Țara arde din cauza facturilor la gaze și energie electrică, iar babele din guvern se SIIJ pe ele – scandalul țațelor din guvern, pe înțelesul tuturor

1

Ce legătură are agenda publică, cea reală a românilor, cu agenda partidelor politice? Poate v-ați pus această întrebare, fără a fi neapărat pasionați de politică, dar fiind cu certitudine victime ale deciziilor politicienilor.

Nici nu a venit sezonul rece și deja se aude clănțănit de danturi românești. Motivul este deja principala temă care ar trebui să fie pe agenda publică românească: jigodismul operatorilor de pe proaspăt liberalizata piață a energiei, acțiune care a rupt lanțurile celor deja pregătiți să-i jupoaie pe români.

Funcționa relativ bine piața energiei. E drept că niște șefi din zona gazelor și a energiei câștigau salarii cam nesimțite în raport cu realitatea din economia românească, dar nici nu ne puteam plânge de facturi astronomice. Și nici pierderi nu erau, decât dacă le făceau din pix, pe hârtie. Dar ordinele de la împărăție au fost precise: liberalizați, nu de dragul economiei concurențiale, ci de dragul cartelizării întru spoliere. Aștept contraargumente. Și nu vă imaginați cât îmi doresc să existe.

Cei care până luna trecută plăteau în jur de 100 de lei/lună, pentru energia electrică pe care o consumau, au primit acum facturile-surpriză, unele și de 2-3000 de lei, de zici că tocmai au uitat 15 flexuri în priză și au plecat o lună în concediu. În unele cazuri, cei care au facturat au recunoscut că au fost erori ale sistemului de facturare, dar sunt prea multe și duc oamenii spre stop cardiac.

Cu sau fără erori, pe care permiteți-mi să nu le cred a fi neintenționate, scumpirile sunt certe și vor fi aberant de mari la iarnă, pe fondul creșterii consumului. Și unde mai pui că prin noile contracte se promitea menținerea tarifului pe care l-am ales și pentru care am semnat. Aiurea…

Ca și în cazul cămătăriei sub umbrela sistemului bancar românesc, regulile se schimbă în timpul jocului, prin specularea acelor clauze formulate alambicat și scrise atât de mărunt, încât nici un om cu vedere normală nu le deslușește. Nu contează ce ai semnat, contează ce modifică ei în mod unilateral. Până ajungi în instanță, plătești ca Berilă. Nu înseamnă că o să și câștigi în instanță.

Este liberalizare reală sau este junglă? O întrebare retorică, răspunsul fiind evident și pentru cei fără pregătire în economie.

Așadar, țara arde și babele din coaliție se SIIJ și PNDL pe ele, plus o țin langa cu programul de vaccinare. Asta e agenda lor. Să le luam pe rând, pe teme și partide.

Criza de azi, despre care puteți afla detalii de AICI, a fost declanșată de USR-PLUS. De ce? Pentru că premierul liberal Cîțu, aspirant la șefia PNL, a băgat spre adoptare în ședința de guvern programul PNDL 3. Nimeni nu a spus de unde scoate 50 de miliarde, bani de dat primăriilor pentru investiții.

Cum PNDL 1 și 2 au fost niște rateuri pentru români, dar vaci bune de muls în guvernările anterioare, românii au putut vedea cum se duceau 2000 de euro pentru un bec. Mai rar așa investiții în beneficiul public. Cîțu zice că nu se va întâmpla asta și cu PNDL 3, cu atât mai mult cu cât există instituții care să verifice dacă primarii vor face jaf pe acest program.

La modul cel mai sincer, ce ar trebui să facem? Să oprim orice program de investiții? Ar însemna să renunțăm la spitale, la drumuri, la multe alte proiecte de investiții publice.  Suspiciunile USR au temei în ceea ce s-a întâmplat în trecut, dar poate răspunde USR PLUS la întrebarea: în cazul în care PNL și UDMR sunt de acord să vă voteze măsura de desființare a SIIJ, cum se face că sunteți de acord să treacă PNDL 3? Nu mai e periculos? Măăă… Chiar nu vă imaginați că nu toți suntem spălați pe creier?

În altă ordine de idei, amuzanții de la USR PLUS au amenințat azi cu inițierea unei moțiuni de cenzură. Și știți care e cea mai tare fază a zilei: au uitat cu ce procent au intrat în Parlament, adică unul puțin peste o zecime din voturile valabil-exprimate, deci insuficient pentru a strânge semnăturile pentru inițierea moțiunii. Cred că și pe ei i-a umflat râsul, în momentul în care și-au dat seama că au nevoie de 117 semnături, iar ei sunt 80 toți. Ce ar putea să facă? Să iasă de la guvernare și să voteze alături de PSD și AUR la o moțiune inițiată de aceste partide. E? Cum e asta? Oricum, atât PSD cât și AUR au spus că nu vor accepta ca USR să semneze pe moțiunile lor. Mai circ de atât nu există.

USR PLUS are o problemă: nu și-a îndeplinit nicio promisiune făcută în fața propriului electorat, dar și mai grav de atât nu a respectat agenda pe care gurile rele spun că ar fi primit-o. Deh, speculații…

USR a fost astăzi un fel de Giani din Las Fierbinți. A amenințat pe toată lumea, uitând că cu poți să dai cu un pumnuleț/procențel în ditamai masa. Cât despre desființarea SIIJ… asta este prioritatea națională? Ei zic că da. Nu spun că nu e o temă de discutat, că nu se fac nemernicii politice cu instrumente. Până la urmă, indiferent de ce instrumentează SIIJ, tot o instanță va decide. Ce atâta sperietură?

Și dacă tot consideră USR PLUS că asta e tema majoră a României, deși puțin peste 10% dintre români au pus ștampila pe ei pentru astfel de proiecte, nu ar fi mai bine pentru români, că tot se vorbește despre voința lor, să rezolve problema pensiilor speciale? Parcă ar fi fost mai simpatici pentru următoarele alegeri. Agenda lor, treaba lor, votul nostru…

Uite, spre exemplu, pentru că tot au Ministerul Sănătății. Ar fi putut să rezolve o problemă foarte gravă: achiziția de computere tomograf pentru spitalele publice. Știe ministrul Sănătății că un suspect de cancer așteaptă 6-8 luni pentru programarea la CT, în sistem decontat de CAS, că doar e contribuabil și asigurat? Dacă nu are 6-700 de lei pentru privat, e deja în metastaze. Am scris AICI despre asta. Dacă cei de la USR făceau prin MS aceste achiziții, cu siguranță erau cu 10 procente peste ce au acum. Și le-ar fi câștigat meritat, nu prin șantaj politic. Dar, dacă nu vor ei, ce să le faci?…

Să ne întoarcem la PNDL 3. Repet, nu știm încă de unde se vor scoate 50 de miliarde de leuți. Cîțu e în campanie electorală internă. Are tot interesul să-și țină aproape primarii. Și mai are și posibilitatea să decidă singur dacă PNDL 3 trece, chiar și fără susținerea USR. O va face în această seară, să nu aveți dubii. PNL a scăzut mult în sondaje, ceea ce mă determină să cred că măcar din instinct de conservare liberalii vor utiliza sumele ca să se vadă niște investiții serioase în comunitățile locale. E singura șansă a liberalilor să își spele imaginea și să revină în sondaje. Dacă nu, vor avea soarta PSD?

Apropos de PSD… Se află în situația în care se aflau liberalii, până în alegeri. Nu trebuie să facă nimic, pentru că fac adversarii pentru ei. Românii nu uită, dar ca de obicei îi auzi înjurând printre dinți: ”mama lor, a tuturor, dar iar alegem răul cel mai mic.” Nu e greu previzibil, că doar istoria postrevoluționară a României a tot demonstrat-o ciclic. Ăsta da blestem… Românul, indiferent cât de umilit a fost, mai uită din ce a îndurat, îi mai iartă pe baroni, ba chiar ajunge să credă că unii sunt simpatici și îi votează iar. Au făcut japcă, dar au și dat 50 de lei la pensie. Ceartă-i, dacă poți… (pe români).

UDMR? Bine-merci… Ăștia sunt singurii care știu ce vor. Ne plac sau nu, ungurii profită că românii se p..ă pe el de vot, iar absenteismul îi saltă mereu peste 5%, procent suficient pentru a înclina balanța deciziei politice din România. Nu e vina ungurilor din Transilvania că românii nu ies la vot. Să ne înjurăm între noi, nu pe ei. Ei doar își văd interesele și o fac al naibii de bine. Aproape toți se folosesc de UDMR și UDMR se folosește de toți.

AUR. Ca din galeria de unde provine, liderul lor a ieșit public azi și a anunțat că depune moțiune de cenzură împoriva guvernului Cîțu. Dacă vă interesează cu adevărat ce va urma, nu vă uitați la liderul galeriei, ci la băieții din spatele lui, cei de la loja oficială, patronii echipei de aur și totodată sponsorii galeriei. N-au echipă, dar uite ce frumos cântă și scandează. E drept că încă nu-i vedeți, dar credeți-mă că sunt acolo, pregătind terenul pentru ce va urma.

Într-un fel, poate mai puțin cizelat, AUR are discursul pe care l-a avut USR PLUS: ăilalți sunt niște nenorociți, dar noi nu avem un program concret de propus. Votați-ne să scăpăm țara de ceilalți, ca să venim noi și mai vedem după aia. Și ce să vezi… cam tot între 10 și 15% pendulează. Nici unii și nici ceilalți nu s-au prins că nu mai merge așa, doar cu sloganul: huo ăilalți!

Ca să treci de 20%, ori minți mai abitir ca partidele mari, ori îți bagi mințile în cap și prezinți un program de guvernare coerent, unul în acord deplin cu agenda publică reală, nu de alta dar electoratul a avut și va avea întotdeuna dreptate.

P.S.: Președintele Klaus Iohannis a ieșit spre seară cu o declarație. A început cu un discurs despre vaccinare, apoi a făcut apel la partide să fie responsabile, să lase interesele mărunte și să se ocupe responsabil de actul guvernării. Nu știu de ce, dar cred că are mai multe șanse cu vaccinarea…

1 COMENTARIU

  1. Ziaristica de doi bani:
    „Cei care până luna trecută plăteau în jur de 100 de lei/lună, pentru energia electrică pe care o consumau, au primit acum facturile-surpriză, unele și de 2-3000 de lei.”

    Inca o mostra de populism jegos!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău