Ce înseamnă „jurnalism obiectiv” în timpul unei pandemii sau în vreme de război?

0

De când am ales să încurajăm vaccinarea, de când, prin toate mijloacele posibile și imposibile pe care le-am avut la dispoziție, ne-am exprimat ferm poziția față de antivacciniști, am fost acuzați direct și brutal de lipsă de obiectivitate, de nerespectare a codului deontologic al jurnalistului, de lipsă de profesionalism, de „pact cu diavolul”, de „aservire politică” și câte și mai câte.

Cred că, din păcate, cei care ne acuză de toate acestea, o fac fără să fie conștienți de situația reală.

În caz de război, jurnaliștii trebuie să fie imparțiali? Întreb și eu…

Adică, dacă e bombardat Ploieștiul și mor nu știu câte sute de cetățeni, trebuie să prezentăm știrea cu imparțialitate și, eventual, să încercăm să înțelegem punctul de vedere al celui care a lansat bomba? Asta e ideea? Nu de alta, dar cam așa se traduce ce ni se cere…

De câte ori, eu sau colegii mei, am avut articole de susținere a vaccinării, de discreditare a antivacciniștilor, de câte ori au venit la ObservatorulPH Live medici din linia 1 de luptă împotriva COVID, invariabil au existat voci care să conteste, să jignească și să acuze.

Ba pe noi că mințim, că nu prezentăm adevărul, că ascundem informații, că ne-am dat cu politicienii ca să mințim poporul, ba pe medici că sunt doar pentru șpagă… și tot așa.

Citesc uneori comentariile lăsate de cititori. Unele mă lasă mască. Sunt peste puterea mea de înțelegere. Dar, așa cum mesajele lor sunt peste puterea mea de înțelegere, tot așa, probabil, articolele mele sunt peste puterea lor de înțelegere. Pur și simplu există o lipsă de comunicare între noi și un anumit segment de populație.

Ceea ce acel segment de populație nu înțelege este că suntem într-un război! Un război între oameni și virus! Iar noi nu vom putea fi niciodată de partea virusului.

Dacă din acest motiv doriți să ne acuzați de imparțialitate, sunteți liberi să o faceți!

E ca și cum ne-ați cere să fim de partea celor care lansează bomba și chiar a bombei în sine. Dacă imparțialitate și obiectivism înseamnă să căutăm să înțelegem scopul bombelor și motivațiile celor care le detonează, să ne fie cu iertare, dar atunci, din dorința de „jurnalism obiectiv” ajungem să comitem „crime împotriva umanității”.

Eu, personal, nu voi putea niciodată să îi susțin pe cei care refuză vaccinarea și apoi ajung să ocupe paturile de spital bolnavi de COVID. Acele paturi ar fi trebuit ocupate de alți oameni pentru alte motive și de care sistemul nu are cum să se ocupe deoarece este sufocat de covidați nevaccinați!

Nu voi putea niciodată să îi susțin pe cei care, având vaccin gratuit la dispoziție, aleg să nu se vaccineze deoarece pun la îndoială afirmațiile medicilor și eficacitatea vaccinurilor. Pe aceștia i-aș întreba:

De câte ori, la vaccinurile anterioare (BCG, DTP), au știut „ce conține serul”?

Cât de interesați au fost de „riscurile la care se expun” (ei sau copiii lor) atunci când li se administrează vaccinul anti-polio, de exemplu?

Cât timp „a fost testat” vaccinul ROR înainte de a fi lansat pe piață?

Măcar acum știu? S-au informat? Măcar știu ce vaccinuri au făcut de-a lungul vieții lor?

Ce le dă lor dreptul să conteste afirmațiile unora care au ceva mai multe studii ca ei în domeniul medical?

Eu nu îmi permit să contest ceea ce un medic afirmă. E meseria lui, nu a mea, deci el știe mai bine!

La fel cum nu-mi permit să contest soluția propusă de un instalator pentru problema apărută în baie. E meseria lui, nu a mea, deci el știe mai bine!

La fel cum nu-mi permit să contrazic electricianul care îmi spune că instalația mea electrică nu mai suportă încă un aparat de aer condiționat, deși eu aș vrea încă unul. El știe mai bine doar e meseria lui, nu a mea!

Singurul pe care îmi permit să-l contrazic, el având o altă meserie față de a mea, e politicianul! Dacă un politician îmi spune că o să fie bine, da, îl contrazic! 😊

Cam așa stau lucrurile, pe scurt, cu jurnalismul obiectiv. Ne cerem scuze că nu putem fi de partea celor care bombardează! 😉

Sursa foto: radiochisinau.md

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău