Ce se va alege de guvernul condus de Florin Cîțu? USR nu-l vrea premier și nu negociază

0

Românii sunt prea puțini interesați de cine conduce un partid sau altul, dar au devenit foarte îngrijorați din cauza instabilității guvernamentale. Deși și-a îndeplinit visul de a ajunge la șefia PNL, pentru Florin Cîțu abia acum vine proba de foc numită moțiune de cenzură.

Exceptându-i pe cei implicați politic și pe susținătorii acestora, cei mai mulți dintre români nu dau doi bani pe alegerile interne ale partidelor, mai mult sau mai puțin democratice. Abia când realizează ce efecte produc aceste alegeri interne devin interesați prin prisma situațiilor limită către care deviază țara.

Este și cazul guvernului condus de Florin Cîțu, care în ciuda declarațiilor sale de la congresul din weekend, în care afirma că este în discuții cu ”partenerii” de la USR-PLUS, realitatea este cu totul alta. Florin Cîțu: „Am avut discuţii. Foarte bine atunci că neagă. Eu am avut discuţii cu domnul Ghinea. Domnul Ghinea vine luni la semnarea PNRR.”

Useriștii au părăsit guvernarea, după ce Cîțu le-a demis câțiva dintre titularii unor ministere împărțite prin algoritmul politic. Din acel moment, cei de la USR PLUS au afirmat că nu se vor întoarce în alianță dacă Flrorin Cîțu va rămâne premier.

Ultimele declarații dinspre USR, după ce Cîțu a devenit lider PNL, au fost neschimbate față de abordarea inițială.

Dacian Cioloș: ”Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. Nu ne întoarcem la guvernare decât în condiţiile deja expuse: alt premier şi calendar clar de reforme. Consider declaraţiile liberalilor o încercare ridicolă de influenţare a alegerilor din USR PLUS.”

Totodată, după congresul în care a declarat răspicat că nu va face niciodată alianță cu PSD, Florin Cîțu a avut o altă abordare: ”Vom discuta cu toţi cei care în Parlamentul României vor susţine un guvern şi nu vor o criză politică. Cu toate partidele!”

La rândul lor, deși au primit acest mesaj de la premier, pesediștii nu par să facă nici ei concesii actualului premier, care i-a atacat dur în timpul campaniei din PNL și pe care i-a exclus din orice variantă. Marcel Ciolacu: „Cîțu, te așteptăm la moțiune!” 

Le place sau nu, fără alianța cu USR PLUS, liberalii au ajuns la mâna PSD, care poate juca inclusiv pe cartea suspendării președintelui. Știți deja ce se spune despre ”jocul de glezne” făcut de liderul Marcel Ciolacu, speculații politice care vor fi în foarte scurt timp confirmate sau infirmate, în funcție de acțiunile concrete ale acestui partid.

Susținut doar de președintele Iohannis, de UDMR și de propriul partid, Florin Cîțu nu are cum să scape de demitere prin moțiune, asta în cazul în care vreunul dintre celelalte partide nu-și schimbă poziția.

Perioada care urmează poate să adâncească și mai mult criza politică. Președintele Iohannis va face uz de toate prerogativele pentru menținerea lui Cîțu la Palatul Victoria, însă cel mult poate întârzia acest moment. Și dacă de procentele în evidentă scădere la PNL le pasă doar celor din partidul în cauză, de efectele economice ale crizei politice ne pasă tuturor, în ultimă instanță noi fiind cei care vom deconta costurile uriașe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău