Dacă politica-i o curvă, Barna nu e sigur peștele ei. Scenariile posibile de după scandalul din coaliția guvernamentală

0

Mișcările politice de ieri, 1 septembrie, nu vor rămâne fără efecte. Fiecare formațiune are agenda ei, nu neapărat comună cu agenda publică reală, într-o țară în care se trăiește din ce în ce mai rău. Este o realitate, susținută de degradarea progresivă a nivelului de trai.

PNL susține că vrea ca România să se schimbe profund și de accea a insistat cu aprobarea PNDL3. USR susține că asta e mită pentru primarii PNL și o ține cu reforma justiției. În fapt, fiecare se ține cu dinții de puținul electorat rămas, sperând să mai câștige ceva capital politic din bubuirea adversarului. Se joacă dur pentru șefiile unor instituții de forță, jucătorii sperând să și le subordoneze pentru a controla și ajusta mișcările adversarilor.

Dacă privim situația politică actuală prin acest context, realizăm că lupta politică acutizată ieri este doar un soi de wrestling, adică circ pentru spectatori, cu lovituri aparente, cu simulări de căderi dure, cu strigăte și public ahtiat de showuri fake.

Cumva, se știe deja cine va câștiga, pentru că nu contează cine mută piesele pe tabla de șah, cine doar cel care poate da un șut mesei care ține toți pionii într-un echilibru fragil. În aceste condiții, chiar dacă rezultatul nu este cunoscut cu exactitate în privința numelui, meciul este jucat deja, iar câștigătorul este cine trebuie, indiferent de cum se numește. Ceva neclar?

Să nu râdeți, dar ceea ce urmează ține de cum o joacă USR PLUS, mai precis de cum va alege să piardă Dan Barna: în fața lui Cîțu sau în fața lui Cioloș. Totuși, pentru amuzamentul chibiților, iată care ar fi scenariile de după mutarea anunțată de USR-PLUS, respectiv ultimatumul dat PNL – ”renunțați la Cîțu și continuăm sau votăm moțiunea de cenzură”. (Apropos, care moțiune??? Pentru că vă reamintim că USR nu are numărul necesar de parlamentari ca să inițieze una, așa că ar trebui să o voteze pe cea a PSD sau AUR).

Varianta 1: Să plece Cîțu pentru ca USR să continue guvernarea alături de PNL și UDMR. Cam greu spre imposibil, în condițiile în care președintele Iohannis îl susține pe Florin Cîțu, iar plecarea acestuia ar însemna să piardă și alegerile din PNL. În momentul în care nu mai ai ce să le promiți și să le dai edililor din teritoriu, la revedere influență în partid. Cu alte cuvinte, varianta 1 pică. Iese Barna șifonat grav din asta? Iese…

Varianta 2: Moțiunea de cenzură. Cum vă imaginați că va vota USR PLUS alături de PSD și/sau AUR? Și ar mai fi o problemă… dacă PSD o joacă altfel, susținând un guvern minoritar PNL, condus de Cîțu. S-o fi mai întremat PSD, dar tot nu are procente suficiente pentru a forma o majoritate. Ar putea-o forma cu PNL sau ar putea lăsa PNL singur la guvenare, ca să se mai erodeze și să aibă în cine să dea cu pietre. Și ar mai fi ceva… vi se pare Ciolacu tipul care să o joace de capul lui? În ambele scenarii asumate de PSD, USR e în offside. Șah mat! Iese Barna șifonat grav din asta? Iese…

Varianta 3: USR renunță la pretenții, exact ca la momentul demiterii lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății, nominalizând un alt ministru la Justiței și continuând astfel alături de PNL și UDMR. O va face? Dacă da, atunci USR s-a detonat în fața propriului electorat. Ar demonstra că pentru ciolan poate face orice fel de compromis. Să ieși seara și să spui ”Până aici!”, apoi să reformulezi și să spui ”Sau până mai încolo…”, asta înseamnă sinucidere politică.

Trebuie să admitem că Cioloș a jucat-o magistral împotriva lui Barna, pentru că nu e cazul să uităm și de competiția pentru șefia USR. Practic, Cioloș este cel care a forțat aseară poziția USR, iar Barna s-a trezit în mijlocul unui ultimatum pe care nu are cum să îl joace. Nu-l ajută procentele. Indiferent de rezultat, Cioloș va spune că Barna nu e om politic adevărat, că USR nu are niciun viitor cu el și că înfrângerea din această rundă este argumentul suprem pentru îndepărtarea lui de la frâiele USR. Cioloș i-a servit-o lui Barna la categoria: ”Joac-o p-asta!” Iese Barna șifonat grav din asta? Iese…

Varianta 4: Alegeri anticipate. USR e jale la procente, deci nu. PNL e praf și pulbere la procente, deci nu. PSD e ceva mai bine decât anul trecut, dar tot insuficient, deci nu. AUR cam ca USR, deci nu. UDMR… cui îi pasă???, deci nu. Alegeri anticipate… deci nu!

Va fi amuzant politic, dar trist pentru români, indiferent de rezultat.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău