Este corect ca o parte a populației să plătească direct facturile majorate la gaze și electricitate, apoi indirect, de la buget, diferența pentru alții?

2

Povestea liberalizării pieței de energie nu se va termina bine. Nu are cum să se termine astfel, când tot ceea ce s-a întâmplat, dar mai ales ceea ce urmează să se întâmple se va simți extrem de dur în nivelul de trai.

Era nevoie de liberalizarea acestei piețe? Răspunsul mai aproape de realitate este: era obligație impusă de cei care ne-au luat în stăpânire resuresele și controlează acum și ceea ce suntem obligați să importăm.

Citește AICI despre una dintre dovezile nemerniciei, pentru că liberalizare nu se numește, ci liber la legea junglei. Atât timp cât ai semnat pe un an pentru un tarif, iar furnizorul modifică abuziv și unilateral acest tarif, iar statul nu te poate proteja, este evident că trăim într-o junglă și urmează să ne comportăm ca atare.

Capacitățile energetice ale României sunt destul de aproape de necesarul de consum intern, poate chiar peste, dacă aceste capacități ar fi exploatate eficient. Din păcate, capacitățile energetice nu ne mai aparțin, iar România a ajuns obligată să își stoarcă la maxim populația. Sunt peste 30 de ani de privatizări oneroase, de vânzări de resurse naturale și de distrugere a capacităților de producție.

S-a spus că nu erau rentabile, că produceau pagube, că erau depășite tehnologic. Și cum să nu producă pagube atât timp cât în fruntea acestor afaceri naționale, strategice, capitale pentru independența unui stat, se aflau sinecurile bine instruite să producă bani pentru mai marii zilei și să le falimenteze cu bună știință, având ca finalitate vânzarea le preț derizoriu.

S-ar fi putut ca statul român să investească în retehnologizare, în eficientizare, dar fix asta nu se dorea. Rezultatele se văd astăzi…

Și iată că am fost obligați să liberalizăm o piață, care oricum nu ne mai aparținea strategic, dar care era rentabilă pentru cele câteva companii care o controlau. E drept că salariile boșilor erau indecente în raport cu realitatea economică, dar populația plătea facturi decente.

Liberalizarea pieței energiei se dovedește astăzi un atentat la echilibrul și așa fragil al componenților societății, atât persoane fizice cât și juridice. Vom asista la falimentări pe bandă rulantă în zona afacerilor mici și mijlocii, dependente de consumul de energie și gaze. Devin brusc nerentabile sau sunt obligate să majoreze prețurile sau să tragă obloanele.

Mai poate populația să suporte astfel de costuri? Pe de o parte, populația plătește în mod direct majorările, pe de alta suportă consecințele majorărilor pentru ceilalți, plătind mai mult pentru bunuri și servicii. Și toată această explozie nu vine la pachet cu majorări salariale, bugetul fiecăruria fiind acum gestionat pentru acoperirea diferențelor lunare la energie, nicidecum la creșterea veniturilor.

Ce ar fi putut face Guvernul? Avea două soluții: să plafoneze prețurile la energie (situație scăpată grav de sub control) sau să acorde ajutoare sociale. A recurs la cea de a doua variantă. Și nu spun că este rău pentru bieții oameni, care și așa se târau să supraviețuiască, dar vă întreb dacă este corect față de ceilalți.

Concret, se comite o inechitate socială pentru care oamenii nu au nicio vină. Venitul mediu net lunar până la care se va acorda ajutorul pentru încălzire este de 1149 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2053 lei, în cazul persoanei singure. Ajutorul va fi acordat pe perioada sezonului rece, din luna noiembrie până în luna martie, iar valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat va fi de: 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei/lună pentru energie electrică, 320lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Ia să vedem ce se întâmplă cu cei care au venituri de la un leu în sus peste aceste plafoane. Pe de o parte, aceștia suportă ”directa de dreapta” a scumpirilor. Pe de altă parte, de unde credeți că vor fi acordate ajutoarele pentru ceilalți? Ați ghicit: de la buget!!!, adică de la noi toți, deci încă un cost indirect pentru fiecare dintre noi. Și toți acești bani ar fi putut să meargă în infrasctructură, în orice altă investiție de care să beneficieze tot românul și care să genereze plus valoare în timp.

Nu am nimic împotriva protecției sociale, ba chiar consider că este necesară, dar de ea vor beneficia meritat atât amărâții cu venituri mici sau pensionarii nespeciali, cât și bețivii sau putorile care nu au chef de muncă, dar cărora le va fi cald la iarnă pe banii altora. E corect să susținem aceste ultime două categorii???

Să prezinți aceste ajutoare sociale din banii tuturor ca pe o realizare… asta înseamnă mojicie. Nu, asta nu are cum să se termine bine. Presați și așa de criza economică generată de criza sanitară, la rândul ei generată de niște minți bolnave, oamenii îndatorați pe la bănci sunt acum obligați să aleagă la cine să mai plătească întâi birurile. Ori ești debranșat de la gaze sau curent, ori îți ia banca locuința, ori mămăliga explodează, iar asta ar fi fix ceea ce ne lipsește.

Este sau nu un atac direct la clasa de mijloc, cea oricum destul de firav reprezentată în societate, dar cea care ar fi trebuit să fie motorul economiei, tocmai pentru că este singura care nu-și externalizează profiturile?

PS: Pe acest fond dramatic, fără nici cea mai mică teamă de a-l cataloga așa, scandalul politic este tot ceea ce ne mai trebuia… Priviți la cursul BNR, ca efect al instabilității! Un om normal la cap ar spune că leul se depreciază. Un oligofren ar spune că euro să întărește.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Este discriminatorie aceasta lege. Este discriminatorie si frustrant fata de cei care muncesc si isi platesc taxele si impozitele catre statul roman. Nu ma refer aici la pensionari si la cei care chiar nu au cu ce sa traiasca. Ma refer la cei care lucreaza la negru, fara carte de munca, la cei care incaseaza bani din diurne si nu platesc niciun impozit, la cei care nu vor sa munceasca si sunt intretinuti de statul roman – in principiu pentru voturi, etc. Statul roman adica politicienii romani indeamna la nemunca. Daca nu muncesti primesti tot felul de ajutoare sociale de la stat: ajutor de incalzire, ajutor de energie, transport public gratuit, ajutor pentru lemne, rechizite / tablete/ calculatoare pentru copii minori, mese la cantina sociala (ridicate cu Mercedes sau BMW), etc. Se pot strange semnaturi pentru o petitie la Avocatul Poporului impotriva acestei legi si o petitie la Consiliul Discriminarii.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău