Experimentul ”Borcanul cu furnici” în varianta ”Vaccinați contra nevaccinați” Unde încetează libertatea fiecăruia?

Știți experimentul acela cu borcanul cu furnici? A fost explicat și distribuit în mediul virtual, originea nu i se cunoaște exact. De el mi-a adus aminte ieri tata.

Pe scurt experimentul constă în: se iau 100 de furnici negre și 100 de furnici roșii și se pun într-un borcan. La început nu se întâmplă nimic. Dar, dacă cineva ia și scutură borcanul, vor începe să se lupte între ele, furnicile roșii cu furnicile negre. De-a lungul timpului experimentul a fost atribuit diferențelor între oameni: femei și bărbați, bogați și săraci, tineri și bătrâni. În zilele noastre se aplică perfect celor două categorii în care se împarte omenirea: vaccinați și nevaccinați. „Cine va scutura borcanul acum, tată?”, m-a întrebat el.:)))

Eu cred că e devreme și sper să nu ajungem niciodată să punem întrebarea așa.

Deocamdată suntem bine. Deocamdată suntem adunați în același borcan. Deocamdată nu are nimeni niciun interes să agite borcanul. Până când?, e întrebarea.

Reducem experimentul la nivelul țării noastre. Vaccinăm. Deocamdată mergem bine cu campania de vaccinare pentru că încă se vaccinează cei care își doresc asta. Dacă cei care își doresc să fie vaccinați vor fi peste 60-70% din totalul populației atunci nu va agita nimeni borcanul pentru că scopul a fost atins: imunitatea de turmă. Da, poate sună jignitor pentru mulți dar acesta este realitatea. Trebuie atinsă imunizarea de turmă.

Dacă însă procentul va fi mai mic de 50% (așa cum pare a fi în momentul acesta ținând cont de datele statistice privitoare la numărul celor înscriși pe listele de vaccinare), atunci va trebui luate măsuri.

Curând, parte a campaniei de vaccinare, se va apela la convingerea populației nehotărâte (deja s-a început în unele direcții). Reamintesc, deocamdată încă se vaccinează cei care își doresc asta, cei care o fac din convingere.

În mediul rural s-a apelat la ajutorul bisericii care, da, are un cuvânt greu de spus acolo. Și, dacă biserica va ajuta, va crește semnificativ procentul celor vaccinați. Bine gândită treabă! În România, peste 40% din populație trăiește în mediul rural. Ar veni un procent bun de acolo.

Mai sunt cei tineri care se bazează pe imunitatea lor fără să se gândească la ceilalți (mie nu mi se poate întâmpla nimic, sunt tânăr, sunt sănătos, eventual fac o formă ușoară, o răceală). Cu ei ce facem? Mi-a plăcut maxim ieri Florin Negruțiu: „Untold doar cu vaccinați!”, a fost soluția propusă de el. Câtă dreptate are! Păi în momentul în care începi să pui condiție principală vaccinarea pentru accesul la diverse evenimente culturale, un alt segment important de populație va lua în calcul să se vaccineze cât mai curând posibil. Și în această categorie intră cei tineri care acum nu văd sensul vaccinării.

De călători a avut Uniunea Europeană grijă. Vor lansa adeverințele verzi de vaccinare, pașaportul COVID sau altă metodă. Mai ales pentru cei care călătoresc des, nu va fi deloc la îndemână să prezinte de fiecare dată un test PCR negativ, și la dus, și la întors. Deci vor merge, cel mai probabil, pe varianta vaccinului. E mai simplu și le conferă o mai mare libertate de mișcare.

Apoi urmează categoria de mijloc care nu este interesată de evenimente sau călătorii. Aici angajatorii vor avea un cuvânt greu de spus. Adică, ok, nu te pot obliga să te vaccinezi, dar nici nu tu nu mă poți obliga să risc să vii la muncă infectat și asimptomatic și să îmbolnăvești clienții sau colegii. Și atunci, ca să fim corecți unul față de celălalt, vii la muncă doar cu test PCR negativ plătit din buzunarul tău. Și îl repeți săptămânal. Eu, ca angajator, te-am testat pe banii mei până ai avut posibilitatea vaccinării. De acum încolo, dacă nu vrei să te vaccinezi, scoate banu’! Când se va face un calcul sumar și se va vedea cât ustură la buzunar această variantă, din nou lumea se va întoarce la vaccin.

Cam acestea ar fi categoriile populației nehotărâte. Ce facem însă cu ceilalți? Anti-vaxerii, cei care protestează, adepții teoriilor conspirației, „șoșoacii”. Cu ei va fi cel mai greu. Vreau să cred că reprezintă sub 30% din populație, vreau să cred că sunt minoritari, vreau să cred că nu contează și că îi putem lăsa „în bobii lor”. Pe zi ce trece însă încep să-mi pierd speranța. Dacă, atunci când se va trage linie, se va calcula că ei reprezintă mai mult de 30%, că ei pot contribui la ratarea imunizării de turmă, atunci borcanul va trebui agitat. Și nu va ieși bine deloc…

Trăim într-o democrație. Nu putem impune nimănui ce să facă. Ok, nu vor să se vaccineze, treaba lor! Păi, nu e chiar așa…

Libertatea unui om trebuie să fie limitată atunci când e încălcat un drept al celui de lângă el. Dacă din cauza lor ajungem ca majorității să ne fie încălcat dreptul la o viață normală, să ne fie încălcat dreptul la sănătate, ce facem? Agităm borcanul!

Sper din suflet să nu se ajungă acolo. Vreau să cred că noi, ca popor, mai avem o șansă pentru a evita autodistrugerea, vreau să cred că putem trăi unii cu alții deși ideile noastre nu coincid. Și vom putea face asta, dacă ceilalți sunt minoritari. Dacă nu, borcanul va fi scuturat și se va declanșa haosul. Și mai e o întrebare care se pune…

Cine va scutura borcanul, tată?

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

5 COMENTARII

 1. Proasta logica. Dacă ești vaccinat de ce te temi de un nevaccinați. Daca nu ești vaccinat este treabă ta și ți-o asumi la fel și ceilalti nevaccinați care se îmbolnăvesc între ei în cunoștință de cauză. De ce scuturați borcanul?

 2. Daca vaccinul nu te protejeaza, de ce-l faci?

  Daca te protejeaza, ce te intereseaza pe tine de ce fac eu, nevaccinatul?

  Nu mai bine permiteti voi importurile de medicamente antivirale demonstrate ca fiind eficiente (incepand cu Arbidol/Umifenovir)? Nu mai bine TERMINATI SA REGLEMENTATI ATAT VIATA OAMENILOR, CA NU MAI PUTEM TRAI DE REGLEMENTARILE VOASTRE!?

  STATUL MI-A FACUT DOAR RAU! DACA MA OMORA, MI-AR FI FACUT UN BINE. DAR PUTEREA STATULUI ROMAN PROVINE DIN MIZERIA NOASTRA, „EI” SUNT MAI TARI CU CAT NE E NOUA MAI RAU.

  LIBERTATE PENTRU TOTI!

  Hai, du-te si vaccineaza-te si scuteste-ne!

 3. Aveti dreptate. Felicitari pentru articol. Cat despre logica trebuie retinut ca nevacinatii care nu doresc vaccinarea afecteaza inclusiv pe cei care s-ar vaccina dar inca nu o pot face si pe copii sub 16 ani care inca nu au un vaccin aprobat. Iar daca ti-o asumi ca nevaccinat atunci sa-ti asumi si plata spitalizarii daca te imbolnavesti. Ca nimeni nu este dator sa plateasca pentru deciziile tale.

 4. Proasta logica! Sau tendentioasa? Ce vaccin este acela care are eficienta doar cand toti sunt vaccinati? Cred ca deja doamna a inceput sa „agite borcanul” facand raspunzatori de imbolnavirea celorlalti (inteleg ca cei vaccinati) pe cei care nu vor sa se vaccineze datorita variilor motive (si cele mai multe sunt reale). Ce logica este accea ca sa obligi pe cineva sa se vaccineze si sa infrunte eventualele reactii adverse pentru a proteja pe altul care nu se vaccineaza (daca vrea sa fie protejat si acela crede ca solutia este vaccinul, sa se vaccineze) sau pe unul vaccinat (!!!???) (atunci inseamna ca vaccinul nu isi face efectul). In concluzie, fiecare trebuie sa puna in balanta daca IN DREPTUL LUI, este avantajos sa infrunte riscurile vaccinarii (care sunt reale) sau ale bolii in sine (care si acestea sunt reale).

 5. asdxf se vede ca esti prost ca nici nu stii cum te cheama si mai si tipi ca altfel nu te baga nimeni in seama , tu tot nu ai inteles ca nu exista nici un antiviral pentru covid asa ca mai taci . mai bine dai o declaratie ca daca te infectezi nu te internezi nicaieri poate asa scapam de tine.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău