea vreo finalitate.

Indiferent de culoarea politică a guvernărilor care s-au succedat în Piața Victoriei, pentru ele Raed Arafat a fost un fel de Highlander. Nici momentul Colectiv, felul în care s-a acționat, nici numeroasele incendii din spitale, toate soldate cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale impresionante, nimic nu a reușit să îl clintească pe Arafat.

Are vreo vină în toate aceste nenorociri? Nu este foarte clar cu ce se ocupă, mai precis ce responsabilități are, cert fiind că apare în fiecare caz tragic în fața camerelor. Ok, nu e vina lui că Ministerul Sănătății nu a făcut mai nimic, că sunt multe clădiri de stat sau private care funcționează fără autorizație ISU, chiar dacă el este șeful DSU, că administrațiile publice locale nu investesc în spitalele pe care le au în patrimoniu. Arafat nu este vinovat de nimic, dar are păreri despre orice și o poziție de decizie, poate cea mai importantă.

La un moment dat, în plină criză pandemică, atunci când presa a început să pună întrebări clare despre achizițiile făcute pentru ”a face față crizei”, Arafat a spus că ”nu ar trebui să ne punem problema pentru cât și cum s-a cheltuit, pentru că este o situație de criză și prioritară este salvarea populației.” Serios? În România există legislație pentru aceste achiziții și nu Arafat este cel care să spună public dacă este sau nu cazul ca aceste achiziții să fie verificate. În plus, Arafat, chiar și din poziția de Highlander, nu este atotștiutor. Sunt multe decizii care s-au luat fără noimă, în mod discriminatoriu și fără vreo legătură cu realitatea. Arafat se poate înșela, oricât de bun medic ar fi, dacă o fi…

Nu contest că nu se pricepe la ce face și că nu este capabil să gestioneze o criză, însă este medic și nu trebuie să ne scape din vedere că nu vede situația de ansamblu, cu toate implicațiile sociale și economice. Poate ați auzit vorbindu-se de dictatura medicală. Este o realitate, este o tendință de derapaj din partea celui care gestionează o criză sanitară și care vede doar partea lui. Din păcate, maimuțoii politici din preajmă nu au anvergura pentru a echilibra balanța. Așa se face că salvăm oamenii de un virus și îi îngropăm în crize sociale și economice pe care nu au cum să le mai ducă.

Concret, în aceste zile, cu foarte puține excepții, România se află în scenariul verde. Nu ne-a decimat valul 4, dar deja ne dăm de toți pereții și menținem restricțiile, că doar vine valul 5 – Omicronul. Primele informații este că ar fi tulpina care se răspândește mai rapid, dar momentan simptomele sunt de… răceluță. Au confirmat-o și medicii din Africa de Sud, a confirmat-o și ministrul Sănătății de la noi, făcând referire la primele cazuri de aici. Mergem însă pe prevenție… Menținem restricțiile care îngroapă o multitudine de activități antreprenoriale, care nu sunt despăgubite de cei care pur și simplu le-au falimentat și care nu își vor asuma miile de procese care urmează și nici costurile cu șomajul și diminuarea contribuțiilor la bugetul de stat. Asta nu vi se pare o crimă, domnule Arafat?

Spuneam în titlu că m-a amuzat Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății. Recent instalat în funcție, Rafila a părut un tip simpatic, anunțând că va lua rolul de gestionar al crizei sanitare de la DSU și îl va pune pe umerii Ministerului Sănătății, așa cum e firesc. Așa o fi, dar intenția trâmbițată de Alexandru Rafila s-a stins treptat, iar Highlander de la DSU a rămas neclintit. A rămas să mai ia ceva inutil precum izoletele, precum spitalele modulare nefuncționale, precum achizițiile de teste rapide de la clanul Cămătarilor sau de la Botezatu, simbolurile sănătății României. Poate va mai achiziționa niște TIRuri ATI, care să stea pentru poze prin curțile spitalelor, plus multe alte inutilități.

Citiți AICI ce spunea Alexandru Rafila, în momentul în care a avut certitudinea că va ajunge ministru al Sănătății.

Oamenii au văzut și văd toate acestea, de unde și neîncrederea în sistem. Poate că vaccinul este bun, că te protejează cât de cât. Eu l-am făcut și nu am pățit nimic rău până acum. Dar cum să le mai spui oamenilor să aibă încredere, când văd ce se întâmplă prin spitale, când alte afecțiuni au fost lăsate pe planul secund, când un computer tomograf te așteaptă la programare abia peste o jumătate de an, iar dacă nu ai bani pentru privat ești… la revedere? Un cancer nu așteaptă.

Este firesc ca oamenii să se întrebe de ce nu se investesc banii din contribuțiile lor lunare în necesități reale. Ah, da… sunt interese din zona privată. Normal că sunt și este evident că ele dictează. Dar nu mai ești credibil când spui că îți pasă de sănătatea populației, de viețile oamenilor…

Presa a ajuns să fie înjurată când prezintă cifrele lor și măsurile pe care le impun, deși nu presa le ia. Am putea să nu le mai prezentăm, dar sunteți conștienți că le vor aplica oricum… Societatea s-a scindat, oamenii nu mai au încredere în oameni, în instituții, în nimic. Dezbinați sunt mai ușor de condus.

Arafat a ajuns poate cel mai detestat personaj din România. Și nu îl înjură copios doar cei cu educație precară, ci și cei care văd cu li se prăbușesc afacerile, cei care simt mirosul de șomaj, cei care au ajuns să se simtă ca niște animale ținute în cuști în numele salvării lor. Intimitatea nu mai există, libertatea de mișcare la fel. Paznicii de la mall sau din instituții au ajuns să vadă cum vă numiți și când v-ați născut, deși poate nu simțeați nevoia să le destăinuiți.

Circul mult prin oraș și văd că oamenii nu pot să intre într-o sală de sport, spre exemplu, dacă nu sunt vaccinați sau dacă se depășește 30% din capacitate, dar văd că stau ca sardelele în mijloacele de transport. La aeroport, în România, o îngrămădeală la îmbarcare, culmea, ca să prezinți certificatul verde. Nu poți intra în sediul poliției, dacă nu ești vaccinat, ca să-ți înmatriculezi mașina, dar poți să intri la taxe și impozite ca să plătești. Și sunt multe alte anomalii, pe care și un absolvent de 4 clase le vede și le percepe ca atare. Cum să îl convingi că îi vrei binele? Poate doar în sensul în care îi confiști binele.

Încă o dată, nu spun că Arafat nu e vreo capacitate, nu sunt nici din categoria cărora le pasă de originile lui, dar este evident că și-a pierdut echilibrul. Poate nu l-a avut niciodată și poate că are cu totul alte interese, avem instituții care să verifice asta și sunt ceva încercări timide. Ca să nu bage degetele în nas și să se infecteze, unui om nu-i tai mâinile.

Spun că nu avem politicieni care să îi facă față, care să vină și să echilibreze măsurile disproporționate și abuzive, iar Rafila tocmai a demonstrat că, deși ar fi dorit, s-a făcut rapid preșuleț și a lăsat-o cum a picat… Pregătiți-vă de următoarele valuri, de prețuri, de rate, de șomaj și de tot ce poate fi mai rău. Primele semne se văd deja. Sărbători fericite!

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău