Când decidenții zilei se cred dumnezei…Studiu de caz: închiderea magazinelor la ora 18:00

Nu contează cine vine la guvernare, tiparul este același. Odată înscăunați, aleșii noștri au impresia că se pricep de minune, nu se mai consultă cu nimeni iar orice observație critică este respinsă.

Un text de Romeo Nan, colaborator observatorulph.ro.

Eu pot înțelege că pentru această pandemie nimeni nu a fost pregătit. Dar să iei măsuri ce produc adevărate cutremure cu speranța că acestea sunt salvatoare, doar ca să constați mai târziu că au fost inutile, nu pot înțelege. Aș aminti ca exemplu de închiderea piețelor considerate spații închise.

Nu mai discut despre faptul că alte centre comerciale închise funcționau la turație maximă. Să ne amintim câte modificări, câte ferestre demontate și alte artificii doar ca acele locații în care se investise enorm să devină instant piețe deschise. Apoi revine obsesiv, ca soluție la limitarea răspândirii virusului reducerea programului magazinelor. Nu contează că mulți spun că așa aglomerăm mai mult.

Mă uit la domnul Arafat care ar vrea  mai degrabă ca angajatorii să decaleze programul de lucru. Adică cine are zece angajați să cheme pe primii doi la șapte, pe următorii doi la nouă, pe următorii la unsprezece…și tot așa. De ce? Pentru a forța pe cei ce încep la doisprezece să își facă dimineața cumpărăturile și invers.

Ei bine, chiar aici este eroarea. Autoritățile în loc să propună măsuri cadru, vin să reglementeze activitatea antreprenorilor în detaliu într-un demers demiurgic.

Lăsați antreprenorii să găsească soluțiile practice. Prefectul capitalei de exemplu, încearcă să stabilească numărul de cărucioare/coșuri și evident numărul de clienți al unui magazin. Și asta în preajma sărbătorii Paștelui. Și asta ca să-i ajute, desigur.

Nu mai bine spuneți, argumentat științific,  care ar fi suprafața optimă/persoană pentru a se putea respecta distanța? Decât să spuneți că este permisă funcționarea cu 30% sau 50% capacitate? Poate unii au exploatat în trecut spațiul la maxim, alții poate au așezat mai aerisit mesele. Exemplele pot continua.

Dacă v-ar solicita mediul privat să vă mulțumiți cu 50% venituri lunare? Cum ar fi?

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău