Penibil până la capăt. Demisionarul Liviu Vasilescu dă vina pe presă pentru un ”atac mediatic concertat asupra poliției”

0

Ecourile scandalului întâlnirii șefului Poliției cu interlopii din clanul Pian nu s-au stins. Și nici nu trebuie să se stingă!

De ce este important ca lucrurile să nu rămână așa? 

O demisie nu spală o asemenea rușine, iar praful care se va așterne peste această poveste este doar un semn că nimic nu se schimbă în profunzime, că aceste clanuri vor continua să facă legea în stat, să fie recunoscute ca o forță intangibilă în statul român.

Întâlnirea cu șeful Poliției a însemnat legitimarea clanurilor, recunoaștea forței lor. Prevenție s-a spus că este? O mare mizerie, o manipulare ieftină, preluată și rostogolită în spațiul public, doar-doar omul de rând o va mușca și va crede că intenția a fost să se prevină conflicte violente.

Violență împotriva cui? S-ar fi păruit între ei, asta doar dacă trupele speciale nu i-ar fi pus cu fața în praf, la cel mai mic semn de utilizare a violenței. Ai priveghi și înmormântare? Ce spune legea? Păi spune așa, pentru toți cetățenii români, indiferent de etnie (HG 406, valabilă la momentul care a generat scandalul):

”pct 10. Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 20 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică.

pct 11. Se interzice participarea la evenimente private în spații deschise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 50 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică.”

Se încalcă legea? Vine poliția! Sunteți mai mulți, rapid împrăștierea, plus sancțiuni! Nu vreți? Țuști în dubă și ”nu negociem cu teroriștii”, cum spun aliații stategici. Dacă o familie normală din România nu a putut nici măcar să își vadă mortul, ca să nu mai spunem că trupul nu poate fi ținut la domiciliu o săptămână, atunci nimeni nu are voie. Dacă unora li se permite, atunci modificați Constituția și înlocuiți ”nimeni nu este mai presus de lege” cu ”doar proștii nu sunt mai presus de lege”.

Simplă întrebare: pe perioada stării de de urgență, când românii primeau amenzi ilegale, în cuantumuri fabuloase, venea vreun șef de la poliție să se întâlnească cu ei, să îi bată pe umăr și să le spună: ”Dragii mei, fiți înțelegători și nu vă faceți vinovați de răspândirea bolilor, pentru că intrați în penal. Hai, vă roagă prietenul vostru, nu o comiteți. Eu sunt aici din motive de prevenție.” Aiurea… oamenii erau bombardați cu amenzi, pentru că legea-i lege. Și-o furau băbuțele și moșuleții, de zici că puseseră bombe în Victoriei…

Poate că nu aș fi revenit prea curând asupra subiectului, dacă nu l-aș fi auzit pe chestorul Liviu Vasilescu, în declarația de presă susținută cu prilejul anunțării demisiei:

”În ultimul timp, am constatat un atac mediatic concentrat asupra Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române într-o perioadă în care țara are nevoie de liniște și conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetățenilor.”

Atac mediatic concertat? Nu, domnule chestor! În primul rând că nu este un atac, ci o critică, dar nu la adresa tuturor polițiștilor, ci doar la adresa unora dintre șefii lor. Este exprimarea unor puncte de vedere, ale unor oameni care nu vor să se mai simtă discriminați, care văd că legea se aplică selectiv și inevitabil abuziv, care văd că prin fața lor defilează mașini de fițe, conduse de indivizi care nu pot să justifice proveniența sumelor cu care le-au achiziționat, care văd că nimeni nu-i întreabă de sănătate. Este firesc ca oamenii să se gândească la faptul că sunt protejați, iar asta îi costă pe subiecți. Unde se face decontul?

Din nou, prevenție? Penibil! Sunt voci care spun că așa se procedează în toată lumea civilizată, că poliția îi folosește ca ”sifoane”, că așa își obțin informațiile. Nu, zău? De la tot clanul, de la toate clanurile? În cazul ăsta, pe cine protejați ”preventiv”, pentru că fix populația nu se simte protejată, ci umilită și în permanent pericol. Știți că oamenilor le este frică să mai sesizeze la poliție, pentru că subiecții sunt imediat informați despre cine a sesizat? Dacă o polițistă sub acoperire a ajuns să fie ”turnată” la interlopi de cineva din poliție, ce ”siguranță și încredere” să mai aibă bietul cetățean?

Poate că sunt lupte interne pentru putere în Poliția Română, așa cum se tot discută în spațiul public. Au fost și vor fi mereu, peste tot, atât timp cât există un scaun de șef. Nu ne interesează, pentru că știm că nu neapărat pe criterii de competență profesională se promovează, ci pe sprijin. Nu se va schimba lumea acum, dar măcar ascultați-vă subalternii, pe polițiștii care au ajuns să fie umiliți public și care au reacționat, nu în calitate de părți ale atacului mediatic, ci în calitate de oameni cu coloană vertebrală: ”Am ajuns să fim bodyguarzii interlopilor… Ne e jenă!”

Conștientizați că oamenii normali nu au nimic cu niciun clan, ci cu cei care tolerează ceea ce fac clanurile în spațiul public. Contribuabilii nu plătesc clanurile, ci pe șefii poliției care au permis dezvoltarea unui sistem mafiot, de acum și oficializat ca putere în stat. De aceea aveți senzația că este un atac concertat, nu exprimarea unor puncte de vedere argumentate.

Explicați cum ați permis să se ajungă aici, nu cum încercați să vă tocmiți cu ei pentru ”liniște și pace”. Să nu vă mire dacă va veni ziua în care contribuabilii să se apere singuri, să rezolve pe stradă ceea ce dvs nu vreți să rezolvați. Nu-i așa că o să veniți noaptea, la o întâlnire de taină, să calmați opinia publică, preventiv?…

Nu suntem de acord cu violența, nu așa se rezolvă lucrurile, dar oamenii vor să vadă intervenții adevărate acolo unde este cazul, tocmai ca să fie exemple care să îi descurajeze pe cei care au mai prins încă un rând de aripi. Ați prins-o p-asta?

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău