Turismul românesc de pe litoral parcă ține morțiș să se autodistrugă. Treaba lui…

0

După un an în care a șchiopătat, deși în sezonul estival din 2020 a fost deschis, turismul românesc are mari probleme în zona litoralului. Se întâmplă asta pentru că au apărut deja ofertele care alungă turiștii, în loc să îi atragă.

Să se plângă din cauza restricțiilor nu prea merge. O pot face cei din HoReCa, care nu au afaceri pe litoral. Pentru ei a fost greu în cea mai mare parte a anului.

La polul opus se află cei de pe litoral, care pe lângă faptul că au putut opera în sezonul estival, în restul anului fiind oricum fără activitate, s-au mai bazat și pe tichetele de vacanță acordate bugetarilor. Anul acesta… pa, paaa! A fost rău cu ele? Pentru cei care le-au primit nu a fost deloc rău, întrucât erau oricum… moca. A contat mai puțin că le-au utilizat pe servicii și condiții supraevaluate, atât timp cât nu au avut costuri suplimentare.

Operatorii din turism au știu asta și au întins coarda cât au putut, ceea ce le-a făcut doar lor bine, nu și turismului de calitate. Au fost și operatori decenți, dar nota dominantă a fost japca. Asta a făcut cu adevărat rău turismului. Peste granițe nu prea puteai să pleci, iar lipsa alternativei, a concurenței, a accentuat fenomenul nesimțirii în turismul de pe litoralul autohton.

Am testat toate acestea în vara lui 2020. Câteva zile afară, atât cât s-a putut și unde s-a putut, în condiții ireproșabile, la prețuri corecte, apoi câteva zile pe la noi, pe final de sezon, pentru că și vremea a permis. Noroc că am fost cu o gașcă frumoasă, însă toți am constatat aceleași probleme: nimic atractiv ca pachet turistic, prețuri nejustificat de mari, riscul de a te ”înțepa” chiar și în locuri cu ceva pretenții. Și asta pentru că tichetele de vacanță erau musai de utilizat în țară. ”Îl ardem pe fraier, pentru că nu are alternativă!”…

Ce va fi în acest an? Nu mulți s-au încumetat să facă rezervări cu luni bune înainte, pentru că nu prea știam ce va urma, așa că mai subțire cu reducerile early booking. Din fericire, vom putea zburda pe unde avem chef și buget, mă rog, dacă ne-am vaccinat. Mă apuc și deschid câteva dintre punctele interesante de afară și constat că ai și ce, ai și pe unde. Ai ce să alegi! Nu este o surpriză să constați că cei care știu să facă turism nu se avântă să exploateze neajunsurile anului trecut și setea oamenilor de bântuială.

Deschid apoi și câteva oferte de pe la noi și mă uit cu atenție dacă nu cumva am greșit. Mamaia e în Dubai? S-o fi mutat în Spania, în Italia, la fițe în Grecia? Sau siteurile de booking s-au transformat în agenții imobiliare, iar prețurile afișate sunt pentru cumpărarea locurilor de cazare, nu pentru închirierea lor? Trist…

O mai spun o dată: nu toți sunt jepcari, dar sunt din ce în ce mai puține cazurile în care pe litoralul românesc se intenționează să se facă și turism de calitate, nu doar profit. Mai am o curiozitate: oare se vor umple iar stațiunile de pe litoralul nostru, chit că nu mai sunt vouchere de vacanță pentru bugetari, iar granițele sunt deschise? Dacă da, e clar că cei care își cheltuiesc banii pe aici își merită soarta. Dacă munciți pentru acești bani e clar că vă pasă și cum îi cheltuiți, așa că veți studia și veți alege. Vacanță plăcută!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău