- Publicitate -

Copiii pandemiei nu mai cred în bannerele – curcubeu și mesajul optimist: „Totul va fi bine!” Expert în educație: „Sunt o generație pierdută, asta este!”

Școala online și o generație de copii (aproape) compromisă. Cinci sau șase ore în care profesorii interacționează pe Zoom cu 30 de…căsuțe. În spatele fiecăreia, ochi mai mult sau mai puțin „prezenți”, care nu mai cred în bannerele – curcubeu și mesajul optimist: „Totul va fi bine!”

Acum e vacanță forțată. Până pe 8 noiembrie. Ministrul educației se teme că după această dată, în funcție de numărul de infectări, școala ar putea continua tot în varianta online. Victime sigure sunt copiii „cobai” ai unui sistem, ai unei societăți care nu a fost capabilă să preîntâmpine un asemenea dezastru. Trăit azi, de la mic la mare.

„Sunt o generație pierdută, asta este!”, spunea, în urmă cu ceva vreme, nonșalant, un expert în educație. Cu referire la o școală făcută la derută și copii deveniți subiect de experimente. Copii care au trecut prin toate …valurile pandemiei și tot n-au ieșit la suprafață. Ba, din contră!

Gândirea lor pozitivă a dispărut. I-au luat locul frustrarea, irascibilitatea, o stimă de sine scăzută cauzate de lipsa de socializare și interacțiune fizică.

Școala, locul unde viața se trăiește „pe bune”, nu virtual

Cu măști, dezinfectante, distanțare socială, plexiglas-uri menite să îi protejeze unul de celălalt, pandemia în bănci i-a ținut, cât de cât, pe linia de plutire. Știau că pleacă la școală, locul unde viața se trăiește „pe bune”, nu virtual.

De aproape doi ani încoace, asistăm și asistă și ei, viitori adulți pe care îi vrem funcționali pentru această societate, la un joc de-a educația. Atât de periculos pentru copiii care deja au dezvoltat forme de anxietate, chiar depresie. Au mers la școală cât au mers, virusul s-a „cuibărit” și printre ei și au intrat din nou în alternativa numită educație școlară online.

Tableta, laptop-urile, PC-urile, telefoanele, care erau considerate nocive pentru copii, acum sunt „acel ceva” atât de necesar pentru a putea trece prin școală. Gadget-urile au devenit singura formă și sursă de dezvoltare emoțională. Interacțiunea cu lumea a copiilor „coronavirusului” se rezumă la un ecran în fața căruia stau ore în șir. O comunicare anemică deloc benefică pentru psihicul și reglarea din punct de vedere emoțional a copilului aflat în proces de formare.

Frică, nesiguranță, oboseală și lipsa normalității

Frica. Iarăși un factor care intervine și care îi afectează, inclusiv din punct de vedere al imunității, pe copii. Frica de a nu face față unui astfel de sistem de predare, frica de a nu rămâne în urmă dacă le pică internetul, frica de a nu fi auziți din multitudinea de „căsuțe vorbitoare”. Și oboseala.

Concentrarea, efortul psihic depuse de copil sunt mult mai mari în fața unui ecran decât în viața aceea „pe bune” pe care ei și-o doresc. Și de care nu mai au parte de aproape doi ani. Multora le-au dispărut, din păcate, culorile curcubeu și de pe chipuri și din suflete. Vor normalitate. Dar ține de oamenii mari să le-o asigure. Cu ce drept, se întreabă ei, ni se fură copilăria?

De ce alții pot și  traversează cu bine această pandemie, iar noi suntem codași? La noi nu se vorbește decât de spitale arhipline, medici epuizați și sute de oameni care mor zilnic.

Ce să-i răspunzi unui astfel de copil/ adolescent?

Că sistemul ăsta defect și putred, de care cei care ar trebui să se ocupe o fac la un mod atât de superficial încât frizează deja nesimțirea. Fiindcă ei sunt principalii vinovați, fiindcă ei doar emană niște sunete de atâția ani, cum că sănătatea și învățământul ar trebui să fie „priorități 0”, iar 0, m-am convins, înseamnă întotdeauna, dar întotdeauna, 0. Adică nimic!

Avem o generație de copii care și-au creat propria lume, cu un univers educațional  limitat, îngrădiți de dreptul de a interacționa cu alți copii de vârsta lor. Un fel de autism programat. O lume în care, din cauza contextului pandemic greu de gestionat, greu de rezolvat la noi, da, chiar riscăm să avem o generație pierdută.

În alta sau aceeași ordine de idei, aflăm azi că România nu mai are bani pentru salariile profesorilor. Pentru ca dascălii să-și primească lefurile pe decembrie e nevoie de rectificare bugetară.  Iar o rectificare bugetară poate fi făcută doar de un guvern stabil. Doamne ajută!

România, copiii tăi te iubesc! Fă-te bine cât mai repede!

foto cu caracter ilustrativ

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ce scrie în raportul Penitenciarului Târgșor cu privire la starea de rău acuzată de Elena Udrea

Elena Udrea a ajuns, joia trecută, la unitatea de primiri urgențe a spitalului județean din Ploiești, direct de la Penitenciarul Târgșor unde este încarcerată. Fostul...

Mizerie și foame. Condiții oribile oferite de Armata Română soldaților francezi aflați în misiune la Cincu

700 de militari francezi se află în misiune, în România, la unitatea militară de la Cincu. Aceștia au fost șocați de condițiile oribile de...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Ce scrie în raportul Penitenciarului Târgșor cu privire la starea de rău acuzată de Elena Udrea

Elena Udrea a ajuns, joia trecută, la unitatea de primiri urgențe a spitalului județean din Ploiești, direct de la Penitenciarul Târgșor unde este încarcerată. Fostul...

Mizerie și foame. Condiții oribile oferite de Armata Română soldaților francezi aflați în misiune la Cincu

700 de militari francezi se află în misiune, în România, la unitatea militară de la Cincu. Aceștia au fost șocați de condițiile oribile de...

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță este noul rector la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță a fost ales, vineri, de către Comunitatea Academică, rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești. Turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector...

Petrolul Ploiești joacă în această seară cu UTA Arad

Reveniți pe traiectoria potrivită după ce au adunat șase puncte din ultimele două etape, „lupii” așteaptă cu mare încredere duelul cu UTA Arad, vizând...

Ce a declarat hoțul prins la Ploiești, după ce a furat un sac cu bani al Poștei Române. ”M-am distrat cu prietenii”

Aproape zece mii de euro. Atât a reușit să cheltuiască în mai puțin de două zile tânărul de 20 de ani care a furat...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -