Câteva rânduri altfel despre profanarea de morminte din Cimitirul Evreiesc Ploiești. Anormalitatea unor reacții oficiale

1

Context: Poliția a fost sesizată, joi, 3 iunie, cu privire la faptul că un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor, iar unele dintre acestea au fost sparte. Profanare cu tentă antisemită sau act de teribilism fără conotații rasiste?

Știrea inițială AICI. Reacția Primăriei Ploiești AICI.

Apar știrile despre un moment regretabil și condamnabil, apar imediat și reacțiile cititorilor, așa cum era de așteptat. Ce s-a întâmplat, în fapt, în Cimitirul Evreiesc? 16 monumente au fost dărâmate. Atât știm oficial. Nici urmă de suspiciuni în privința făptașului/făptașilor, cu atât mai mult asupra mobilului acestui act de vandalism.

Cu toate acestea, apar scuzele față de comunitatea evreiască, contextualizând toate necazurile istorice, dând astfel o tușă momentan fără acoperire. Extras din comunicatul Primăriei: ”Condamnăm astfel de acte, care țin de negura istoriei.” De unde știți? Repet, este regretabil și condamnabil, dar haideți să vedem mai întâi despre ce este vorba înainte de a ne scuza. Spre exemplu, se mai justifică o astfel de interpretare, dacă faptele au fost comise de câțiva copii care habar nu au de istorie și de implicațiile unui astfel de gest? Iar dacă a fost vreun ”bolnăvior”, care a acționat mânat de xenofobie, atunci să fie dovedit și condamnat ca atare.

Ok. Ne scuzăm. În această situație, nu ar fi de dorit ca municipalitatea să dea comunicate la fiecare profanare de morminte, repetitivă în mai toate cimitirele din Ploiești? Merg des în Cimitirul Viișoara. Este gard în gard cu Cimitirul Evreiesc. Merg la mormântul părinților și de nenumărate ori am văzut morminte distruse în cimitirul creștinilor ortodocși. Nu am văzut însă niciodată un comunicat oficial, prin care municipalitatea să își exprime regretul, deși știri au apărut pe această temă. Suntem oameni și suntem la fel. Nu contează că suntem unguri, evrei, români și oricare altă naționalitate. Avem aceleași drepturi și aceleași obligații, caz în care trebuie să fim tratați la fel.

Momentele odioase ale istoriei nu trebuie uitate, tocmai pentru a nu fi repetate. Asta nu înseamnă că la fiecare incident trebuie să ne antepronunțăm, să îl interpretăm ca și când ar fi fost comis într-un sens atât de nedorit. Dacă o facem, atunci dăm dovadă de lipsă de maturitate, de falsă empatie, de lipsă de respect față de cei pe care îi neglijăm în contexte similare.

Și dacă tot ne scuzăm, haideți să o ducem până la capăt, admițând că cimitirele sunt slab administrate, că în această perioadă arată ca niște jungle, că nu avem acces la morminte din cauza vegetației. Arată jalnic, de parcă administrația ar fi complice la un soi de profanare prin inacțiune, deși taxe se încasează. Am dat un exemplu AICI. Toate cimitirele arată jalnic, inclusiv cel evreiesc. Pentru asta ar trebui să se scuze administrația. Mă rog, să acționeze, că doar de asta e plătită. Scuzele nu fac curățenie. Nu am văzut un comunicat prin care oamenilor să li se ceară scuze. Puteți lesne observa că am scris OAMENILOR, nu românilor, evreilor, ungurilor, ingușo-cecenilor, chinezilor, kârgâstanezilor etc..

Ploieștiul nu este un oraș antisemit. Or fi câteva minți întunecate, așa cum sunt peste tot, în toate comunitățile, dar nu cred că sunt reprezentative. Abia când pozițiile oficiale tratează discriminatoriu astfel de momente, abia atunci se activează sentimente care altfel nu s-ar fi manifestat. Le provocați tocmai prin faptul că vă băgați în seamă politicianist, apoi vă mirați de reacțiile oamenilor care încep să se simtă discriminați. Atitudinea asta nu e regretabilă și condamnabilă?

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Rusine pentru ceea ce ai scris: oricare betiv din Ploiesti asta face deobicei, intra intr-un cimitir retras si se apuca de darimat monumente funerare. Se intimpla in fiecare zi in cimitirele ortodoxe, hoarde de betivi, de care Ploiestii sunt plini, intra, darima, sparg. Autorul ne considera niste imbecili fara cap.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău