Crește zilnic numărul ploieștenilor care se vaccinează. Fă ce vrei, dar știi ce faci?

0

Temători din cauza numeroaselor teorii conspiraționiste, așteptând să vadă ce se întâmplă cu cei care au deja mai bine de jumătate de an de la rapel, din ce în ce mai mulți ploieșteni se îndreaptă către centrele unde se pot vaccina.

Au auzit că vaccinul le poate provoca tot felul de afecțiuni, că pot avea cancer, că pot rămâne sterili, că minți bolnave ar vrea să decimeze populația planetei. Sunt atât de multe aberații care se propagă în spațiul online, încât cu greu le pot face față psihic.

Nu sunt de judecat și condamnat, mulți dintre ei având pe fond o profundă aversiune față de politicieni, de cei care au condus și batjocorit România, iar acum le cer să aibă încredere. E greu, e foarte greu să le mai ceri oamenilor să aibă încredere, când toți am asistat la achiziții dubioase, la prețuri exorbitante, dar nu am văzut un interes real pentru achiziții de medicamente esențiale, pentru aparatură necesară în ATI.

E greu ca oamenii să le mai acorde încredere, atât timp cât la debut de pandemie s-au strâns 5000 de suflete la un congres, iar oamenilor le spun că e periculos să stea 10 la un șpriț. Dacă aia 5000 sunt bătuți în cap și nemernici, trebuie să fim la fel? Ne scapă ”puterea exemplului” lor de necazurile momentului? Mai degrabă aș spune că ne agravează problemele. Dacă unul e prost, e o scuză pentru mine să fiu la fel?

Au trecut valuri ale pandemiei, iar între ele am văzut zero preocupare reală pentru ceea ce specialiștii avertizau că va urma. Și… a urmat. Mulți nu credeau că va avea o asemenea amploare. Apoi, ușor-ușor, prin familie, prin vecini, printre colegii de la muncă, am avut cazuri dramatice. Cu sau fără comorbidități cunoscute, oamenii au murit și continuă să moară.

”Oricum… mureau.” Poate că da, poate că virusul le-a grăbit dispariția, dar spuneți sinitroșenia asta de concluzie unui om care tocmai a pierdut pe cineva drag. Sau, mai bine, nu i-o spuneți, dacă țineți la integritatea voastră fizică. Și nici să rănim mai rău oameni care deja sferă nu e cazul. Să ne punem pentru o clipă în situația lor. Mai gândiți-vă!

Se mai moare și de altceva, în afară de Covid? Daaa, se moare. Și fenomenul este amplificat de faptul că oamenii sunt speriați, că nu mai accesează serviciile medicale, iar afecțiunile cronice se complică. În plus, și să vrea, mulți chiar nu pot accesa serviciile medicale. Nu e vina lor, e o realitate a unui sistem medical jalnic, de care toți și-au bătut joc, de care toți le-am permis să își bată joc. Și cu ce ne ajută că știm și înjurăm acum pe tema asta? Nu e mai important să ne salvăm viețile?

E vina politicienilor? Da! Și cu ce ne ajută că știm asta? Poate că după ce se termină această pandemie, pentru că se va termina, o să vină și vremea socotelilor. Până atunci, să ne concentrăm pe ce am putea face acum pentru noi, pentru cei de lângă noi.

Printre cele mai mari greșeli pe care le facem se numără și automedicația. Sunt bune tratamentele naturiste, unele cu adevărat eficiente. Doar că, abuzul sau încrederea excesivă în ele nu reprezintă soluția. Nu toate prostiile debitate pe net sunt de luat în seamă. Căutați părerile specialiștilor, consultați-vă medicul de familie sau o persoană apropiată care are pregătire de specialitate. O documentare corectă reduce riscurile.

Previzibil, urmare a noilor restricții anunțate, se poate observa deja creșterea frecvenței accesării centrelor de vaccinare. Cei care vin acum nu sunt ferm convinși de beneficii, mulți au rămas la fel de temători, dar au început să vadă că în țările pe care le admiram și le consideram civilizate lucrurile stau complet diferit în felul în care populația se comportă.

Nu v-ați pus niciodată întrebarea dacă nu cumva acei oameni nu sunt neapărat niște oi, niște sclavi care se conformează fără să raționeze? După standardul lor de viață nu prea par ca având un spirit de turmă. Nu cumva noi suntem oile care pleacă pe fentă, după niște ciobani sfertodocți? Nu vi se pare că trăim în halul ăsta tocmai pentru că mereu am plecat pe fentă, că refuzăm să ne educăm, să ascultăm de toți scelerații, de toți profitorii?

Cumva, nebunia asta va înceta. Vaccinați sau nu, mai devreme sau mai târziu, se va merge către o stare de normalitate. Să nu vă imaginați că va fi la fel. Lumea s-a schimbat și se va schimba. Nimeni, oricât de șoșoc este, nu va putea să oprească evoluția, chiar dacă asta implică și aspecte care nu ne convin, care ne scot din zona noastră de confort.

Și încă ceva… credeți că nouă, jurnaliștilor, ne convine ce se întâmplă? Ce credeți că facem, după ce plecăm de la redacții sau revenim de pe teren? Mergem pe la casele noastre, la familii, la prieteni. Trecem prin aceleași drame sau bucurii, prin aceleași momente ca și voi. Unii au trecut prin boală, alții au apucat să se vaccineze. Nu toți am avut și avem încredere și știm că și vaccinați ne putem contamina și înțelegem că putem da boala mai departe. Trecem prin aceleași stări, avem multe momente de îndoială și avem aceeași aversiune față de clasa politică. Ei ne-au cultivat-o, ei ne-au amplificat-o, ei ne-o întrețin zilnic. Dar avem un avantaj: putem sta de vorbă cu oameni pregătiți, cu oameni a căror părere contează.

Ia presa bani să vă omoare? Mă gândeam, dacă e cineva din presă dispus să ia bani, conștient fiind că articolele sau emisiunile sale vor omorî indirect pe cineva drag. Refuz să cred că este vreunul atât de nemernic sau cretin încât să își asume asta. Aaa… nu pot să nu observ că sunt unii care o fac moca, de dragul ratingului, fără nici cea mai mică remușcare, dar pentru o cu totul altă teorie, cât mai conspiraționistă și bazată pe fabulații care însă prind.

Dacă avem încredere în cifre? Nu! Nu în detaliu. O armată de imbecili puși politic au demonstrat cum se încurcă în ele, cum apar diferențe, cum nu pot explica multe inadvertențe. Am pierdut de mult timp șirul și preocuparea de a sta călare pe cifre, dar am fost în ATI, nu o dată. Am fost și la morgă, nu o dată. Mi s-a părut relevantă cu adevărat situația din teren, nu cea din cifrele raportate. Așa am ajuns să îmi iau deciziile. Știu, nu toți ajung acolo să se convingă cu ochii lor, dar le-am propus contestatarilor, celor care înjurau mai abitir să își desemneze 1-2 reprezentanți și mă voi ocupa de formalități pentru a merge împreună acolo. Ce credeți? Au lăsat-o baltă. Nu au mai zis nimic… Sunt în continuare deschis propunerii pe care am făcut-o.

Rămâne la latitudinea fiecăruia ce are de făcut. Poate că selecția naturală va funcționa, tocmai pentru că ne încăpățânăm să mergem pe o alternativă, nu 100% sigură, dar deocamdată preferabilă îngrămădelii de la morgă. Unii vor avea noroc, alții… ghinion, ca să citez un mare jucător de golf. Și tare mult aș vrea să nu-l mai văd ieșind și certându-ne, așa cum nu și-a certat colegii de partid, când s-au îngrămădit să-i facă voia. Aș vrea să se termine odată circul ăsta și să ne vedem de viețile noastre. Nimic nu e etern, nici el, nici noi…

Nu e momentul de amuzament, dar nu poți să nu zâmbești amar, văzând cum mulți abia așteaptă anticorpii monoclonali, ca alternativă la vaccin. Habar nu au ce-s ăia și nici că sunt produși de Pfizer, dar sunt buni, pentru că așa au auzit ei.

PS: Cele două imagini mi-au fost trimise de un foarte bun prieten. Sunt de la Centrul de Vaccinare din sala de sport a liceului Al. I. Cuza din Ploiești. Atât el, cât și cei din familia sa au trecut prin boală, acum o jumătate de an. Unii cu forme ușoare, alții mai complicate, dar nu letale. Au decis acum, la 6 luni după boală, să se vaccineze. Credeau că vor fi doar ei la centru, însă au constatat că vin din ce în ce mai mulți, după ce între valuri bătea vântul prin astfel de centre. Fiecare cu decizia lui…

*Puteți înjura după pofta inimii, dar gândiți-vă dacă asta vă ajută la ceva.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău