Hai la defilare!

0

Marele vecin de la răsărit se pregătește de sărbătoare cu fast. Pe 9 Mai se împlinesc 76 de ani de când a fost semnată la Berlin capitularea Germaniei naziste în fața armatei URSS și încheierea oficiala a celui de-al doilea război Mondial în Europa. Războiul avea să mai continue în Asia până la jumătatea lui August a aceluiași an, când armata imperială japoneză va fi semnat actul capitulării în fața armatei SUA.

Atât în Europa cât și în SUA, momentele încheierii războiului sunt percepute în mod diferit acum, după mai bine de trei sferturi de secol. Percepțiile sunt diferite tocmai pentru că asumarea meritului asupra victoriei este diferită în unele părți ale lumii.

In URSS-ul anului 1945 victoria este percepută ca fiind meritul integral al comunismului proletar pe când în SUA și țările aliate ale aceluiași an, meritul este perceput ca fiind al soldaților, eroilor, supraviețuitorilor și liderilor acestora. A urmat împărțirea lumii pe o bucată de șervețel, la un trabuc și un pahar de vodcă, în sfere de influență iar asta deși a adus la o aparenta aplanare a conflictelor militare, tensiunile au rămas și au clocotit la “foc mic” până la începutul anilor 1990 cănd au răbufnit. Iar de atunci sunt în continuă fierbere.

În fostul bloc comunist, după 1990, țările ieșite de sub regimurile totalitare comuniste au devenit națiuni libere “tinere” și ca orice națiune tânăra s-a aprins în ele flacăra naționalismului exacerbat și prost înteles, a șovinismului și chiar xenofobiei, acest fapt ducând la conflicte inter-etnice precum au fost cele de la noi (vezi Târgu-Mureș) sau și mai grave, cum au fost cele din fosta Iugoslavie.

În vest, lucrurile au stat altfel. Aici majoritatea țarilor foste imperii, Marea Britanie, Franța, Italia, Portugalia, Spania, Olanda, etc. fie și-au menținut cu forță militară influența asupra coloniilor din Orient, Asia si Africa, fie au cedat independența aparentă unora dintre aceste națiuni. Odată cu acest moment, au apărut cum spuneam și aici, conflicte care până atunci au ars mocnit (Egipt, Libia, Indochina, Filipine, Cuba, Liban, Maroc, India, Algeria, Siria, Iran, Iraq, Kuweit, etc.)

Ca să revenim la ziua de 9 Mai și la însemnătatea morală a încheierii războiului pentru marele vecin de la răsărit cred că trebuie să amintim și un oarecare sentiment de vină pe care îl simte probabil, vecinul nostru atunci când își aduce aminte în ce condiții a început de fapt acest conflict. Cum ?…Nu ?…Nimic ?

😊 Pentru că, vedeți dumneavoastră, ceea ce nu ne-au învățat pe noi în manualele de istorie ale vremii este faptul că marele nostru vecin de la răsărit a fost de fapt inițiatorul războiului. Și asta cu mult timp înaintea noastră, braț la braț cu Germania nazistă. În aceeași luna Septembrie a anului 1939 la numai 17 zile distanță, cele doua tari, URSS-ul lui Stalin și Germania lui Hitler, au invadat de la est și vest, vecina noastră de atunci, Polonia. Țara noastră, fiind pe atunci neutră și deci neimplicată în acest conflict militar a contribuit la evacuarea masivă a populației, soldaților și tezaurului din Polonia către țările aliate ale acesteia, Marea Britanie și Franța, țări care ulterior au declarat război…doar Germaniei ?! Le-o fi fost, ca și acum, teamă de marele vecin de la răsărit ?

Dar pentru că “istoria este scrisă întotdeauna de către învingători”, o mare parte dintre noi românii (și nu numai) nu am avut “privilegiul” să aflăm lucrurile acestea din manualele de istorie ale vremii.

Așadar, nu uitați, 9 Mai 2021, mare sărbătoare de ziua victoriei ! Deci, hai la defilare ! Marele vecin de la răsărit își arată “mușchii” în văzul lumii, mărșăluind triumfal la Moscova, sub privirile liderului incontestabil fără de care această națiune nu ar mai fi fost astăzi ceea ce este. Chiar așa, ce este ?

După 76 de ani, toate vorbele încă nu au fost spuse și nici faptele reglate în vreun fel. Orientul mijlociu este în continuare o zonă de conflict, Africa de asemenea, un continent măcinat de războaie, uitare și nepăsare, Asia stă pe un butoi de pulbere (vezi cele doua Corei, China, etc.), Uniunea Europeană se zdruncină din temelii și ea (vezi Brexit, Norvegia, Elvetia, etc.) iar în SUA, pentru prima oară în frageda lor istorie, clădirea Parlamentului este luată cu asalt, precum un mausoleu nepăzit, de către noii xenofobi născuți din prea mult “politically correctness” și somn profund al rațiunii.

Doar marele vecin de la răsărit o duce bine, cel puțin așa ne transmite. Își comasează trupe militare la granițele “vulnerabile”, desfășoară manevre navale prin lacul asta sărat și mult prea aglomerat, numit Marea Neagră dar mai ales defilează. Defilează cu cizmele-i cremuite și tinichelele strălucitoare prinse-n piept, prin piața aia mare și pietruită care deși nu mai e comunistă a rămas în continuare, Roșie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău