De ce am făcut doza a treia de vaccin? Întrebări de profan care au primit răspunsuri pe înțelesul tuturor

6

Nu am fost foarte convinsă de ce ar trebui să fac doza a treia, atunci când s-a anunțat introducerea acesteia. Ba mai mult, înclinam să nu o fac. Mi se părea că am suficientă imunitate dată de schema completă, în plus, nu mă încadrez în grupa de risc (vârstă, comorbidități, etc.). Deci? Pentru ce aș face-o?

Odată cu venirea toamnei și explozia ratei de infectare în România, mi-am pus întrebări, am avut îndoieli. Era cam strigător la cer ce se întâmpla. În plus, faptul că nu aveam posibilitatea să fac boosterul cu Astra (eu fiind adeptă a acestui vaccin încă de la apariția lui), înclina foarte tare balanța înspre NU.

Ca de obicei însă, ca și atunci când a apărut vaccinul acum un an, răspunsurile nu le-am căutat în mediul online, unde fiecare aberează tot ce îi trece prin minte, ci la cei care știu mai multă medicină decât mine, care știu cel mai bine despre ce e vorba. Da, și în acest caz ei m-au ajutat să iau decizia corectă, răspunzându cu răbdare întrebărilor mele de profan:

Unde, puii mei, a fost virusul ăsta toată vara când erau mulțimile acelea pe litoral?

Coronavirusul este un virus, exact ca virusul gripal, ca gripa sezonieră… Unde este gripa sezonieră în fiecare vară? Acolo a fost și coronavirusul! În timpul sezonului rece, imunitatea organismului scade. Mucoasele sunt mai sensibile, mai inflamate din cauza vremii reci. Din această cauză sunt mai susceptibile în a „agăța” viruși. Din această cauză a reapărut odată cu vremea rece. Stai liniștită, nu l-a ascuns nimeni în vară și nu l-a lansat nimeni din avion toamna! Totul are o explicație științifică.

Nu înțeleg… de ce ar trebui să fac doza 3?

Pentru că deocamdată nu a fost atinsă imunitatea de masă iar coronavirusul încă se manifestă violent. Anticorpii produși de vaccin nu sunt „pe viață”. Ei sunt exact ca cei produși de vaccinul gripal.

Pentru că numărul anticorpilor scade, după 6 luni de la vaccinarea inițială, trebuie să îl creștem din nou. De ce? Pentru că încă nu am ajuns la acea imunitate de care îți ziceam. Când vom ajunge, nu va mai fi nevoie de vaccinare decât pentru cei susceptibili de forme grave.

Deci vom ajunge să ne vaccinăm fără număr-fără număr?

Vaccinul antigripal îl faci „fără număr”? Pe acela îl faci anual. Bine, nu tu… cei din grupa de risc. La fel va ajunge, probabil, și vaccinul anti-COVID atunci când se va atinge imunitatea de masă. Se va face, exact ca și antigripalul, la debutul sezonului rece și doar pentru cei din grupa de risc.

Antigripalul tu nu îl poți face gratuit. El se distribuie gratuit prin medicii de familie celor care prezintă riscul de a face forme grave de gripă. Dacă tu, nefiind în grupa de risc, vrei să-ți faci totuși acest vaccinn, trebuie să mergi la farmacie să ți-l cumperi.

La fel, probabil, va fi şi cu vaccinul anti-COVID. Se va face la debutul sezonului rece și va fi recomandat doar celor cu imunitate scăzută, celor din grupele de risc.

De ce, dacă primele doze le-am făcut cu Astra, nu pot face boosterul tot cu Astra?

Din motive de politică (tonul a fost amuzat). Astra nu se mai produce. Neoficial, pentru că Uniunea Europeană nu mai finanțează. De ce nu mai finanțează? Pentru că Marea Britanie a ieșit din UE. Dacă vrei, pe scurt, nu poți face boosterul cu Astra din cauza Brexitului. 😊

Dacă eu am schema făcută cu vaccin bazat pe vector viral, cum mă ajută vaccinul pe bază de ARN mesager? Mi se pare cam apă de ploaie…

Doar ți se pare. Hai să te întreb așa… Știi că există imunitate, există anticorpi, chiar și după o singură doză de vaccin, da? Nu contează tipul de vaccin, prin ambele procedee se produc anticorpi care „luptă cu COVID-ul”, cum se spune.

Tu ai deja anticorpii produși de Astra. Au scăzut, dar încă mai ai. Dacă faci acum o doză de orice fel de vaccin, indiferent că e vector viral sau ARN mesager, practic îți crești la loc numărul de anticorpi.

Exact cum există mai multe metode de învățare (dacă citești sau asculți, reții aceeași informație), așa există și mai multe metode de producere a anticorpilor (dacă te vaccinezi cu vector viral sau ARN mesager, corpul tău produce aceiași anticorpi). Să nu ai impresia că există „anticorpi de vector viral” și „anticorpi de ARN mesager”. Nu. Sunt doar anticorpi împotriva coronavirusului. Acum ai înțeles?

 Notă: Răspunsurile citate aparțin unui pediatru de la spitalul Marie Curie din București, unui oncolog de la Regina Maria și unui laborant de la Merck. Nu, nu sunt specialiști în microbiologie, dar sunt mai „de meserie” decât mine. Discuțiile au fost private, amicale, „la un pahar de vorbă”, respectivii răspunzându-mi în calitate de prieteni.

Și uite așa m-am dus liniștită să mă vaccinez…

Acestea fiind lămurite, am fost joi și mi-am făcut doza a treia, așa-zisul booster, la Cuza. Da, mi-a fost tare rău vreo 36 de ore după, mult mai rău decât după vaccinarea cu Astra. Dar a trecut. Mă aștept ca prin primăvară să fie nevoie și de doza a patra, pentru că nu cred că vom atinge imunitatea de masă până atunci, dar, cam din toamna lui 2022, ar trebui să se termine cu necesitatea acestui vaccin pentru toate grupele de vârstă. Vom trăi și vom vedea…

E distractiv oricum să îi urmăresc pe cei care „previzionează” dozele 4, 5, etc. Știu ei ceva dar nu știu foarte bine. Pentru buna lor știință, dozele 4 și 5 nu vor fi „previzionarea planului Ocultei Mondiale”, ci doar evoluția firească a unei pandemii în condițiile populației avidă de „fake news”. 😉

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

6 COMENTARII

    • Deși mi-ar fi făcut o deosebită plăcere să revin la Mizil, a fost mai comod la Ploiești… mai aproape. Am profitat, având în vedere că acum nimeni nu se mai grăbește să se vaccineze și a fost foooarte liber. 🙂

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău